CK Reeks 2: Duo slaat slag

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 23, 2019 143 views

Zo’n tweederde van het seizoen zit erop – iets meer of minder voor wie meer of minder partijen heeft gespeeld – en dus wordt het almaar warmer, ook al dalen de temperaturen buiten. Afgelopen clubavond was het full house: vier partijen en iedereen aan de bak, pardon, het bord. _LEESMEER_

In GuyJanV beantwoordde zwart de Engelse invitatie van wit met de opstoot b5, het Jaenisch-gambiet. Een pion is natuurlijk een pion, maar verderop kwam JanV wel materiaal voor. Toen er dan nog een (kostbare) pion de doos inging, zag Guy de bui hangen en berustte in het onafwendbare: 0-1.  

CarloPaul ging van poging tot Engels vrij snel over in een Koningsindisch met duidelijke Sämisch-trekken. Gek genoeg, of misschien niet, bleek Carlo het zonder rokade te doen, tenzij die er alsnog kwam en vervolgens spoedig onherkenbaar werd voor wie van de partij maar luttele flarden zag. Op het laatst overzag Paul een vork die een kwaliteit kostte en Carlo werkte kundig af: 1-0.  

PatrickJanDG begon als Koningsindisch met koningsfianchetto. Hoe het precies is gegaan, heb ik gemist, maar in het eindspel had Patrick paard voor pion en dat leverde ten slotte de winst op: 1-0.

In GertMart kwam de Spaanse opening op het bord en dat leidde snel tot een stelling die zowat tussen Italiaans en Spaans in zweefde. Op een gegeven ogenblik ging de witte dame van het bord voor de zwarte torens  (of die torens voor de dame), maar Gert maakte een krachtig wapen van zijn verbonden torens en dus moest Mart zich uiteindelijk gewonnen geven: 1-0

De nederlaag van Mart komt de twee andere – directe – pretendenten, JanV en Carlo,  goed uit. Dat blijkt des te meer als we naar de verliespuntentabel kijken: JanV en Carlo: 2, Mart: 4, Guy en JanDG: 5, Paul, Gert en Patrick: 6. Extra spanning bovenaan komt van het gegeven dat de twee leiders (in de tabel) binnenkort de dubbele confrontatie mogen aangaan: hun beide onderlinge partijen staan geprogrammeerd op half februari en begin maart. Mogelijk wordt het kampioenschap daar in een definitieve plooi gelegd. Alvast iets om naar uit te kijken, deze clásico! Verder toont de tabel ook dat er onderaan nog niets is beslist: Paul, Gert en Patrick staan virtueel gelijk, en maar 1 punt achter Guy en JanDG. Daar kan dus nog wel wat bewegen. We gaan ons niet snel vervelen!

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *