En het antwoord op de vraag (zie vorig verslag) is, eenvoudigweg na de twee reguliere partijen: Richard Rapport. _LEESMEER_

In de eerste finalepartij kwam na een Russische start een Schots Vierpaardenspel op het bord dat pas op de 19de zet de theorie verliet en zonder al te veel spektakel uitdoofde in remise. De tweede werd een Geweigerd Damegambiet met het weinig gespeelde 5. a3 en leek na 26 zetten (met wederzijdse kansen) op remise af te stevenen. Andreikin ging voor zetherhaling, maar Rapport, met nog twee minuten op de klok, week op het laatste moment af en ging ervoor. Een psychologische tik wellicht voor de Rus, die na twee keer dezelfde stelling al in remisemodus zat en daar weer uit moest. Rapport gaf zonder schroom een hele toren voor een aanval, en in de verdediging tastte Andreikin mis. De toren verschraalde tot een kwaliteit, de kwaliteit werd een stuk achter en nog zat mat eraan te komen. Als instemmend toetje gaf Andreikin dan ook maar zijn dame weg, vooraleer op te geven. Ergo, 1,5-0,5 voor Rapport, en de durver beloond!

Uiteraard heeft Andreikin een knap tornooi achter de rug, maar sommige commentaren waren misschien wel wat overtrokken. Men had het dan over zijn “ervaring” in dit soort dingen – hij haalde, als 2de in de World Cup van 2013, al eens het kandidatentornooi, in 2014 – die hem zou helpen en/of zijn tegenstanders kon parten spelen. Gut ja, maar één zwaluw maakt de lente niet (zie tal van andere one time candidates, genre Alekseenko laatst) en zijn winst op pakweg Giri in de halve finales had veeleer te maken met het gestuntel van de Nederlander dan met de ervaring van de Rus. Niettemin, ere wie ere toekomt, hij eindigt toch maar mooi op de 2de plaats en dat is evengoed als Aronian in GP-1.    

GP-punten dan. Winnaar Rapport krijgt er 13, heeft z’n twee tornooien erop zitten en totaliseert nu 20 GP-punten. Ze moeten van heel goeden huize zijn, degenen die hem nog van een kandidatenticket willen houden: enkel 23 of 26 punten is beter, en de heel weinigen die dat kunnen halen zijn nooit met twee en/of sluiten derde pretendenten uit. Maar, mathematisch staat het nog niet vast: het kan nog altijd tot een winnaar met 23 en een ex aequo op 20 punten komen. Dan tellen de scheidingscriteria, met eerst het aantal GP-zeges. Rapport heeft er één, net als Nakamura, dus wat dat betreft kan enkel de winnaar van GP-3 hen evenaren. Wat de kansen van de concurrenten nog meer beperkt.

Wie maakt nog kans? In de eerste plaats Nakamura. Wint hij GP-3, dan heeft hij 26 GP-punten en meteen het eerste kandidatenticket. Rapport heeft dan het tweede, want de enigen die hem theoretisch zouden kunnen bijbenen, Aronian en Andreikin, kunnen dat niet omdat ze in de groep van Nakamura zitten, ergo de eindronde niet zullen hebben gehaald. Ook met een 2de plaats in GP-3 (13+10) of zelfs als verliezend halvefinalist (13+7) maakt Nakamura nog kans, maar met minder is het wellicht voorbij.

Aronian en Andreikin dan, beiden 10 GP-punten. Zoals al aangestipt zitten ze samen met Nakamura in groep A in het 3de tornooi en kan maar één van hen doorstromen naar de eindronde voor de broodnodige punten. Wie van beiden dat haalt, moet best het tornooi ook winnen. Een 2de plaats levert wel 10 punten op, maar volstaat niet om Rapport opzij te duwen, die één GP-zege heeft behaald (1ste scheidingscriterium). Tenzij de winnaar niet Domínguez Pérez, Vachier-Lagrave of Giri heet (die zouden ook op 20 punten komen én één GP-zege hebben). Elke andere winnaar betekent dus dat de tickets naar Rapport en de winnaar van groep A (Aronian óf Andreikin) gaan.

En dan is er nog het net genoemde drietal: Domínguez Pérez, Vachier-Lagrave en Giri. Die hebben “slechts” 7 GP-punten tot nu, maar kunnen nog 20 of 17 halen, als ze winnen of 2de worden in GP-3. Ze zitten netjes verdeeld over de groepen B, C en D, lopen elkaar dus niet voor de voeten in de voorronde en/of kunnen, in theorie, alledrie de eindronde halen. Dat alleen zal niet volstaan, tenzij misschien alle beter geplaatsten finaal door de mand zakken. Kortom, finale halen is een must, en nog beter, GP-3 gewoon winnen. Winst brengt hen op 20 GP-punten, gelijk met Rapport, en geen anderen die evenveel of meer kunnen hebben. Het kan dus nog. Maar een 2de kans is er niet.  

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *