India schrijft geschiedenis op de schaakolympiade. Nog nooit behaalde India een gouden medaille en dit jaar pakt het Indische team niet alleen goud in de open categorie, maar ook bij de vrouwen, ze pakken dus de dubbel! De podia zien er als volgt uit:

Open: 1. India 2. Verenigde Staten 3. Oezbekistan

Vrouwen: 1.India 2. Kazachstan 3. Verenigde Staten

In de laatste 3 ronden heeft India haar al indrukwekkende zege-reeks alleen maar verdergezet. In ronde 9 spelen ze 2-2 tegen Oezbekistan met vier remises en in ronde 10 verslaan ze de Verenigde Staten met 2,5-1,5. In deze overwinning is opnieuw een glansrol weggelegd voor Gukesh en Erigaisi, die allebij winnen van respectievelijk Caruana en Dominguez. In de laatste ronde komen ze nog tegen Slovenië omdat alle andere grote landen ‘op’ waren en wonnen met 3,5-0.5.

Bij de vrouwen moest India in de laatste ronde winnen van Azerbeidzjan om de titel binnen te halen en dat deden ze ook vlotjes, het werd 3,5-0.5. Het was al lang duidelijk dat er een ‘chess-boom’ in India gaande was maar nu wordt dit toch echt bevestigd op het grootste podium. Ex-wereldkampioen Viswanathan Anand heeft duidelijk een hele Indische generatie geïnspireerd om te gaan schaken, en dat werpt nu zijn vruchten af. Zo stijgt Gukesh naar nummer 3 van de wereld, hij moet enkel Carlsen en Nakamura nog voor zich laten, met een elo van 2797, Erigaisi is nummer 5 met een elo van 2794.

De Belgen verliezen in ronde 9 van Kirgistan met 1,5-2,5, winnen van de UAE met 3-1 en verliezen van Kroatië, een team van enkel grootmeesters, met 0,5-3,5. We eindigen daarmee op een gedeelde 57ste plaats, 71ste met scheidingspunten meegerekend.

De vrouwen winnen in ronde 9 van Panama met 3,5-0,5. Ze verliezen nipt van Zweden met Pia Cramling op het eerste bord: 1,5-2,5 en winnen van Bangladesh met 2,5-1,5. Hiermee eindigen ze op een gedeelde 37ste plaats, 44ste met scheidingspunten. Dat is net beter dan hun startpositie als 48e.

Om af te sluiten nog twee partijen uit de laatste drie rondes:

2 reactie op “Schaakolympiade Budapest: De ontknoping”
  1. Bedankt voor de verslaggeving, Lucas. Ik volg zelf het internationaal schaken amper, maar zo ben ik toch weer helemaal mee!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *