Afgelopen zaterdag was er een Liga Stapjestoernooi in Lier. De Lierse gastheer Chesslooks staat erom bekend een evenement goed te kunnen organiseren. En dat bleek: de 176 (recordaantal!) deelnemers werden er in goede banen geleid.
Op een stapjestoernooi is de indeling niet op leeftijd, maar op niveau (volgens de stappenmethode). Dit maakt het voor beginnende schakers van eender welke leeftijd laagdrempelig om deel te nemen.
In de reeksen Stap 2, Stap 3, Stap 4 en de open reeks was SK Oude God massaal vertegenwoordigd. Maar liefst 26 Skoggers zaten aan het bord toen de gong luidde in het Sint Gummariscollege.
Behalve kwantitatief lieten zij ook kwalitatief van zich spreken. Graag zet ik per reeks wat spotlights op enkele straffe resultaten:
In Stap 2 stonden Lara en Efe na 5 ronden met evenveel punten gedeeld aan de leiding. Zij vochten in ronde 6 op bord 1 een zware strijd onder toeziend oog van de bevriende papa’s. Efe won en had in de laatste ronde aan een remise voldoende om het toernooi te winnen. Hij verloor echter en moest genoegen nemen de tweede plaats op het podium. Proficiat met deze topprestatie, Efe!


Lara verloor ook haar laatste partij en liep hierdoor het podium mis. Desalniettemin een topprestatie voor een jongedame die nog maar net bij een schaakclub is aangesloten. Ook Sander deed in deze reeks lang mee om de prijzen. Oliver, Arya, Rune, Omer, Jesse, Razan, Luiz, en Ma kunnen ook terugkijken op een geslaagde dag met meerdere overwinningen. Te weten dat de meeste leeftijdsgenoten van Arya, Luiz, Razan en van Ma een reeks lager, in Stap 1, speelden.
In Stap 3 verschenen Yusuf, Matthew, Mistir en Rayan dapper aan de start. Het niveau bleek wat hoog te liggen, maar in het schaken is het zo: je wint of je leert bij. Het werd zo een leerzame dag voor onze Skoggers. Al verloor Yusuf slechts 2 keer. Wat een knappe prestatie, zeker op 9-jarige leeftijd.
De reeksen Stap 4 en de open reeks werden voor de paringen samengevoegd, maar kenden een aparte eindrangschikking. Wat viel hier op?
Ligaman en medeorganisator Bart was de hele dag met een brede grijns overduidelijk in zijn nopjes. Aan het bord amuseerde hij zich ook en haalde hij met 5 op 7 een 5e plaats.

Een Ligaman met een brede grijns.

Er was ook een 5 op 7 voor Francois. Deze jeugdspeler is misschien nog niet zo bekend bij het grote Skogpubliek, maar met deze prestatie drukt hij wel heel hard zijn neus aan het venster.
En wat te denken van jeugdleider Philip? Ook hij haalde een 5 op 7. Hij won meedogenloos van zijn polijsten Francois en Adhitya. Hij verloor enkel van de uiteindelijke winnaar Patrick Boons. Vind maar eens een jeugdleider die straffer doet. Overigens verloor bestuurslid Wouter ook alleen maar van de eindwinnaar. Hij bewijst daarmee waarom hij de gouden tip op Skotto is 😊
Adhitya zette zijn opmars verder voort; hij verloor alleen van Skoggers Bart en Philip en haalde 4,5 op 7. Zijn prestaties zijn al geen verrassing meer, maar zijn nog steeds straf te noemen.
Voor Alex was er ook 4,5 op 7. Hij speelde al een sterk toernooi voor het jeugdcriterium in Leuven en zet die stijgende lijn nu voort. Voor Adhitiya en Alex betekende dit een podiumplaats in reeks Stap 4. Proficiat!

Nog in deze gemengde reeks mochten Philip, Tuur, Myubin, Matthias en Daniel minstens tevreden zijn met hun resultaten.
Het moge duidelijk zijn: SK Oude God liet van zich spreken in Lier. Dat doet hopen op een even massale aanwezigheid op het jeugdcriterium in Turnhout. Deze gaat door op Allerheiligen, 1 november. Meer info over dit toernooi vind je hier. Of klik hier om ineens in te schrijven.

Alex en Adhitya op het podium van Stap 4

4 reactie op “Oude God drukt stempel in Lier”
  1. Volledig mee, eens! Knap werk, Mark, en een dikke proficiat aan al die jeugdige Skoggers.

  2. Kleine correctie: ik was deze keer gewoon een helpende hand en geenszins mede-organisator. Chesslooks Lier heeft voldoende slagkracht en kunde om dergelijke activiteiten (quasi) perfect te organiseren.
    Ik stond op het podium vanuit mijn rol als ondervoorzitter/jeugdleider van de Liga.
    Alle pluimen dus naar chesslooks en hun jeugdleider Emmanuel Wildiers, die echt een puike werking neergezet heeft.

  3. Ja Emmanuel is een topper. Bedankt voor de toevoeging, Bart.
    Ik moet er dus eigenlijk van maken “Ligaman, seingever en speaker Bart van Tichelen…”

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *