Eindelijk zien we Magnus Carlsen terug in actie voor het ‘echte werk’, dat wil zeggen geen blitz, geen rapid, geen freestyle, maar het classical schaken zoals wij dat ook meestal spelen. Een thuismatch in Stavanger, Noorwegen, een ongelofelijk sterk deelnemersveld en een tijdscontrole met maar 10 seconden increment na zet 40: dat is de formule die Carlsen blijkbaar nog kan motiveren om lange partijen te spelen; gelukkig levert het ook zeer boeiende partijen op! Ik kan me geen enkel sterker bezet toernooi herinneren, van de zes deelnemers is namelijk de hele top 5 van de wereld aanwezig. Ook bij de vrouwen is het full house met enkel Hou Yifan die ontbreekt. De deelnemers en hun wereldranking:
Open: Magnus Carlsen (1), Hikaru Nakamura (2), Gukesh D (3), Arjun Erigaisi (4), Fabiano Caruana (5), Wei Yi (9).
Women: Ju Wenjun (2), Lei Tingjie (3), Humpi Koneru (5), Anna Muzychuk (8) , Vaishali Rameshbabu (16), Sarasadat Khademalsharieh.
Ter info: de tijdscontrole is 120min +10s vanaf zet 40, zelfs als je zet 40 haalt blijf je dus in constante tijdsnood. Het score systeem is 3 punten voor een overwinning en 1,5-1 bij gelijkspel, het halfje wordt bepaald met een armageddon partij van 10min-7min met kleuren gewisseld. Het toernooi is een dubbele round robin (zoals ons CK).
Ronde 1:
De paring waar iedereen zat op te wachten deed zich meteen voor in de eerste ronde: Carlsen-Gukesh:
Carlsen kiest een ongebruikelijke opening op topniveau: de Jobava-Londen. Hierover zei hij dat hij Gukesh wilde verrassen maar vooral niet in de wk-voorbereiding van Gukesh wou lopen. Dat is echter niet gelukt, want Carlsen is zelf de eerste die lang begint te denken omdat Gukesh toch voorbereid blijkt te zijn en zelfverzekerd 4…Lg4 speelt:
Carslen speelde niet het kritieke f3 maar koos voor het zelf omschreven ‘flauwe Le2’ om de voorbereiding van Gukesh te ontwijken. Er volgt een gelijk opgaande partij waarin Carlsen op de koningsvleugel wil aanvallen; deze aanval wordt omgevormd naar een gelijk eindspel maar met praktische kansen voor Carlsen. En zoals we Carlsen kennen als goochelaar in het eindspel, was het prijs tegen de wereldkampioen. In tijdsnood geeft Gukesh een paard om eerst te kunnen promoveren, maar geeft daarna met 23 seconden op de klok de foute schaak. Welke schaak geven jullie in deze stelling?
Na deze énige fout van Gukesh maakt Carlsen het prachtig af met 9 opeenvolgende beste zetten die alles behalve simpel zijn, Gukesh geeft op in een eindstelling van ‘mat in 11’. Na afloop van de partij poste Carlsen op X “you come at the king, you best not miss”.
De partij Caruana-Nakamura leek lange tijd remise te worden, maar Caruana weigerde een remise voorstel op zet 30. Dat beklaagde hij zich later in het eindspel want snelschaak expert Nakamura kreeg plots alle praktische kansen met Caruana die onder de minuut zakt. Het onvermijdelijke gebeurt: Caruana blundert met 66. Pa4??. Na 66…Pe4 volgt immers pionverlies of 67. Lxe4 67…fxe4 waarna het zwarte paard naar het meest optimale veld f5 komt. De witte koning die deze pionnen moet verdedigen in combinatie met de zwakke b3 pion leidt op termijn tot Zugzwang, 0-1:
Wei-Erigaisi speelden gelijk met beiden 99% accuracy. Arjun won de Armageddon.
Ronde 2:
In de partij Arjun-Gukesh was het deze keer Gukesh die in de voorbereiding van Arjun liep. Deze voorbereiding bestond uit het ongewone a4 na al a3 te hebben gespeeld (met wit) in de Nimzo-Indian defense. Arjun kwam een pak beter te staan in het middenspel, dit voordeel gaf hij volgens stockfish ‘weg’ door naar een paard tegen loper eindspel te gaan met vier tegen twee pionnen. Gukesh vindt nog enkele zotte ‘computer zetten’ die remise houden maar gaat uiteindelijk toch in de fout met Lf1??, Ld5! houdt remise:
Resultaat 1-0, een weetje: in classical heeft Arjun een 5-0 head to head score en 4 remises tegen Gukesh, daar kan de wereldkampioen niet tevreden mee zijn.
Nakamura-Carlsen leverde een spannende partij op waar Carlsen’s loperpaar veel sterker en dreigender was dan dat van Nakamura. Carlsen staat heel het middenspel licht beter (-0.5 tot -1) maar vindt de doorbraak niet en er wordt remise overeengekomen. Nakamura wint de Armageddon. “I got out-calculated” aldus Carlsen.
Caruana probeert na het pijnlijke verlies van in ronde 1 terug te slaan met de zwarte stukken tegen Wei Yi, en dat lukt nog ook. Vinden jullie na Rxh5?? de enige zet die hier winnend voordeel geeft voor zwart? (wees creatief)
Caruana wint dus, 0-1.
Ronde 3:
Weer twee beslissende partijen, maar niet echt interessante, ik houd het dus kort: Caruana wint van Arjun in een eindspel met een kwaliteit meer. Arjun haalt nog alles uit de kast maar Caruana’s h pion is niet te stoppen en Arjun’s dubbele c-pionnen wel. Carlsen geraakt op een gelijkaardige wijze als in ronde twee niet verder dan remise tegen Wei Yi, een Carlsen die echt in vorm was had minstens één van deze partijen gewonnen met de kansen die hij kreeg, 0.5-0.5. Carlsen verliest zelfs de tweede armageddon op rij. Gukesh vindt eindelijk zijn eerste overwinning tegen Nakamura in ronde 3, hij zet een eindspel met een pion meer vlot om in een overwinning. Tot zet 30 zag Hikaru geen vuiltje aan de lucht, tot hij begon te denken en maar bleef denken… en doordrong dat het eindspel verloren was: 1-0.
Ronde 4:
Gukesh-Caruana: Een spannende partij waarin Caruana perfect had kunnen winnen, al kwamen de kansen pas in tijdsnood met 2 min op de klok. Gukesh verdedigde uitstekend in deze tijdsnood en kon remise houden, zo vond hij in de volgende stelling de collineaire zet Td2 met 20s op de klok, de enige die remise houdt. 0.5-0.5, Gukesh wint de armageddon.
Nakamura-Wei Yi leverde een remise op met een perfecte partij van beiden in een gesloten Catalan, Wei Yi wint verrassend de armageddon en sprokkelt hiermee toch telkens weer halve puntjes.
Carlsen speelde met wit weer een typische Carlsen-partij tegen Arjun Erigaisi. Twee opeenvolgende minuscule foutjes is alles wat hij nodig had. Op het einde steekt zijn Koning rustig heel het bord over om de overwinning binnen te halen. Hier de partij:
Ronde 5:
Drie remises om de eerste helft van het toernooi af te sluiten, Arjun Erigaisi, Wei Yi (weeral) en Magnus Carlsen winnen de armageddon’s. Dit levert de tussenstand:
- Carlsen 9.5
- Caruana 8
- Nakamura 6.5
- Erigaisi 6
- Wei Yi 5.5
- Gukesh 5.5
Benieuwd wat de tweede helft van het toernooi nog in petto heeft en vooral of iemand Carlsen nog kan stoppen. Misschien wel wereldkampioen Gukesh morgen met de witte stukken?
De Vrouwen:
Humpy Koneru staat aan de leiding bij de vrouwen met maar een half puntje voorsprong op Anna Muzychuk, de tussenstand:
- Humpy Koneru 8.5
- Anna Muzychuk 8
- Ju Wenjun 7
- Vaishali 6.5
- Lei Tingjie 5
- Sara Khadem 5
Ik geef u om af te ronden nog de twee spectaculairste partijen van de vrouwen mee:
Wat er gebeurt wanneer wit een paar tempo’s cadeau geeft:
Een dominante overwinning van Koneru Humpy: