CK Reeks 2: Full House

Avatar foto

DoorHerman Callens

feb 7, 2018 140 views

Vijf partijen, dus een full house in reeks 2. Een (ongeveer) chronologisch overzicht:

Op Yannicks Engelse aanzet vond Enrique een Koningsindisch antwoord dat aanvankelijk niet heel beloftevol leek, maar later toch uitliep op een stelling die, aldus Yannick, wat beter was voor zwart, zodat het “objectief verantwoord” was het (niet helemaal onverwachte) Catalaanse remiseaanbod aan te nemen: ½-½ .

Herman ging _LEESMEER_niet in op de poging tot Aljechin vanwege Patrick. Er ontspon zich een strijd om d5, waarbij de zwarte stukken terug of weg werden gedwongen (zo ‘ontwikkelde’ het koningspaard zich helemaal naar b8) en wit zich almaar beter kon ontplooien. Toen de aanval op de zwarte dame werd ingezet, koos Patrick voor de vlucht vooruit, lonkend naar tegenspel, maar zijn dame werd meteen weer onder vuur genomen en had, nota bene zowat in het midden van het bord, spoedig geen velden meer: 1-0.

JanDG confronteerde Mart met het Schots gambiet en wist vrij snel flink toe te slaan. Hij kwam een volle toren voor, maar zag later dat voordeel tot z’n eigen verbazing verschrompelen tot een kwaliteit. Het moest dus nog echt wel gespeeld worden. Ten slotte wist Mart de meubeltjes toch niet te redden, maar het kostte de overwinnaar wel wat kopzorgen voor het zover was: 1-0.

Carlo ging tegen Arno de vertrouwde Engelse toer op. Het leverde een partij op die lange tijd redelijk gelijk leek op te gaan, en waar subtiel positioneren en geduldig  opbouwen noodzakelijk waren. Uiteindelijk wist wit, met het elan als vanouds, het laken naar zich toe te trekken en het begeerde punt binnen te halen: 1-0.

Guy ging tegen JanV met z’n eerste pionzet onverschrokken over de 3de rij: de beginzet van het Engels was trouwens populair vanavond. JanV koos voor een actieve tegenopstelling en zette in het middenspel een koningsaanval op: drie stukken die g2 viseren, een ‘hippische’ helper die offerbereid naar f3 (etc.) loert en een opgerukte f-pion die g3 controleert. Guy zat echter nog niet zo verlegen om defensieve resources en de aanval bracht geen succes. Verderop liet hij klaarblijkelijk nog een stukwinst liggen en zo resulteerde deze strijd-met-wederzijdse-kansen dan toch in remise: ½-½.  

In de stand doen zich geen fundamentele verschuivingen voor. Yannick (+9) krijgt voorlopig wel het gezelschap van Carlo (+5), die het halfje inloopt dat hij vorige keer moest prijsgeven, maar dat is gerekend zonder de vier inhaalpartijen voor eerstgenoemde. Carlo (+5) en JanV (+4, en een partij minder) continueren hun strijd om de 2de en 3de plaats in alle spannende hevigheid. In de middenmoot reiken JanDG en Herman wat nadrukkelijker naar de 4de stek, maar ze zijn zeker nog niet buiten bereik: Guys achterstand is tenslotte maar twee remiesjes groot. Achteraan wist alleen Enrique een halfje te scoren en een plaatsje op te schuiven.

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *