Zo, het tornooi zit er weer op, en over de volgende editie werd nu al aangekondigd dat die zal plaatshebben van 16 t/m 24 augustus 2025, opnieuw in de locatie van weleer, de oude vertrouwde Ruiterhal (Gemeentepark 10, Brasschaat). Maar laten we een laatste blik werpen op het tornooi van dit jaar, en meer bepaald hoe het onze SKOG’ers (inclusief Ben, die ik voordien mijn onwetendheid over het hoofd had gezien), het ervan afbrachten.

In ronde 7 mochten we vier nederlagen incasseren: slachtoffers van dienst waren Tony, Ronny, Enrique en Ben. Er werd ook drie keer uitgedeeld: Daniel en Alexander veerden gepast terug na hun verlies van de vorige dag, en ook Patrik knoopte weer aan met de zege. Herman boekte zijn 5de remise, terwijl Gaston deze ronde niet in actie kwam. Dat is 3,5/8, een stuk beter toch dan ronde 6.

Alexander, Tony en Ben hielden de SKOG-kleuren hoog in de 8ste ronde. Tough luck voor Patrik, die in dit geval tegenover Tony zat. Ook Daniel (tegen leider en top-ELO Grutter) verloor, terwijl Ronny en Enrique remiseerden, zij het niet tegen elkaar. Twee afwezigheden verder: Herman en Gaston speelden niet. 

Ook in de slotronde was het drie keer feest. Ronny (naast mij, ik had snel in de smiezen dat het daar de goede kant opging), Tony en Patrik besloten hun tornooi op de meest gewenste wijze, ergo met een zege. Ben verloor, terwijl Alexander en Herman beiden remise speelden (de ene mooi, de andere zonder veel glans). Enrique en Gaston waren afwezig, zodat SKOG hier maar 7 keer in actie kwam, en dan is 4/7 best een mooie score (we deden eigenlijk nooit beter).

Wat levert het op richting de eindstand? Daniel werd 9de (6/9), met één verliespartij waar weinig op af te dingen viel, behalve dan dat hij zijn stelling optimistischer inschatte dan ze was en de kans (de enige zet) op remise bewust negeerde, en een tweede, tegen de latere tornooiwinnaar, die wel het eerste foutje maakte, waarop hij zelf een groter foutje maakte. Daar had meer kunnen inzitten. Tony finishte als 23ste (5,5/9), pal op zijn startplek, weliswaar met een licht ELO-verlies.

Vervolgens het groepje met 50% of zo goed als. Patrik werd 51ste (4,5/9), één luttel plaatsje onder zijn startpositie, en blijft qua ELO nagenoeg op peil. Alexander behaalde een fraaie 4,5/9 en werd daarmee 53ste, 10 plaatsen winst plus een handvol ELO’s. Ook Herman moet (mag) hierbij, zij het met 4/8, wat ook de helft is, en eindigde op stek 67, eentje beter dan gestart. Het kost wel enkele ELO’s, maar het is tenminste een punt meer dan in Lier, met een partij minder. Ronny ging twee plaatsjes achteruit, zo goed als op peil dus, en totaliseerde 4/9, wat ook wel enige ELO’s doet verdampen, maar niet al te dramatisch. Ben finishte net onder Ronny, en leverde daarmee vijf plaatsen in, zonder ELO-verlies. Enrique liet de laatste ronde aan zich voorbijgaan en kwam dus uit op stek 86 (start: 62), met 3/8. Dat ging helaas gepaard met een ELO-duik.  

Gaston ten slotte deed maar vier keer mee, telkens remise, en sloot af met 2,5/5, vanwege het extra halfje bij zijn eerste afwezigheid. Eind- en startpositie lagen dus een heel eind uit elkaar, maar dat verschil is hier uiteraard niet zo relevant. ELO natuurlijk wel, en daar gaat het toch om een goede twintig punten.   

Tot slot nog iets over winnaars en prijzen. De Nederlandse FM Tim Grutter (2323) wist met 8/9 deze editie op zijn naam te schrijven, voor FM (en landgenoot) Joey Grochal (2251) en Robin Butzen (2107). Onze Daniel – nu ja, wanneer valt hij niet in de prijzen? – was de beste senior, en Alexander, die na 6 ronden zijn score reuzeberoerd had gevonden, ging dankzij een knappe eindspurt met de juniorprijs (-16) naar huis. Dank en proficiat, jongens, SKOG heeft alweer mooi van zich laten spreken!

Een laatste woord nog, van hulde voor de mensen van de organisatie, want het was weer op alle vlakken een piekfijn en gesmaakt tornooi!

Een reactie op “Brasschaat 7-9”
  1. Alweer een voortreffelijk artikel van jouw hand,Herman !
    Er dient wel aangestipt te worden dat Daniel tweemaal zwart had in zijn twee partijen tegen de leiders van dit tornooi,Grochal en Grutter.Tja,dat is pech hebben.
    Het valt me ook op dat Daniel in de laatste ronde met wit slechts remise behaalde tegen een tegenstander,die hij qua Elo diende te verslaan.Vandaar dat hij buiten de prijzen viel.
    Hij behaalde daarentegen wel de prijs voor de beste senior.
    Ook opvallend was het feit dat schakers met 0 Elopunten danig om zich heen kunnen slaan en de verwachtingen (een snelle zege) kunnen verstoren.
    Dit was een voortreffelijk georganiseerd tornooi en we plannen een rendez-vous voor het volgende jaar in de Ruiterhal !

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *