Beveren 1 – Oude God 3
We wisten op voorhand dat onze ploeg een aardige uppercut in huis had, maar niemand verwachtte de knockout die we Beveren 1 zouden toebrengen. Zeker niet toen ik kort voor de match te horen kreeg dat onze tegenstander het vorige seizoen nog in 3e afdeling speelde. Aan de andere kant wil ik toch meteen zeggen dat we de buit volledig verdiend binnenhaalden, we wisten dat onze ploeg meer kon dan diens elo deed vermoeden. Dat toonde zich die middag dan ook, met 3.5 – 0.5 winst maakten we een sterke indruk en bestijgen daarmee meteen de 1e plaats !
Bord 1 : Viaene Jan (1823) – Boons Patrick (2058)
Jan leek in de opening in moeilijkheden te geraken. Zijn centrumpionnen werden onder druk gezet, en zwart kwam na pionwinst met een paardoffer op e5 beter uit de opening. Maar wit had compensatie, gaf weliswaar kwaliteit voor het paardoffer, maar de zwarte dame dreigde opgesloten te worden op h1 indien zij niet onmiddelijk terugtrok. Iets dat zwart heeft onderschat, een poging om eerst de ontwikkelingsachterstand goed te maken gaf wit de gelegenheid om de dame te bemachtigen (via lange rokade en een gedekte Lg2 en g3, Th1 was niet tijdig te counteren). Zwart kreeg niet genoeg compensatie (enkel de toren) en moest een tijd later opgeven.
Een knappe overwinning !
1 – 0
Bord 2 : Elsander Vic (1939) – Verheyen Quinten (1746)
In een klassiek Nimzo-Indische partij wist zwart beter uit de opening te komen. Het begon met wit’s witte loper af te ruilen tegen mijn damepaard. Maar vooral het plan om wit’s zwakkere koningsvleugel onder druk te zetten met het loperpaar deed wit tactisch in de fout gaan. Hij verzwakte zijn onderontwikkelde damevleugel om de druk te verminderen, wat zwart dan weer goede kansen gaf op de damevleugel. Die bleven niet onbenut en naar het eindspel toe wist zwart met een loperoffer kwaliteitswinst te verzekeren, wit speelde het echter fout, wat hem uiteindelijk een volle toren kostte.
0 – 1
Bord 3 : Verhulst Nikolaas (1736) – Boons Lucien (1593)
De partij van Nikolaas leek me gelijkop te gaan tot in het middenspel. Hij stond toen een centrumpion voor, verschillende stukken waren al afgeruild en hij marcheerde zijn witte koning tijdig naar het centrum, zich voorbereidend op het eindspel. Dat gaf hem al duidelijke winstkansen, maar toen zwart dan ook nog eens blunderde door zijn toren weg te geven was de partij meteen gedaan.
1 – 0
Bord 4 : Benali Slaheddine (1527) – Verhulst Tobias (1723)
Tobias zijn partij werd vrij vlug remise (om 15.30u werden de handen geschud). Zijn tegenstander speelde zeer passief (e4, Pf3, d3, ..) en ruilde zoveel mogelijk stukken. De stelling in het middenspel gaf uiteindelijk te weinig kansen op openingen, volgens de woorden van Tobias: “zelden zo’n saaie partij gespeeld”. Iets om vlug te vergeten dus, maar ondertussen is het half punt toch mooi meegenomen.
1/2-1/2