Gibraltar, dag 9

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 31, 2018 151 views

Woensdag werd de 9deronde gespeeld. De vier leiders mochten het onderling aflappen: Nakamura tegen Rapport en Dubov tegen Vachier-Lagrave. Beide confrontaties liepen uit op remise. Dat gaf de negen achtervolgers de kans om aan te sluiten, maar enkel Aronian nam die kans waar, door te winnen van Sethuraman. Zo hebben we _LEESMEER_ dus vijf leiders, er komt er elke dag eentje bij. De zeven resterende achtervolgers worden op hun beurt bijgehaald door zeven winnaars uit de tweede groep, i.c. Le (tegen de 15-jarige Esipenko), Duda (tegen Grigoriants), Adams (tegen Moussard), Cheparinov (tegen Michalik), Kobo (tegen Saric), Vocaturo (tegen Kaidanov) en Antipov (tegen Mikhalevski). Die groep dikt dus aan tot 14 (of zelfs 15, want EpishinBindrich, remise, is mogelijk verloren voor de zwartspeler wegens niet onverdachte gsm’erij, maar dat is op dit moment nog niet duidelijk).

Aardig spannend, al dat volk vooraan, want morgen is de 10de en laatste ronde. Velen zijn dus nog geroepen, en wie uitverkoren zal wezen, zal moeten winnen en het tiebreakcircus vermijden of overleven. Bij een gedeelde eerste plaats wordt een play-off gespeeld. Zijn er twee gegadigden, dan spelen die meteen de finale (2xblitz). Zijn er drie, dan gaat de speler met de hoogste TPR rechtstreeks naar de finale en spelen de andere twee voor de tweede finaleplaats. Waarna de finale volgt. Zijn er vier of meer, dan kwalificeren de vier met de beste TPR zich automatisch voor de halve finales en spelen de winnaars de finale.

Wat gebeurde er ondertussen elders in het tornooi? Chez les femmes zijn Ju en Lagno weggezakt van de leiding. Vooraan staan nu Batsiashvili en Cramling, gedeeld 21ste, met 6/9 en gelijke TPR. Maar, er zijn er nog met 6/9, en een minder goede TPR:  Ju staat nu op 40, Gunina op 42. Een half punt verder, dus nog niet kansloos, vinden we Maria Muzychuk op 56, Sadussakova op 58, Lagno op 64, Anna Muzychuk op 66 en Kosteniuk op 77. De kansen van al deze dames zijn natuurlijk niet even groot, maar een snelle blik op de paringen van de 10de ronde leert dat Pia Cramling sowieso eerst is als ze wint: geen van de anderen kan dan een betere TPR bereiken en bij de vrouwen is het dat wat telt, er zijn geen play-offs.

In de rubriek snotneusjes en andere kids is (zie foto) Lance Henderson de la Fuente (een naam!), 14 jaar, voorlopig de beste: 30ste plaats, 6/9, TPR 2609 (ELO 2429). Nihal Sarin, 13 jaar, staat ‘gelijk’, maar wel op plaats 45, TPR 2518 (ELO 2524). Een half punt lager (5,5/9) vinden we  Andrey Episenko, 15 jaar en vorige keer aan mijn aandacht ontsnapt, als 51ste en met een TPR van 2620 (ELO 2571), onmiddellijk gevolgd door Prithu Gupta, 13 jaar, TPR 2614 (ELO 2373), die eigenlijk naar Gibraltar was gekomen voor een IM-norm, maar een GM-norm aan het behalen is. Als het u nog niet genoeg doet duizelen, al dat piepstjong talent, dan gooi ik u tot slot de 12-jarige Praggu nog eens voor de voeten, die zijn 2de GM-norm (nog) niet zal halen (nu ja, uitstel is geen afstel): hij staat op 63, ook met 5,5/9, TPR 2534 (ELO 2515).

Intussen heeft, in het Belgisch veld, Stefan Docx zijn score gevoelig opgetrokken. Met twee opeenvolgende zeges klimt hij op naar 5/9 en een TPR van 2330 (ELO 2442). Het kost hem voorlopig wel 11 à 12 ELO’s. Andy Baert heeft sinds ronde 7 maar een halfje kunnen sprokkelen, wat hem op 3/9 brengt. Met z’n TPR (2118) zakt hij nu wel onder z’n ELO (2164). Hij zou in deze situatie zo’n 15 ELO’s kwijtspelen.  

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *