De eerste speeldag van het nieuwe jaar en eindelijk nog eens een reporter ter plaatse, al was die dan  wegens ladder-busy (in twee woorden, of u legt een onterechte link met ladderzat) niet altijd bij de drie borden te vinden waar de helden van de avond hun partij afwerkten. O, en wat zijn de tijden veranderd op die enkele maanden. Carlo, met wit, die geen 1. c4 speelt? Guy, met zwart, die zijn Hippo op stal laat? Het leek wel of ik drie maanden op de planeet Koozbane had gezeten.

Mart had wel zin in de Sämisch, maar Paul stuurde de partij een wat andere kant uit. Een onvoorzien (?) wit schaakje dreef de zwarte koning rokadeloos naar f8 en er ontstond een gecompliceerde stelling. Het was lang zoeken naar scheuren en kieren waar subversief sloopwerk zou kunnen lonen. Zoeken en tasten en laveren, dus, tot Paul in de fout ging en de sloop een feit werd: 1-0. _LEESMEER_

Twee zetten ver zag JanDG de Hippo al aankomen, maar Guy liet zijn cavalerie vooreerst op stal en ging het centrum openbreken. En zo gingen op zet vijf de dames van het bord en kon het eindspel beginnen. Dat was lange tijd min of meer in evenwicht, maar op het einde wisselden de kansen al eens van kant. In de licht bloedstollende eindfase leek JanDG een promotierijpe f-pion te hebben, die Guy echter met goed tegenspel wist te beteugelen. Even later speelde JanDG zijn loper kwijt, maar vervolgens overzag Guy de cruciale paardvork op koning en pion en waren wederzijds de winstkansen op: ½-½.

Carlo begon wél hippisch (1. Pf3) tegen Patrick, wat na twee zetten leidde tot een onvervalste e4-opening, en vervolgens een Skandinaviër. In het middenspel wist wit pion(nen)winst te versieren, maar gemakkelijk was het nog zeker niet. Toch kabbelde de partij geduldig voort. Carlo liet niet na zijn tijd zo exhaustief mogelijk te gebruiken. Met een kalmte die de stoïcijnste stoïcijn hem in eeuwigheid zou benijden liet hij de seconden van z’n laatste twee minuten wegtikken, om de klus (promotie, mataanval …) finaal te klaren, netjes binnen de tijd. Je moet het maar doen: zo onverstoord en onberoerd blijven alsof je gewoon nog een halfuur extra hebt!

In de stand wordt de scheiding tussen ‘leiders’ en ‘lijders’, oftewel de eerste vijf versus de laatste drie, nog meer uitgesproken. Mart leidt de dans met 6/9, voor de tweetallen JanV & Carlo, met 5/7, en Guy & JanDG, met 5/9. De druk om punten te sprokkelen op de concurrenten en vooral niets weg te geven, neemt zienderogen toe! Vanop afstand kijken Paul (3/8), en Gert (2/8), en Patrick (1/7) toe. Behoudens een flinke remonte (“Gotterveurmanne!”) eindigen zij op (één van deze) plaatsen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *