In Mechelen ging op zondag de eerste ronde van het nieuwe ligakampioenschap van start. Al decennialang is het Antwerpse ligakampioenschap het sterkste van het land en deze editie lijkt uitzonderlijk sterk te worden: zelfs spelers als Schuermans en Goddé moesten vreugde nemen met een plaats in de open reeks.
De tien experten die onderling om de titel mogen strijden vormen een akelig sterk gezelschap: FM Sim Maerevoet is ratingfavoriet, gevolgd door twee spelers met meer dan 2200 Elo, namelijk Stief Gijsen en Dimitri Allaert. Verder volgen FM Van Mechelen, Ismail, Penson, Raats, oud-Oude God Bjarne Van Dijck, Butzen en de winnaar van de open reeks van vorig jaar, Dehan.
De eerste ronde zag geen grote verrassingen: Maerevoet versloeg Ismail in een eindspel van dame tegen loper en toren. Van Mechelen en Penson (die zich van een Noorse rat bediende) deelden vrij snel het punt. Butzen versloeg Dehan, nadat diens Konings-Indisch wel heel erg uit de hand liep. Hoe won wit vanuit deze stelling?
Raats liep in het dame-eindspel tegen een gemeen trucje aan en verloor tegen Van Dijck. In Allaert — Gijsen, tenslotte, kwam een moderne variant van het Siciliaans op het bord waarin de witte koning min of meer vrijwillig naar e2 wandelt. Allaert won een pionnetje en slaagde erin dat in het toreneindspel te verzilveren.
In de open reeks vielen er geen grote verrassingen. Van onze Oude Goden wist alleen Sebastiaan het volle punt te halen. Adina verloor op bord 1 met zwart tegen Matthias Goddé. Ook Tom, Ghislain, Ria, en onze junior Adhitya Ram verloren tegen sterkere tegenstand.
Het meest bizarre van het verhaal is dat, op hetzelfde moment dat Maerevoet tegen Ismail won, een zeker Sim Maerevoet op bord 1 speelde (en remiseerde tegen de Duitse IM Zelbel) voor de Brugse SK in het Europees teamkampioenschap in Albanië. Wat is hier aan de hand? Misschien speelde Maerevoet zijn partij tegen Ismail vooruit, maar de officiële website claimt van niet — en bovendien, hoe zouden de paringen op voorhand gemaakt kunnen zijn geweest, aangezien de inschrijvingen nog open waren?
Vlaams rapidkampioenschap
In minder mysterieus nieuws werd op zaterdag in Gent het Vlaams rapidkampioenschap gespeeld. Drie IM’s in de startlijst: Docx, Maenhout en de Georgische Matnadze. De eerste confrontatie onder de favorieten kwam in ronde 5. Docx kreeg met wit een sterke aanval tegen Matnadze, maar wou teveel en kreeg in een vlijmscherpe stelling het deksel op de neus. In de volgende ronde kreeg Matnadze met wit tegen Maenhout een pionnetje, maar zwart kreeg heel actieve stukken en na even mistasten schoot wit er eerst een kwaliteit en dan de partij bij in. In ronde 7 dan de laatste meesterconfrontatie: Docx-Maenhout. Docx ging vanuit een Alapin Siciliaans rechtstreeks een eindspel in met een hele bussel pionnen minder. Maar hier waren de goden hem welgezind: zwart verloor in een prachtige stelling door tijdsoverschrijding. Door twee overwinningen op mindere goden stelde Docx de eindzege veilig met 8/9. Tweede werd de jonge Oost-Vlaming Adriaan Dreelinck met 7½, Matnadze eindigde met 7 op de derde plaats.
Het was inderdaad zo geregeld dat Sim Maerevoet zijn partij op voorhand speelde (ik weet niet wat de regeling i.v.m. de paringen juist was, wellicht werd een soort geleide paring gedaan). De partijen van de experten reeks kunnen nagespeeld worden op de toernooisite.
Ja, dat is het vreemde: de toernooisite geeft expliciet één oktober als de datum voor de partij tussen Ismail — Maerevoet.
@Nikolaas: volgens mij bederft e5 alle pret voor zwart…
De meest intuïtieve zet is voor mij ook e5, zwart zit met “superfluous” knights, die elkaar beschermen maar tegelijk een ontsnappingsveld van elkaar wegnemen. De loper op d7 helpt ook niet dus h5 is de enige uitweg waarna g4 volgt. De spite check op d4 biedt geen enkele tactische uitweg. Hoe is dit uit de opening ontstaan? Pion op b6 en loper op d7 zijn een nogal atypische combinatie in konings-indische stellingen. Ik ben curieus want ik dacht dat c5 in KID eerder tegen Saemisch gebruikt wordt, maar dan zou eerst f3 en dan f4 gespeeld zijn in de openingsfase. Paard op e8 is ook raar maar is misschien dé hint naar de opening. Een idee tegen het londen systeem met loper f4 is Pfe8 en dan e5 in combinatie met de loper op g7. Het paard op f6 is daar dan terecht gekomen via Pbd7. Het mixen van ideën was hier allicht geen goed idee :p
e5 is inderdaad winnend. De opening was een beetje vreemd: Konings-Indisch waarin zwart ook zijn dameloper fianchetteert. Ik weet niet of dat theoretisch bekend is.
Ja, dit is bekend. Dit komt voor in KID vs Londen waarin wit e3 en Le2 speelt. Zwart wil het veld op e4 controleren.. Zeker de partij Kiese-Kavutskiy 2017 eens bekijken!