Uw dienaar is al lange tijd stil gebleven, maar dat was niet omdat er niet geschaakt werd. Integendeel.

Open van Gent

Net zoals vorig jaar waren er eigenlijk drie opens van Gent: een dat meetelde voor Elo, één dat niet meetelde (voor wie onbevangen van de Gentse feesten wou genieten), en één voor 55-plussers (dat vorig jaar door onze Daniel werd gewonnen). In het hoofdtoernooi was er een triumviraat van favorieten: de Nederlander Pijpers, Maerevoet die net van het BK kwam, en Vandenbussche die kort geleden een GM-norm had gescoord.

In de vijfde ronde stond Vandenbussche als eerste van het trio een halfje af. De volgende ronde won hij wel en aangezien Maerevoet en Pijpers onderling remiseerde kwam er een hergroepering aan de kop. Voor Maerevoet was het daarmee op; uit de laatste drie rondes scoorde hij nog maar één (gevleid) halfje. De twee anderen speelden onderling gelijk en wonnen nog twee keer. Uiteindelijk werd Pijpers op weerstandspunten tot winnaar uitgeroepen, maar Vandenbussche haalde nogmaals een heel mooie score. Hij is geselecteerd voor het nationale team voor de olympiade in Boedapest in september. Volgt daar nog een GM-norm?

Eindstand: 1-2. Pijpers & Vandenbussche 8/9 3. Pirard 7½ 4-7. Bekker, Dauw, Krygelmans & Chua 7 8-19. Butzen, Zouaghi, Ruzhansky, Roos, Driessen, Nemegeer, Verkooyen, Vandenhole, Bulthuis, Boudry, van der Leij & Van Vliet 6½ …

In het toernooi dat niet voor rating meetelde was Warre De Waele de Elofavoriet, maar er lag een karrenvracht relatief sterke Nederlanders op de loer. De eerste rondes vielen er geen al te grote verrassingen. Maar in de vierde ronde kreeg De Waele, met wit, volgende stelling tegen de Nederlander Vinke.

Wit moet een beslissing nemen: slaan op f4 en de b-pion opgeven of de loper terugtrekken naar c3. Wat denken jullie? De Waele nam de verkeerde beslissing en verloor.

In de zesde ronde verloor Vinke, waardoor de Gentse veteraan Johan Goormachtigh op kop kwam. Na een paar remises stond in de achtste ronde dan de confrontatie met de sterk herstellende De Waele op het programma. In een dubbeltoreneindspel won De Waele verrassend vlot. Daarmee kwam hij terug op kop, samen met de Nederlander Lammens. In de laatste ronde wonnen beiden vlot, maar De Waele had de betere tie-breaks.

Eindstand: 1-2. De Waele & Lammens 7½/9 3. Goormachtigh 7 4-9. Vinke, Middelhoven, F. De Block, te Bokkel, Slijper & Rabbers 6 …

Bij de 55-plussectie weinig sterke spelers, maar wel de enige Oude God(in) van het hele festival. Ria scoorde 1 op 5.

Open van Charleroi

Het open van Charleroi is ondertussen ook al aan zijn 21ste editie toe. Het vond plaats in twee groepen: een voor spelers met meer dan 2000 Elopunten en een voor spelers met minder dan 2000 Elopunten. In de hoofdgroep waren de favorieten twee sterke Indische meesters, Harikrishnan en Muthaiah, en twee geroutineerde grootmeesters, Dgebuadze en de Azeri Guliyeg.

Doordat er maar 47 deelnemers waren in de hoofdgroep, ontmoetten de toppers elkaar relatief gauw. In de derde ronde al verloor Dgebuadze een toreneindspel van Harikrishnan. Twee rondes later onderging Guliyev hetzelfde lot. Er was maar één iemand die de Indiërs kon volgen: Matthieu Loncke, een twintigjarige uit Doornik. Hij diende Dgebuadze in de vijfde ronde al zijn tweede nederlaag toe. De volgende twee rondes moest Loncke dan tegen de twee Indiërs. En kijk, waar de anderen gefaald hadden slaagde Loncke: twee remises waar weinig op af te dingen viel.

In de achtste ronde speelde hij ook nog eens remise tegen Guliyev! Was een verrassende IM-norm in de maak? Zijn tegenstander in de laatste ronde werd Kim Le Quang die, na een teleurstellende start, terug tot de subtop was opgeklommen door een fraaie winst op de Spanjaard García Cuenca:

Wit heeft een mooie stelling opgebouwd, maar hoe maak je het af? Helaas viel Loncke in de laatste ronde ook ten prooi aan Le Quang. Niettemin kan hij terugkijken op een mooi toernooi en als er iemand ergens een meestertoernooi wil organiseren is het misschien de moeite om hem uit te nodigen.

Eindstand: 1. Harikrishnan 8/9 2. Muthaiah 7 3. Guliyeg 6½ 4-5. Dgebuadze & Le Quang 6 6-8. Loncke, Lim & Vandenhole 5½ …

In de B-groep deed één medelid mee: Enrique. Hij won één keer met forfait, verloor één keer en speelde zes maal remise. Of hij daar tevreden mee is moet je hem zelf maar eens vragen.

Open van Geraardsbergen

De dag na Charleroi zijn ze in Geraardsbergen van start gegaan. Er is het Vlaams seniorenkampioenschap, waaraan Ria ook weer deelneemt, en een open reeks met twee Jonge Goden: Kiran en Michiel. De grote verrassing van de eerste ronde kwam alvast op naam van Kiran, die Robin Butzen (2107 Elo) versloeg. De volgende drie rondes kwam daar helaas niets bij, maar er zijn nog vijf rondes te gaan. Michiel staat op 1½.

De favorieten zijn de Nederlandse IM Bosboom, specialist van onorthodoxe openingen, zijn landgenoot Grutter en de Zwitser Sutter. Het verloop der gebeurtenissen is te volgen via de officiële site. Zet ‘m op, Kiran en Michiel! De hele Olympus rekent op jullie.

8 reactie op “Belgische schaakzomer”
  1. Als je weet dat er iets in zit in een stelling dan is het niet moeilijk maar aan het bord in een partij is nog wat anders

  2. De achternamen van de twee Indiers,die bovenaan in het klassement van het Open Tornooi van Charleroi geeindigd zijn,zijn : 1.Amarthavalli Rangarajan (wat een naam !) en Alagappan.(Harikrishnan is de voornaam van deze illustere persoonlijkheid,A.R.)
    Hij kwam terug op kop.
    In het Open Gentse Tornooi maakte vooral Pijpers op mij een sterke indruk.

  3. Mooi, Nikolaas, zo zijn we weer helemaal bij! Wat de stellingen betreft:
    1. Partij De Waele: Hier spelen m.i. gezonde eindspelprincipes mee: de loper is sterker dan het paard en de pionnenmeerderheid op de damevleugel biedt meer winstkansen dan een extra pion op de koningsvleugel. Ik zou in de stelling daarom Ld4 spelen (dreigt meteen ook Tc7 en houdt Lf2 achter de hand). Pakken op f4 lijkt me positioneel minder goed. Niet alleen gaat de pionnenmeerderheid op de damevleugel inderdaad verloren, de wK blijft vastgenageld op de voorlaatste rij en wit verliest het initiatief. Maar er zijn principes en er zijn uitzonderingen…
    2. Partij LeQuang: Ik dacht spontaan aan 1.Tf6+ Lxf6 2.Le8+! Tf7 (Df7?? Dxf6#) 3.Lxf7+ Kxf7 4.g5 maar na hxg5 5.hxg5 Kg6 6.Pxf6 Kxg5 mag zwart opgelucht ademhalen. Daarom even de zetvolgorde aanpassen: 1.Le8+! Tf7 wint een kwaliteit en een pion: 2.Lxf7+ Kxf7 3.Pxf6 en 4.g5.

  4. Toch wel jammer dat er in Gent een geval van valsspelen is vastgesteld.

    Wat er iemand bezielt om voor een paar luttele euros zich te laten kennen, ik zal het nooit begrijpen

  5. Hallo Nikolaas,
    Bedankt voor het verslag ! Ik ben niet al te gelukkig met mijn toernooi omdat ik teveel stellingen heb
    verprutst !! Wel ben ik tevreden over het feit dat ik de moed of zinsverbijstering heb gehad om elke dag over
    en weer met de trein naar Charleroi te reizen !!
    Mvg
    Enric Vilarnau

  6. @Patrik: Ik heb niet meteen kunnen uitvinden of die Indiërs familienamen hebben dan wel patroniemen, wat daar niet ongebruikelijk is. Ik heb dan maar de FIDÉ gevolgd. De typfout is nu verbeterd.

    @Lucas, Jan: Inderdaad. Er zijn redelijk wat zetten die oké zijn voor wit, maar alleen na Le8 is het onmiddellijk uit.

    @Jan: Mijn eerste idee was om Lc3 te spelen om gelijkaardige redenen — en dat is ook wat De Waele speelde. Maar het blijkt dat de zwarte h-pion te sterk is. Een interessante variant is bijvoorbeeld 1. Lc3 Kg6 2. Tc7 Pf6 (daarom eerst Kg6) 3. Txb7 h4 4. Kf1 h3 5. Kg1? Tg2+ 6. Kh1 Ph5!

    @Wouter: Hé, dat is mij volkomen ontgaan! Wat is er gebeurd? Heb je ergens een linkje of zo?

    @Enrique: Ik vermoedde al zoiets van de score, maar die zegt natuurlijk niet alles. Een volgende keer zal het beter gaan.

  7. @Nikolaas: i.v.m. dat eindspel. Het toont aan dat je er ook met gezonde, algemene principes niet altijd komt. Een vrijpion kan al genoeg zijn om ze overboord te moeten gooien :-/

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *