End of story

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 25, 2017 142 views

Een titel die altijd past als er een of ander einde mee gemoeid is, zelfs als je op dat moment nog niet weet welk einde en voor wie. Intussen weet u dat al lang, vermoed ik, en ik nog maar net, weet ik. De kogel is door de kerk, de alea is geworpen, de beslissing is gevallen, rien ne va plus. Voor een analyse van hoe de zaken zich schaaktechnisch ontvouwden, heb ik het gebeuren van vanmiddag niet kunnen volgen, dus ik hou het maar bij het _LEESMEER_eindresultaat.

Vachier-Lagrave moest winnen en verloor, Radjabov moest winnen en speelde remise. Het zal een hele opluchting zijn geweest voor Mamedyarov en Grischuk, die tot op de laatste dag de hete adem van hun twee resterende belagers in de nek hebben gevoeld, maar uiteindelijk het pleit winnen: zij zijn de laatste twee gekwalificeerden voor het kandidatentornooi.

Voor de volledigheid afloop en eindstand. Aronian hield met enige moeite Nakamura af en deelt de eerste plaats met Jakovenko, die Vachier-Lagrave versloeg. Beiden krijgen 155 punten, en kunnen daar geen mallemoer mee aanvangen. Dan zullen de eurootjes die hen te beurt vallen voor hun tornooiwinst wel lekkerder aankomen. Op een gedeelde 3de tot 9de plaats eindigen alle overige leden van de beruchte groep van 9, waaronder Radjabov, en met de 71,4 punten die dat oplevert, heeft hij er 24 te kort om Grischuk beentje te lichten. Op een gedeelde 10de tot 12de plaats eindigt een drietal, inbegrepen Vachier-Lagrave, die daarmee 20 punten verdient, zijnde 106 te weinig. De rest, u zult me niet tegenspreken, doet er eigenlijk niet toe.

Ter opfrissing. Het kandidatentornooi, van 10 t/m 28 maart 2018 in Berlijn, zal gespeeld worden door het volgende achttal: Karjakin (vorige uitdager), Aronian (World Cup, winnaar), Ding (World Cup, verliezend finalist), Mamedyarov (Grand Prix, winnaar), Grischuk (Grand Prix, tweede), Caruana (hoogste gemiddelde rating over 2017), So (tweedehoogste gemiddelde rating over 2017) en Kramnik (wild card). Voor wie deze selectie niet select genoeg zou vinden, het gaat om de huidige nummers 2, 3, 4, 6, 7, 10, 11, 13 van de wereld (live ratings van 25-11-17), 6 top 10’ers en 2 er net buiten. Dat kon veel en veel slechter. Of het een goede uitdager garandeert? No way: niemand is vooraf kansloos tegen Carlsen de Onvermijdelijke, maar iedereen zal achteraf de schaarse kansen hebben gemist die het onvermijdelijke hadden kunnen vermijden. Vrees ik. Dus: wat is, for crying out loud, een goede uitdager?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *