Brugse meesters

Avatar foto

DoorNikolaas Verhulst

aug 13, 2024 102 views

Ondertussen zijn de Brugse meesters tot aan ronde zes gevorderd en er is al heel wat gebeurd. Laat ons eerst een blik werpen op de Thinkers Publishing Masters. Pijpers was begonnen als één van de grootste kanshebbers op een norm, maar daar is niet veel van terecht gekomen: na 1½/2 te hebben gescoord volgden er vier opeenvolgende nederlagen. Daarentegen is De Waele, die op het BK constant in de achterhoede figureerde, heel goed bezig. Tegenover één enkele nederlaag, tegen ratingfavoriet Fernandez, staan ondertussen al drie overwinningen. Uit één daarvan, met zwart tegen Dgebuadze, een leuke stelling:

Zwart won met 101. … Tf1 102. Txf1 gxf1L! Een zeldzaam voorbeeld van een minorpromotie tot loper — en het is niet zomaar voor de show: het is inderdaad de beste zet. Promotie tot toren of dame zou natuurlijk pat opleveren; promotie tot paard is ook goed.

Wie ook heel goed bezig is, is de Servische Teodora Injac. Zij staat met 4½/6 op kop hoewel Fernandez één partij minder heeft gespeeld. Uit haar oeuvre een gemakkelijk oefeningetje voor de geïnteresseerde lezer:

Wit staat sowieso goed, maar hoe maak je het af?

Stand: 1. Injac 4½ 2-3. Raczek & De Waele 4 4-5. Gormally & Fernandez 3½ 6. Han 3 7. Dgebuadze 2½ 8. Hagner 2 9. Pijpers 1 10. J. Dreelinck ½ (Fernandez & Hagner hebben één partij minder gespeeld)

In het open toernooi staat Şanal na zes rondes autoritair op kop. Hij heeft tot nog toe alles gewonnen, vaak verrassend vlot. Het Gentse jeugdtalent Van Volsem heeft een halfje minder, de rest van het peloton staat minstens nog een halfje daarachter.

Maar het meest opvallende is dat Geirnaert, de nummer twee op Elo, pas negenendertigste staat met vier punten. In de tweede en derde ronde nam hij een bye van een halfje, maar ook daarnaast moest hij twee remises toestaan tegen tegenstanders met zo’n vierhonderd Elopunten minder. Dit overkwam hem, met zwart, in de eerste ronde:

Hier dwong wit op sluwe wijze remise af met 20. g4. Er dreigt plots 21. Te1 met damevangst. Zwart kan nog net 20. … d5 spelen om na 21. Te1 met 21. … d4 voort te zetten, maar aan 21. Lf1 Df3 22. Lg2 De2 23. Lf1 etc. is niet te ontkomen.

Stand: 1. Şanal 6/6 2. Van Volsem 5½ 3-6. Smeets, Moreby, Allaert & Boulahfa 5 7-17. Elgersma, A. Anciaux, Victor, Verheul, Raats, van Rootselaar, B. Decrop (jeugdproduct van onze club!), Thakoerdien, Nemegeer, Ruzhansky & Wantiez 4½ …

De senioren hebben in hun toernooi vier rondes gespeeld. De leider is niet één van de twee FIDÉ-meesters in het gezelschap maar wel De Reymaeker en Kruijf met 3½/4. In de -1800 sectie is onze Adhitya Ram uitstekend gestart met twee overwinningen, gevolgd door twee remises, maar nu helaas ook twee remises. Gaat het nu terug de andere kant op?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *