We schreven net zoals vorig seizoen 7 SKOG-ploegen in voor de Interclubcompetitie: een in derde afdeling, twee in vierde en vier in vijfde. Al wie zich opgaf als vaste speler krijgt een plaats in een van de teams, een tiental leden gaven zich op als reservespeler en worden over de ploegen verdeeld. Wat dat laatste betreft, is het reglement verstrengd: er is nu voor elke reeks een maximumrating (voor reservespelers dus) vastgelegd. Dat maximum is in 1ste klasse 2350 ELO, in 2de klasse 2150 ELO, in 3de klasse 2050 ELO, in 4de klasse 1900 ELO en in 5de klasse 1750 ELO. Met deze maatregel wil de bond competitievervalsing tegengaan, bv. plots een veel sterkere speler of zelfs ploeg opstellen wanneer het spannend wordt. Voor onze teams maakt deze regeling op het eerste gezicht niet zoveel uit, maar het is wel iets om in het oog te houden wanneer een vaste speler moet worden vervangen. De precieze samenstelling van alle ploegen moet begin september worden doorgegeven aan de bond. Daarover wordt later nog gecommuniceerd via de ploegkapiteins (die van mij een mail mogen verwachten).

5 reactie op “Interclub 2024-2025: 7 SKOG-teams”
  1. de maximum ELO’s van de rerservespelers is dat FIDE ELO of nationale ELO? Vraag voor een vriend 🙂

  2. @Mark: Artikel 31b van het Interclubreglement geeft clubs de keuze: nationale rating of FIDE-rating. Wij kiezen altijd voor de nationale rating, omdat niet iedereen een FIDE-rating heeft. Verder mogen we de rating van spelers met maximaal + of – 100 ELO-punten aanpassen. Dat geeft de clubs meer flexibiliteit, bijvoorbeeld om een speler de mogelijkheid te geven een afdeling hoger of lager te spelen.

  3. Volgens mij geldt dit niet voor de maximum Elo van reservespelers en moet je daar wel degelijk de FIDE-Elo gebruik (als die er is) en anders de nationale Elo.

  4. Er zijn inderdaad nog enkele onduidelijkheden maar artikel 33d gaat over de reservespelers en daar wordt naar de FIDE-rating verwezen. Maar ik moet toegeven dat het geen eenvoudige zaak wordt om de spelers optimaal en tegelijk reglementair op de spelerslijst te zetten. Volgens wat ik las hoef je ook geen titularissen aan te duiden maar kan je bijvoorbeeld wel 6 1800+ titularissen (niet reserves) aanduiden voor een ploeg in afdeling 5 ook al zullen deze nooit in die ploeg spelen. Wat je dan weer meer vrijheid geeft om deze op te stellen in afdeling 4 of 3. In artikel 33d zijn de elo grenzen overigens niet in overeenstemming met wat beslist is op de laatste vergadering van de KBSB (toch niet op 10/8/2024).

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *