Het Superbet Rapid & Blitz van Boekarest was het 6de luik in de Grand Chess Tour (GCT) en ook één van de vele dingen die al bezig waren en/of achter de rug voor ik tijd had om er iets over te schrijven. Het had namelijk plaats van 6 tot 10 november, en overlapte dus gedeeltelijk met Leuven, dat met twee partijen per dag behoorlijk intensief was. Enfin, uitstel is niet altijd afstel (er wachten nog een aantal te vermelden evenementen), en bij deze wordt alvast één leemte opgevuld. Wie deed wat tegen wie in blitz-en-rapidvaart in Boekarest? _LEESMEER_
Zoals bekend zijn er in de hele Tour 12 ‘vaste’ spelers (die de 2 klassieke luiken doen en 3/5 van de snelle) en een aantal ‘wisselende’ deelnemers of wild cards. De 7 vaste lui van het moment waren Caruana, Giri, Mamedyarov, Anand, Aronian, Karjakin en So, en zij kregen het gezelschap van Artemiev, Le (aka Le Quang) en Korobov. Het rapiddeel telde 9 ronden in drie dagen, en vervolgens werd 18 keer geblitzt 18 in 2 dagen. Voor het evenwicht telden de rapidpunten dubbel.
Die wild cards in het zelfde-jongens-onder-mekaargezelschap vormen een beetje een vreemde, deels onvoorspelbare eend in de bijt. Zo begon Korobov uitstekend, met 6/9 (en de 1ste plaats) in de rapids en zeges tegen Artemiev, Anand en So, terwijl Le de eerste drie dagen een matige 4/9 (8/18) scoorde, maar op de eerste dag blitzdag een knalprestatie (7/9) neerzette, ten koste van o.m. diezelfde Korobov, Anand, Artemiev, So en Giri. Jammer voor beiden verliep niet het hele tornooi zo goed voor hen: Korobov zakte terug in het blitzen, en Le kreeg een stevige weerbots op de tweede blitzdag (maar werd nog wel 2de in het hele blitzgebeuren).
Bij de vaste jongens deed Caruana zijn oude reputatie – niet echt mee kunnen met de snelschaakhelden – weer alle eer aan. Hadden we de laatste tijd de indruk gekregen dat hij daar ook veel beter uit de verf aan het komen was dan vroeger, dan werd die hier vakkundig (nu ja) om zeep geholpen. In het rapidstuk behaalde hij de voorlaatste plaats, met 4/9 (8/18), in de blitztweedaagse werd hij laatste met 6/18. Alles samen eindigt hij als rode lantaarn, en verdient hij het kleinste aantal GCT-punten: 1 (één). Zo krijg je Carlsen natuurlijk nooit te pakken …
Het was echter landgenoot So die het slechtst startte: 3/9 (6/18). Alleen wist hij er een heel wat beter vervolg aan te breien in het tweede deel, met een 3de stek en 10,5/18. Drie minnen op 18 partijen valt nog al mee, in vergelijking met de negen van Caruana. De meeste anderen deden het, mutatis mutandis, ook een beetje zoals So: 1 keer in de bovenste helft en 1 keer in de onderste. Dat liep voor Anand het best af, want die zat consequent in het midden (6de bij rapid, 4de bij blitz) en finishte globaal op de 3de plaats, een haar vóór de 4de en een haar achter de 2de (en 1ste). Le en Korobov volgden kortbij.
Naast Caruana bleef ook Artemiev twee keer in de onderste helft, zij het een heel stuk beter dan de Amerikaan (want: 8ste in rapid en 6de in blitz). Twee anderen slechts deden het omgekeerd en eindigden twee keer in de bovenste helft: Karjakin (5de en 1ste), die in beide onderdelelen telkens maar twee keer verloor, en Aronian (4de en 5de), die dat één, resp. drie keer deed. Het volstond meteen voor een gedeelde eerste plaats. De Armeniër kroonde zich echter tot one-and-only eindwinnaar, door in de 2de play-offpartij het volle punt in de wacht te slepen.
Wat levert het allemaal op, voor de vaste Tourparticipanten? Aronian en Karjakin (ex aequo 1ste en 2de) verdienen 11 GCT-punten, Anand (3de) 8, Giri (6de) 4,5, Mamedyarov en So (ex aequo 8ste en 9de) 2,5 en Caruana (10de) 1. De drie wild cards, Le, Korobov en Artemiev werden respectievelijk 4de, 5de en (ex aequo) 6de maar hun GCT-punten (7, 6 en 4,5) zijn van geen tel, wegens eenmalig. In de voorlopige GCT-stand leidt Carlsen nog altijd onbetwist en met vele lengten (54,5) voor Ding (37,8) en Vachier-Lagrave (36,8), maar Aronian en Karjakin sluiten nu aan op amper 3 tienden van de Fransman (36,5). Ook Anand (32) komt een stuk dichter en springt over Caruana (26,5) naar de 5de plaats. Op de 7de stek vinden we So (26) en Nepomniachtchi is 8ste (24,5). De rest, met Giri (19) op kop, is totaal verwaarloosbaar, wegens kansloos: enkel de beste vier kwalificeren zich voor de finale in Londen, en daar geraken ze nooit meer bij.
Ook bij de eerste 8 zijn er echter die kansloos zijn: Karjakin, nu gelijk met Aronian (die op de 4de en laatste kwalificatieplaats staat), valt toch uit de boot omdat hij al zijn tornooien al heeft gespeeld, terwijl Aronian ook meedoet in het laatste en dus minstens 1 punt zal sprokkelen. Caruana (6de) is ook uitgespeeld. De kanshebbers van de laatste kans moeten in het laatste tornooi alleszins goed scoren (Anand, ten minste een 6de plaats, ongedeeld) of de zaak effectief winnen, de facto ongedeeld (So, Nepomniachtchi). Het toeval wil dat Aronian minstens één punt pakt en dan uitkomt op 37,5 (indien meer hebben de laatste twee al geen kans meer). Dan moet So ten minste 12 punten oogsten (maar in de praktijk 13) en Nepomniachtchi 13, waarbij de eerste net vóór Aronian kan eindigen, maar de tweede enkel gelijkkomen. Gek genoeg telt dan eerst het gecombineerde resultaat van de twee klassieke luiken (Zagreb, Kroatië en Sinquefield Cup, Saint Louis) en daar heeft Nepo net een puntje beter gescoord dan Aronian. Van nog kans hebben gesproken! In de praktijk is Anand de enige die nog een geloofwaardige kans heeft, op voorwaarde dan nog dat de Armeniër serieus in gebreke blijft. We zien het op het einde van deze maand in het laatste deeltornooi, Tata Steel Chess India in Kolkata (Calcutta) (20-27 november)!