De resultaten in het laatste derde van de voorronde lieten niet af om voor spektakel te zorgen. Eerst DAG 5 (oftewel gisteren, zondag). Zei ik vorige keer, over groep A,  dat Aronian en Nakamura zich moesten reppen om Oparin van die eerste stek te halen, dan deden ze dat ook meteen. De eerste won makkelijk van Esipenko (die zich in zijn voorbereiding van tegenstander en kleur had vergist), de tweede moest wat langer harken tegen Oparin maar haalde ook de volle buit binnen. Aronian en Nakamura dus samen aan de leiding (3/5), Oparin op een half punt (2,5/5), Esipenko uitgeschakeld (1,5/5). Wie van de twee tenoren zal het halen? Of gooit de derde hond nog stokken in de wielen? _LEESMEER_

In groep B liet Domínguez Pérez mogelijk een kansje liggen tegen Mamedyarov, terwijl Dubov een betere stelling niet kon omzetten in winst tegen Keymer. Zelfde type stand hier, dus: twee leiders, Mamedyarov en Domínguez Pérez (3/5), één achtervolger, Keymer (2,5/5), en één uitgetelde, Dubov (1,5/5). Voor Domínguez Pérez staat wellicht het meest op het spel: als hij voor de tweede keer de eindronde haalt, doet hij volop mee voor een kandidatenticket.  

Groep C. De Fransman leeft weer, stelde ik vorige keer vast, maar vergaloppeerde zich tegen So en moet nu minstens winnen (meer is nogal moeilijk) terwijl So moet verliezen van Predke. Als ik goed tel, eindigen ze dan allemaal gelijk, en moet er nog stevig getiebreakt worden. In de andere partij zag Predke iets over het hoofd tegen Shankland en de Amerikaan liet niet meer los. So en Shankland leiden (3/5), Vachier-Lagrave en Predke lijden (2/5).  

Groep D. Een kleurloos onderonsje tussen Vitiugov en Giri, terwijl Yu en Tabatabaei voor het spektakel zorgden. De Iraniër liet eerst een kans liggen, ging in het middenspel ei zo na onderuit, maar kon de nederlaag nog net ontlopen. Alle vier dus een half punt erbij en nog steeds samen eerst én laatst. Wie van de vier wordt het?

DAG 6 (aka vandaag, maandag).

Groep A. Om te beginnen deed Oparin wat moest en Aronian duidelijk niet: 1-0 en de zwartspeler uit het tornooi en uit de kandidatenpot. Zou de witspeler, de 3de hond van daarstraks, met het begeerde been aan de haal gaan? Toch maar niet, vond Nakamura, die een weer niet zo secure Esipenko versloeg, en opnieuw de eerste plaats pakt. Met grote gevolgen: Nakamura totaliseert nu ten minste 20 GP-punten (13 + 7 of meer), evenveel als Rapport, en wie kan daar nog tussen komen?

Groep B. Mamedyarov en Dubov deelden de punten in 13 zetten, zeg maar in een berekende salonremise. Domínguez Pérez moest dus gaan winnen tegen Keymer om over Mamedyarov te gaan, maar het liep net andersom. Beide laatstgenoemden mogen in de tiebreaks uitmaken wie naar de eindronde mag.   

Groep C. Hier werd alles, SoPredke en ShanklandVachier-Lagrave, remise, waardoor beide zwartspelers uitgeschakeld zijn (2,5/6) en beide witspelers (3,5/6) mogen tiebreaken. Weer niets dus voor de Fransman, die er maar niet in slaagt om zich op een reguliere wijze te kwalificeren voor het kandidatenfeest.

Groep D.  Je zou van een verrassing kunnen spreken, maar sommige spelers hebben het kennelijk niet meer in zich om je te verrassen. Neem nu Giri. Hoogste ELO in de groep, verliest van laagste ELO, Tabatabaei. Waardoor die, nadat YuVitiugov op remise uitdraait, de – jawel – onverwachte winnaar is van deze groep. Niemand die dát vooraf op papier had gezet …

Even afronden. Het tornooi moet zijn beslag nog krijgen, in twee groepen moet zelfs de eigenlijke winnaar nog bepaald worden, maar de belangrijkste Grand Prix-kwestie is al ondubbelzinnig uitgeklaard. In de strijd om de twee kandidatentickets zijn Richard Rapport en Hikaru Nakamura buiten bereik voor alle concurrenten. Ze hebben allebei 20 GP-punten – Nakamura kan daar zelfs nog 23 of 26 van maken – en er is niemand van de groepen B (Mamedyarov of Keymer), C (So of Shankland) of D (Tabatabaei) die nog boven 17 geraakt. De vraag wie dit tornooi wint, doet er al niet meer zo toe (al is zo’n zege op zich natuurlijk best leuk, ook bv. financieel), en de GP-eindzege kan nog maar twee kanten uit: Nakamura of Rapport. In die volgorde, want als Nakamura nog één keer door gaat, m.a.w. de halve finales overleeft, is hij sowieso de eindwinnaar, en Rapport heeft alleen nog kans als Nakamura de volgende ronde de boot ingaat en de tiebreakcriteria, die dan pas te bepalen zullen zijn, gunstig uitvallen.

En dan is er nog de vrijgekomen plaats voor Karjakin … Die zou gaan naar de hoogst genoteerde speler in de lijst van mei 2022 die ten minste 30 reguliere partijen heeft gespeeld in de periode juni 2021-mei 2022. Daardoor valt Ding vermoedelijk af, want die heeft maar een handvol partijen gespeeld en kan dat moeilijk nog tot 30 opvoeren. Dan is Aronian momenteel het best geplaatst, maar die staat maar één punt voor So, en die kan in dit tornooi nog sprokkelen. De volgende in de rij, een kleine 10 punten lager, is Mamedyarov, die hier ook nog wat kan bijeenscharrelen. Nummer 4 kan dat niet meer: Giri, die al 18 punten minder heeft dan Aronian. Maar die gaf de laatste tijd niet de indruk dat hij het in zich kon hebben. Wie het wordt, zal afhangen van hoeveel (hoe weinig) partijen men nog zal kunnen spelen, en ook of ze een beetje goed zullen geweest zijn. Ik gok toch op Aronian of So …     

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *