Hainan Danzhou

Avatar foto

DoorHerman Callens

jul 7, 2019 151 views

Mocht u het nog niet door hebben, de kalender zit overvol (en uw verslaggever is af en toe uithuizig). Dan is het moeilijk om alles van naaldje tot draadje bij te houden en te rapporteren, maar een event hier en een tornooitje daar moet op tijd en stond kunnen. Bijvoorbeeld na afloop. Vandaag eindigen zo twee tornooien en laat ik dan beginnen met het minst spraakmakende, gewoon omdat het aan de andere kant van de wereld plaatsvond waar het vroeger dag is, zodat het nu al afgelopen is terwijl het andere dat pas over enkele uren zal zijn. _LEESMEER_

In China had de afgelopen week de 10de editie van het tornooi van Hainan Danzhou plaats. Geografisch gefascineerd als u bent, weet u voorzeker dat Hainan een eiland is dat de kleinste en meest zuidelijke provincie van China vormt (qua breedtegraad ter hoogte van Noord-Vietnam) en dat Danzhou een groot stedelijk arrondissement is op Hainan. Het eiland bevindt zich overigens maar een 20-tal km van het vasteland, m.b. een schiereilandachtige uitstulping in de buik van China.

Uiteraard was er in Danzhou een sterke Chinese delegatie, Yi Wei, Yangyi Yu en Hao Wang, oftewel de inlandse nummers 2-4, en die zouden weerwerk krijgen van Vladislav Artemiev, Richard Rapport, Bassem Amin, Vidit Gujrathi en Ernesto Inarkiev, resp. nrs 11, 23, 34, 35 en 41 van de wereld. Op de laatste na, allemaal 2700-volk.

In de eerste ronde wonnen Inarkiev en Yu, in de tweede niemand. Wei en Wang scoorden in de 3de ronde, net als Vidit, terwijl Artemiev en Rapport in ronde 4 hun eerste triomf vierden. Twee van de 6 genoemden hadden echter ook al een nederlaag geïncasseerd, zodat er ‘maar’ 4 leiders waren (met 2,5/4): de drie Chinezen en Rapport.   

De Hongaar was echter de enige winnaar in ronde 5, ten koste van Inarkiev, en ging dus alleen aan de leiding, vóór het Chinese trio. Een ronde later was de stand ongewijzigd, afgezien van het feit dat iedereen een halfje bij had, zodat de slotronde nog lekker spannend was: mathematisch waren er nog 4 kandidaten voor de eerste plaats (nummer 5 kon het nooit meer halen omdat de leider tegen één van de nummers 2 speelde).

Voor het Chinese drietal was de zaak duidelijk: remise bood weinig of soms géén kans op een eerste plaats. Sleutelmatch was wel WeiRapport: de winnaar zou sowieso op 1 eindigen, en de kansen van Yu en Wang hingen o.m. af van het resultaat van die partij. Wang kon het echter niet waarmaken: hij verloor met zwart van Vidit. Yu en Inarkiev deelden de punten, zodat Rapport aan een remise genoeg had om de eindzege veilig te stellen. Het werd een Berlijnse verdediging, waarin Wei wel probeerde maar Rapport goed stand hield: remise en Rapport (alleen) eindwinnaar (4,5/7).

In de eindstand zijn Yu en Wei gedeeld tweede (4/7) en volgen Artemiev, Wang en Vidit op de 4de plaats (3,5/7). In beide gevallen is de volgorde volgens SB. Inarkiev eindigt op 7 (3/7) en Amin is achtste (2/7).

Het andere tornooi waarvan sprake in de inleiding, het GCT-tornooi van Zagreb, Kroatië, waar Carlsen bezig is zijn 8ste eindzege op rij te boeken, én z’n leidersplaats in de GCT-cyclus te verstevigen, én almaar dichter bij z’n beste ELO ooit te komen (of erover), is voor volgende keer. Boeiende tijden!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *