Aleksandra de Grotere

Avatar foto

DoorHerman Callens

jun 13, 2019 331 views

Met 11 ronden gespeeld in het Women’s Candidates Tournament, Kazan, is de eindzege van Aleksandra Goryachkina nog nauwelijks te voorkomen. De helft van het pak staat op een onoverbrugbare afstand: meer punten dan de 3 die er nog te verdienen zijn. De anderen hebben niet meer dan een zuiver mathematisch waterkansje: de Muzychuks staan op exact 3 punten en kunnen nog hooguit gelijk komen, Lagno staat op 2,5 en kan Goryachkina zelfs nog net voorbij. Voorwaarde bij beide scenario’s is wel dat Goryachkina helemaal niets meer scoort. Aangezien Anna Muzychuk en Lagno in de volgende ronde tegen elkaar moeten is de kans niet denkbeeldig dat ze na afloop alletwee op apegapen liggen. Goryachkina mag eerst proberen iets te sprokkelen tegen Tan en Dzagnidze, vooraleer ze Mariya Muzychuk partij mag geven. Drie kansen om een halfje te scoren versus drie keer moeten winnen, waar zou een mens zijn geld op zetten, gelet op de relatief gelijke sterkte van de kempkippen (‘kemphanen’ leek mij hier in deze context niet zo geschikt)? _LEESMEER_

Een kort overzicht van de voorbije twee ronden. In de 9de ronde ging (zoals eerder gemeld) Goryachkina gewoon door op haar elan en versloeg ze Gunina ten tweede male. Tegelijk wist Lagno een remise uit de brand te slepen, waardoor haar achterstand beperkt bleef tot 2,5 punten, en deden de zusjes Muzychuk synchroon wat nodig was: wel winnen en daarmee zowat hun laatste strohalm grijpen, want puntenverlies zou fataal geweest zijn.

In de 10de ronde viel er maar één beslissing, en die deed er eigenlijk niet zo toe, omdat de dames in kwestie al niet meer in aanmerking kwamen voor de eindzege: Kosteniuk won van Gunina, alle anderen speelden gelijk. Lagno wist Goryachkina niet te verontrusten en kwam in de rechtstreekse confrontatie geen stap dichter. Ook de Muzychuks, beiden met wit, slaagden er niet in om respectievelijk Tan en Dzagnidze in het zand te doen bijten. Slotsom: voor één keer wint Goryachkina eens niet, maar geen kat die er wat aan heeft.    

In ronde 11, ten slotte, werd gewonnen op de minder belangrijke borden: Gunina van Dzagnidze en Tan van Kosteniuk. Daarmee zijn ze alle vier mathematisch uitgeschakeld. Waar het er nog wel kan toe doen werd remise gespeeld. Goryachkina en Anna Muzychuk waren beiden best tevreden met een puntendeling na zowat 30 zetten en Lagno en Mariya Muzychuk kwamen in een niet te winnen eindspel terecht. En zo zitten we weer bij de stand van zaken in de eerste alinea: het kan nog dat iemand anders wint, maar dat geloof je zelf niet meer. Volgende titel in deze reeks: Aleksandra de Grootste.

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *