Een kleine helft van het deelnemersveld mocht dinsdagavond aan de bak in reeks 2: twee partijen slechts, en vijf man bye (of iets gelijkaardigs). Het was dus maar de vraag of dat zou zorgen voor opvallende verschuivingen (in de ene of andere richting) dan wel de afwezigen het gevoel geven dat tijdens hun afwezigheid al bij al niet veel veranderd is. _LEESMEER_

Met JanHerman stond de langverwachte (twee weken, toch) clash der Titanen (enfin, de  nummers 1 en 2 van het moment, want er zijn nogal veel Titanen in de reeks) op het programma. Geen Van Geet (aka Dunst, Sleipner of Heinrichsen) deze keer, vond Jan, en hij speelde zijn vertrouwde Loperspel. Dat liep zo’n tien zetten evenwichtig, maar dan speelde Herman preventief Tb8, wat bij nader inzien tijdverlies was, d4 uitlokte en wit de facto een langdurig initiatief gaf. Jan kon uiteindelijk ver oprukken met e- en f-pion, maar de finale doorbraak kwam eigenlijk te vroeg: Herman was overal (net) op tijd bij en het witte initiatief liep stilletjes dood. Toen hij vervolgens dameruil wist af te dwingen, was de puntendeling gauw een feit: ½-½.   

Meer in de middenmoot gaven witte Guy en zwarte Guy elkaar partij. Er werd dus begonnen met c4, maar spoedig kreeg die Engelse opzet een eigen gezicht, althans voor zover uw verslaggever de zaak kon volgen (ergo: nauwelijks). In het verdere verloop ontwikkelde zwarte Guy de nodige aanvallende impulsen, die witte Guy wist te ondergaan zonder onder te gaan. Toen zwart een randpion ging consumeren, bleek dat net het punt te zijn waarop alle kansen op iets beslissends vervlogen. Ook hier werd dus na een lang gevecht de vrede getekend: ½-½.  

In de stand bevestigen Jan en Herman hun positie vooraan (‘verstevigen’ is een mooi woord, maar misschien wat overtrokken voor dat halve puntje extra op de directe en wat verdere concurrentie), en mutatis mutandis doen de beide Guys dat in de middenmoot. Nog enkele interessante details: de kleine helft van de deelnemers (4/9) is tot nu toe ongeslagen, en we zijn toch al 4 à 5 ronden ver, en er vielen al 10 remises, op 19 partijen. Niet dat we die cijfers nodig hebben om te weten hoe dicht het allemaal bij elkaar zit in onze reeks …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *