Senioren aan zet

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 9, 2017 370 views

In Acqui Terme, in de regio Piemonte in het noordwesten van Italië, heeft dezer dagen het World Senior Chess Championship plaats. Dat gebeurt in twee tornooien: eentje voor de snaakjes (50+) en eentje voor de knarren (65+). Zelf kon ik er _LEESMEER_helaas niet bij zijn: bij de snaakjes wou ik niet – dat jong geweld is altijd bedrieglijk laag ge-elo-schikt – en bij de knarren mocht ik niet – nog te snaak voor die krasse garde.

Bij het jonge oude gild is, alvast op papier, de Peruviaanse grootmeester Julio Ernesto Granda Zuñiga (2650) de topper van dienst. Oud-FIDE-wereldkampioen Alexander Khalifman (2611) was normaal ook van de partij, maar doet kennelijk niet (meer) mee. Na drie ronden is Granda Zuñiga één van de vijf ongeslagen leiders.

De knarren worden aangevoerd door de Russische Fransman Anatoly Vaisser (2503), die het tornooi al drie keer won, en de gerenommeerde Rus Jevgeni Svesjnikov (2480), jawel, van de Svesjnikov-variant van het Siciliaans. Svesjnikov en acht anderen voeren het veld aan met 3/3, Vaisser volgt met 13 anderen op een halfje.

Geen landgenoten bij de jeugdige snaken, wel bij de krasse knarren. Twee Belgen (nee, niet de gelijknamige Belgische new wave-band uit de jaren 80 van de vorige eeuw en u vast bekend van hun grootste succes “Opération Coup de Poing", 1984) houden daar onze nationale eer hoog. Het zijn Jan Rooze (2314) van SK Deurne en Harry Cattoir (1773) van KGSRL (Gent). De 70-jarige Rooze (foto) startte met 2 uit 3 (1 zege en 2 remises). Cattoir, op een zucht van tram 7,5 en met één van de laagste ELO’s, kon nog niet scoren.

Bij de dames ook twee groepen, laten we ze de hoogzomerse tantes en de kranige besjes noemen, maar telkens schaars bezet en veelal onbekend volk (wat ook aan mij kan liggen). De Luxemburgse Elvira Berend (2292) is hoogste ELO in de eerste groep, oud-wereldkampioene Nona Gaprindasjvili (2306) – die kennen we natuurlijk wel – is dat in de tweede groep. Na ronde 2 staat Berend met 3 anderen ongeslagen aan de kop bij de tantes. Bij de besjes leidt ene Tamar Khmiadasjvili solo (of is het sola?) met het maximum (3/3), o.m. door Gaprindasjvili een nul aan te smeren in de 3de ronde. Geen Belgische freules, helaas, hoe en waar wij ook telespeuren. Toegegeven, onze Daria (Vanduyfhuis) is nog even te jong voor dit ietwat belegen gezelschap.

3 reactie op “Senioren aan zet”
  1. Een krasse garde, maar wel knarren hoe dan ook. Wat is feitelijk een knar ? Een oude kluif, waar niet veel meer lekkers aan is, maar ook wel een oude persoon (M/V) die al taai is maar vrolijker rondhuppelt dan je hem/haar op die leeftijd zou durven toekennen.
    Ik heb al twee keer meegespeeld in een seniorentornooi, in 2009 Zwarte Woud en 2014 Tsjechië geloof ik, en ik moet zeggen dat het zalig was om onder ons te spelen zonder dat je gevaar liep om de dag nadien, in een klassiek Zwitsers, nog maar eens opnieuw te moeten uitkomen tegen zo’n rotjoch van 13 jaar die jou met de grootste grijns in 24 zetten mat zet en vlug vlug naar buiten holt om het onderbroken spelletje met zijn kameraden voort te zetten. Als ik ooit nog eens aan een buitenlands tornooi deelneem, zou een seniorentornooi beslist tot de mogelijkheden behoren. Kom ik Jan Rooze, en oh ja zeker Willem Hajenius nog eens tegen, vaste waarden in een vergrijzende omgeving !

  2. En Jan Rooze laat zich niet alleen als schaker kennen. Hij heeft tijdens het toernooi een committee opgericht om de organisatie van die ‘oude knarren’ toernooien te verbeteren. Een der eerste leden was Svesjnikov, maar ook Karpov heeft nu zijn steun gegeven. Er is aardig wat te verbeteren, nu is de organisatie volledig in handen van de Fide. Als je dus wilt deelnemen moet je verplicht overnachten in een der hotels door de Fide gekozen , en aan de prijs door de Fide bepaald. Ik moet daar geen tekening bijmaken… we wensen Jan alle success met zijn initiatief!!

  3. Jan heeft in dit aan gang zijnde tornooi 6 op 8. Hij speelt morgen op bord 3 tegen gm Vaisser. Toch stijgt hij slechts 4 elo punten. Hoe komt dat zo ? Hij speelde 4 keer remise met zwart en won 4 keer met wit. Alleen, alle 8 spelers hadden een lagere elo, en die paring kwam waarschijnlijk omdat hij R1 remise maakte.
    Overigens spelen ze geen 9 ronden, zoals gebruikelijk, maar 11, er is nog werk aan de winkel.
    Je ziet het aan de commentaar van JV : Jan Rooze heeft zijn hart aan seniorentornooien verloren. We’ll be watching him.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *