We hadden het al een paar keer over dit 3de luik van de Grand Prix voor de dames, die niet zonder strubbelingen begon en uiteindelijk met slechts 10 i.p.v. de voorziene 12 participantes werd gespeeld. Daarmee kreeg de Grand Prix zelf ook een knauw, want de afwezigen, inclusief de Muzychuks, die al eerder afhaakten, waren meteen ook kansloos voor de twee tickets voor het volgende Kandidatestornooi die in de cyclus als geheel konden worden verdiend. De organisatie in New Delhi maakte sowieso een niet al te beste beurt, wat in de uitgebreide excuses van FIDE-president Dvorkovich aan de speelsters én de schakende dames in het algemeen ook met zoveel woorden werd erkend. Beterschap werd beloofd, maar intussen ging het tornooi wel door zonder Abdumalik en Paehtz, maar mét stokebrand Assaubayeva. Het is denkbaar dat niet iedereen simpelweg de knop kon omdraaien na die tumultueuze aanzet, maar goed, ook deze dames zijn professionals en moeten zich als zodanig boven het gewoel kunnen zetten. Niettemin kan het veelbetekenend heten dat bv. Harika (aka Dronavalli) na afloop tweette dat ze haar belangrijkste lessen in dit tornooi niet aan maar naast (d.i. weg van) het bord leerde.
Door het wegvallen van 2 deelneemsters werd er nu een tornooi van 10 gespeeld, weliswaar gespreid over 11 ronden – de kalender moest blijven kloppen – zodat er de nodige byes waren en het aantal gespeelde partijen per persoon lange tijd uiteenliep. Ook de verdeling wit versus zwart zat niet lekker: 5-4 of 4-5, tot daaraantoe, maar Zhu en Shuvalova hadden 6-3 en Harika en Batsiashvili hadden 3-6. Niet helemaal evenwichtig dus en ook belangrijk voor een tiebreak, want het eerste scheidingscriterium was het aantal partijen met zwart.
In een wat onregelmatig verloop en met een rangschikking die altijd wat gebrekkig was, was het uitgerekend de balorige Assaubayeva die het eerst aan de leiding ging. Naarmate het tornooi vorderde en het aantal partijen per speelster gelijk werd getrokken, bleken Zhu en Goryachkina de Kazachse bij te benen, terwijl ook Lagno en Humpy (aka Koneru) in de buurt bleven. In de laatste ronde, met bijna uitzonderlijk geen byes, speelden de tenores (al snel) remise en was maar één van de twee zeges enigszins van tel: Shuvalova klopte Harika en hees zich daarmee op gelijke hoogte met Lagno, wat die nog 5 GP-punten kostte, omdat bij een ex aequo de punten worden gedeeld.
Uiteindelijk eindigden Goryachkina, Assaubayeva en Zhu samen op de 1ste plaats (6/9), goed voor 133⅓ Grand Prix- of GP-punten, oftewel het gemiddelde van 160, 130 en 110. Het nadeel van die ex aequo’s: minder dan 160, maar meer dan 110, het kan zijn rol spelen in de eindafrekening (in luiken 1 en 2 was er telkens één winnares, met de volle 160 punten). Op een gedeelde 4de plaats vinden we Lagno en Shuvalova, beiden 85 punten. Humpy, toch al kansloos omdat ze te elfder ure haar 1ste luik had moeten afzeggen, werd 6de, met 70 punten.
De GP-regeling neemt natuurlijk niet weg dat een tornooi formeel ook een winnaar (m/v/x) moet hebben. Volgens TB1 was Zhu automatisch 3de, wegens minder partijen met zwart (cf. boven), en TB2, Sonneborn-Berger, gaf Assaubayeva de runner-uppositie en schonk de eindwinst aan Goryachkina (luik 1: Lagno, luik 2: Kosteniuk). Verder, 4-5: Lagno en Shuvalova (5/9), 6: Humpy (4,5/9), 7-9: Batsiashvili, Harika en Dzagnidze (3,5/9), 10: Vaishali (2/9).
Wat zegt dit nu voor de voorlopige tussenstand van de Grand Prix en de kansen van de belangrijkste pretendentes (de niet zo belangrijke kunnen het intussen al schudden). Zoals gezegd staat de jonge Zhu (20 jaar, en kennelijk de volgende Chinese superwoman) op de 1ste plaats (308⅓ GP-punten) maar zijn haar kansen om als 1ste of 2de te eindigen niettemin beperkt, omdat dit tornooi haar 3de en dus laatste deelname was. De volgende drie hebben allen nog één tornooi te gaan en kunnen dus nog stevig opschuiven, resp. Goryachkina (263⅓, Kosteniuk 250) en Lagno (245). Het is nauwelijks denkbaar dat deze drie in het laatste luik ónder de 6de plaats gaan, en dus achter Zhu blijven. Humpy (200), vooralsnog 5de, telt al niet meer mee omdat dit voor haar ook de laatste deelname was. Dan volgen Assaubayeva (163⅓) en Dzagnidze (160), en anderen, die nog kanslozer zijn dan kansloos, of mathematisch uitgeschakeld, en die we dus maar onvermeld laten.
Wat wel nog vermeldenswaard is, is het feit dat twee (jonge)dames hier een GM-norm lieten optekenen. Enerzijds is dat Zhu, die haar 3de en laatste norm behaalde, en passant ook over 2500 ELO gaat, en dus GM wordt. Leuk detail, haar 1ste en 2de norm behaalde ze in luiken 1 en 2 van de Grand Prix, resp. Astana en München. Ook de 1 jaar jongere Assaubayeva (19) scoorde een GM-norm, m.b. haar 2de, maar het zal ongetwijfeld niet haar laatste zijn.
Tot slot: intussen is bekendgemaakt dat het 4de en laatste luik van de Grand Prix zal plaatsvinden van 15 tot 28 mei in de Cypriotische hoofdstad Nicosia. Als alles normaal verloopt, lees: als niemand om wat voor reden ook afzegt, zijn dit de participantes: Assaubayeva, Dzagnidze, Goryachkina, Harika, Kashlinskaya, Kosteniuk, Lagno, Anna en Mariya Muzychuk, Shuvalova, Tan en Wagner.