First class / clash

Avatar foto

DoorHerman Callens

mrt 30, 2018 270 views

Wie vóór november Caruana al tegen Carlsen in actie wil zien, hoeft niet lang te wachten. Morgen, 31 maart, begint in Karslruhe de Grenke Chess Classic, en ze doen er allebei aan mee. Het toeval – de loting – wil zelfs dat ze meteen in de eerste ronde tegen elkaar spelen, de uitdager met wit, de champ met zwart. Morgen zaterdag dus, als u goed meerekent. Worden wij niet verwend door Vrouwe Fortuna? _LEESMEER_

De Grenke Chess Classic is een (enkelvoudig) round-robintornooi dat wordt gespeeld in Karslruhe (ronden 1-3) en Baden-Baden (ronden 4-9), twee bekende steden in de deelstaat Baden-Württemberg (in het zuidwesten van Duitsland, voor de geofabeten), op zowat 40 km van elkaar. Er zijn tien deelnemers (vandaar 9 ronden: het tornooi loopt tot 9 april), en daar zitten wel enkele klasbakjes bij. Naast Carlsen en Caruana zijn dat in eerste instantie Aronian, die vorig jaar won, Vachier-Lagrave en Anand. Zij krijgen het gezelschap van Nikita Vitiugov, die het open tornooi won vorig jaar, Arkadij Naiditsch, voormalig Duits numero uno en nu spelend voor Azerbeidzjan, Yifan Hou, de onbetwiste numera una bij de vrouwen, en twee topgrootmeeesters uit Duitsland, Georg Meier en Matthias Blübaum (Bluebaum).  

De volledige eerste ronde (tussen haakjes de live ratings van het moment, voor zover beschikbaar: voor de twee Duitse GM’s is het de rating van 1 maart):

Caruana (2804) – Carlsen (2843)

Anand (2776) – Hou (2657)

Naiditsch (2703) – Vachier-Lagrave (2791)

Meier (2648) – Aronian (2767)

Blübaum (2631) – Vitiugov (2735)

Tegelijk (ongeveer: het is al enkele dagen bezig) vindt de Grenke Chess Open plaats, met iets meer deelnemers: het zijn er 1482 dit jaar, verdeeld over een A- (787), een B- (528) en een C-tornooi (169). Voor de wiskundig geschoolde natellers onder u: als je A, B en C samentelt, zijn het 1484 deelnemers. Er zit dus ergens een fout, maar dit zijn de gegevens op de officiële site, dus zo krijgt u ze ook. Uiteraard doen in dit “grootste open tornooi van Europa” ook grote namen mee (300 met titel), naast jeugdig talent, al dan niet plaatselijk. Onze aandacht gaat echter vooral uit naar de Classic kleppers, en met name champ & challenger. Wie deelt de eerste tik uit, of spelen ze het safe?

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *