Over ronde 6 kunnen we kort zijn: 6 remises (waarover niet al te veel te zeggen valt) en dus geen wijzigingen in de stand. Ronde 7 had iets meer te bieden. Mariya Muzychuk vergat te winnen tegen Kosteniuk, die de schade kon beperken, terwijl één van beide naaste achtervolgsters, Dzagnidze, tegen Kashlinskaya de enige dagwinst liet optekenen en dus een halfje van haar achterstand kon wegknabbelen. Op de officiële tornooistek heette het al: “Dzagnidze dicht kloof”, maar de kloof in kwestie bedraagt nog altijd een vol punt, wat het vermeende “dichten” bepaald relatief maakt. Overigens was het één ronde verder alweer helemaal anders …
De 8ste ronde werd nog eens een flinke slachtpartij. Slechts 2 (verdienstelijke) remises (Harika–Abdumalik en Tan–Mariya Muzychuk), en 4 keer prijs. Kashlinskaya koos voor veiligheid tegen Humpy, maar die profiteerde optimaal van een net iets betere pionnenstructuur en won het pleit. Wagner ging na een blunder de boot in tegen Zhu, die meteen een paard investeerde dat ze met rente terugwon, al moest er nog gewerkt worden voor de buit helemaal binnen was. Paehtz ging voluit ten aanval én voor de winst tegen Dzagnidzes Najdorf, en daar had de Georgische niet echt van terug, al beging ze nog die kenmerkende laatste onnauwkeurigheid voor ze definitief het hoekje omging. Dat “dichten” van gisteren is in één klap ongedaan gemaakt. Al hing dat ook nog af van wat Kosteniuk vandaag deed, tegen Anna Muzychuk. Die nam veel tijd in de opening en moest ten slotte een iets minder eindspel met remisekansen ingaan, maar ondanks veelal precies verdedigen was ze niet opgewassen tegen de vaardige technische afwerking van Kosteniuk. Die leidt opnieuw met 1,5 punt (6,5/8), nu voor Humpy (5/8), Paehtz en Dzagnidze (4,5/8) en een kwartet van 50%, die hoe langer hoe meer kansloos worden voor een ereplaats, laat staan voldoende GP-punten.
Ook in ronde 9 was het 4 keer raak, maar we beginnen met de 2 remises. Mocht Dzagnidze al hebben willen terugslaan, dan was het nu, tegen Kosteniuk de uitgelezen (en ook wel opgelegde) kans. Die werd haar echter niet gegund, want de leidster bereikte eerst gelijkspel en won nog een pion ook, maar oordeelde uiteindelijk dat op winst spelen de minst veilige optie was. Ook Mariya Muzychuk en Harika kozen ten slotte voor veiligheid. Wagner miste een paar dingetjes in tijdnood, waardoor Abdumalik de balans in haar voordeel deed uitslaan. Anna Muzychuk deed een verdienstelijke poging om taaie Tan uit evenwicht te brengen, maar gaf met een dubieus pionoffer de Chinese stevige tegenkansen. De Oekraïense geraakte verderop nog meer de draad kwijt en ging ten slotte kopje onder. Paehtz, niet bepaald verlegen om dingen te proberen, had de kans op gelijkspel tegen Humpy, maar maakte een verkeerde keuze en kwam in een niet zo prettige stelling terecht. Aan tegenspel kwam ze niet meer toe en dus ging de Indiase met de volle buit aan de haal. Misschien wel de boeiendste partij van de dag was het gevecht tussen Zhu en Kashlinskaya. De (nu) Poolse gaf haar opponente de kans om het bord te gaan domineren, maar wist tegen tijdnood de rollen om te draaien en de partij alsnog naar zich toe te trekken. Een blik op de stand twee ronden voor het einde zegt: spanning verzekerd. Kosteniuk (7/9) heeft nog een punt op Humpy (6/9), en beiden gaan morgen rechtstreeks in duel. Tan en Dzagnidze volgen (5/9), en of ze nog een waterkans hebben op de eindzege (meer dan een gedeelde 1ste plaats zit er niet meer in) hangt af van de scheidingscriteria (kennelijk zou Humpy daar de beste papieren hebben).
Ronde 10. “De kans van haar leven”, heette het na afloop, en “door het oog van de naald” werd ook al getoeterd, maar de eerste uitspraak ging over wat Humpy (nota bene met zwart) had gemist en de tweede over hoe Kosteniuk ontsnapt was. Humpy wou best een lange partij waarin ze haar kans kon afwachten, met het loperpaar versus de betere pionnenstructuur. Maar zonder noemenswaardige fouten van haar opponente, verkreeg ze geleidelijk meer ruimtevoordeel en ten slotte lag Kosteniuk zowat tegen de touwen. Het resulterende dame-eindspel was echter verraderlijk, en toen Humpy de winnende zet miste, greep Kosteniuk haar ultieme kans en sleepte alsnog remise uit de brand. Als ze in de laatste ronde niet verliest, is de eindzege een feit.
Iets gelijkaardigs overkwam Paehtz tegen Zhu: goed uit de opening, uiteindelijk winnende zetten, maar die net niet vinden en dus tevreden moeten zijn met een puntendeling. Verder was het, al voor de 3de keer op rij, 4 keer raak. Tan en Dzagnidze, gedeeld 3de, moesten elkaar afmaken om nog kans te maken op een ereplaats. Tan wist wel wat druk te ontwikkelen, maar Dzagnidze profiteerde van een onnauwkeurigheid en speelde het technisch sterk uit. Harika vergat haar huiswerk tegen Anna Muzychuk, maar een blunder van de Oekraïense veegde dat euvel compleet van tafel en toen speelde de partij vanzelf. Abdumalik gaf zus Mariya een trefzekere demonstratie van hoe je omgaat met het loperpaar in een open stelling. Wagner ten slotte, met alweer twee nullen achter de rug, achtte de tijd rijp om iets te rapen en deed dat met haar allereerste zege. Slachtoffer van dienst was Kashlinskaya, ook al niet overdreven succesvol hier, al ging die niet zomaar ten onder en had het resultaat ook anders gekund.
Ronde 11 zou de beslissing brengen. Enkel als Humpy won en Kosteniuk verloor zouden die twee nog haasje over doen (volgens het 1ste scheidingsciterium). Het werd een bepaald bizarre ronde, waarin nagenoeg iedereen zich er snel vanaf wou maken met remise. Dzagnidze (met het oog op brons) deed dat na 11 zetten met Harika, Anna Muzychuk na 17 met Abdumalik, en iets minder opvallend, zus Mariya na 30 met Wagner en zelfs Humpy na 31 met Tan, wat de facto Kosteniuk tot eindwinnares maakte. Ook Kashlinskaya–Paethz werd remise, maar de dames deden er al wel 35 zetten over. En zie, uitgerekend waar het nog van belang had kunnen zijn, werd het géén remise. Tegen Zhu ging Kosteniuk op de 27ste zet in de fout en de Chinese zou niet meer loslaten, ook al had ze aan een halfje genoeg voor een IM-norm. In extremis dus een nederlaag voor Kosteniuk, die ook wel wist dat ze in het tornooi meer dan eens ontsnapt was.
De eindstand. Kosteniuk (7,5/11) wint dit 2de GP-tornooi en rijft daarmee 160 GP-punten binnen. Qua prestatie zit ze sterk boven haar ELO, maar dat is geen wonder als je wint. Fraai 2de is Humpy (Koneru) (7/11), ongeslagen (met Harika), en dat levert haar 130 GP-punten op. Ook zij presteert boven ELO, maar minder uitgesproken. Dzagnidze (6,5/11) eindigt inderdaad 3de, goed voor 110 GP-punten. Ook zij doet beter dan haar ELO aangeeft, en wist net als Humpy 3 zeges binnen te halen. Harika (Dronavalli) (6/11) is 4de en oogst 90 GP-punten. In het 50%-kwartet (5,5/11) dat volgt, Zhu, Abdumalik, Tan en Paehtz, die 4 plaatsen moeten delen en dus elk 65 GP-punten verwerven, is Tan de enige die onder ELO presteert, en het toch wel een tikkeltje heeft laten afweten, ondanks een vrij goed begin. De laatste 4 kunnen meestal niet terugblikken op een succcesvol tornooi. De beide Muzychuks bleven duidelijk onder de verwachtingen: Mariya (9de, 5/11) sprokkelt maar 40 GP-punten, Anna (11de, 4/11) slechts de helft daarvan. De te wisselvallige Kashlinskaya (10de, 4,5/11) mag het stellen met 30 GP-punten en de ELO-laagste en laatste, Wagner (3,5/11), krijgt er nog 10 (vorige keer 60!).
Hoe moeten we de kansen op de twee via de GP te verdienen tickets duiden, na 2 van de 4 luiken (ieder speelt er 3). Wie er al 2 achter de rug heeft, moet al stevig gescoord hebben, op straffe van “er nu al aan voor de moeite”. Aan de leiding in de tussenstand staat Kosteniuk (250 ptn), voor Zhu (175). Beiden hebben echter al 2 tornooien afgewerkt, en vooral voor de Chinese is dat een problematische situatie: zij moet in haar laatste tornooi zowat ongedeeld 1ste worden om nog een redelijke kans te hebben. De beste twee van Astana, hebben immers nog maar 1 keer gespeeld, en staan nu al vlakbij: Lagno (160) en Goryachkina (130). Ook Humpy heeft “al” 130 punten, maar heeft als nadeel dat ze voor Astana heeft moeten afzeggen en dus nog maar één tornooi over heeft. 4de in de tussenstand is overigens Abdumalik (145), met ook al 2 deelnames.In dezelfde situatie maar met minder punten vinden we Tan (125), Paehtz (95) en een aantal dames die nog veel kanslozer zijn, zelfs al halen ze flink uit in hun laatste tornooi. Kansrijker, want nog maar één keer meegedaan, is Dzagnidze (110), en in mindere mate Harika (90), en verder zijn er nog enkel de Muzychuks (40 en 20), maar die zijn door hun zwakke prestatie hier eigenlijk al zo goed als uitgeschakeld. Als ik moet gokken: ik schat dat het zal gaan tussen Kosteniuk, Lagno en Goryachkina. Als een en ander meezit, komt Humpy mischien nog in aanmerking, en mogelijk verrast Abdumalik, maar ik vermoed niet echt dat ze nog 1ste of 2de gaan worden. De concurrentie is namelijk zo sterk dat ze in elk luik wel ergens van boven eindigen. Begin er dan maar aan om nog beter te doen, of je achterstand helemaal weg te werken …
Volgende afspraken: GP3, New Delhi, India, en GP4: Bydgoszcz, Polen. Heeft u ook wat (of net niet) met Poolse namen die er volstrekt onuitspreekbaar uitzien? Ik heb het alvast even nagetrokken. De naam van de bedoelde stad klinkt ongeveer als ‘biddegosjt’. Vergeleken met onze “angstschreeuw” (8 medeklinkerletters na elkaar) valt dat best mee.