Het jongste ELO-nieuws

Avatar foto

DoorHerman Callens

mei 6, 2021 259 views

Zo om de drie maanden krijgt u hier bericht over de eigen nieuwe ELO’s, maar gelet op het feit dat niemand van ons de afgelopen maanden (of zelfs het dito jaar) een ELO-partij heeft geschoven – ik heb zelf nog altijd mijn ELO van april 2020 en ik vermoed van de meesten van u hetzelfde – heeft het geen zin om u le beaujolais niveau te willen offreren. ’t Is oude wijn, wat zou men dan met nieuwe zakken komen? ’t Is trouwens mei, en voor ons verandert er dan sowieso niets (dat kon op 1 april, en kan weer op 1 juli). Edoch, de groten hier en de groten daar spelen wel eens af en toe een OTB-tornooi, en voor hen zijn er maandelijks nieuwe ELO’s. En dat deed mijn oog vallen op iets opmerkelijks … _LEESMEER_

Eerst een tussendoortje. Naar het einde van het kandidatentornooi toe was Nepomniachtchi (2792) even nummer 3 van de wereld, maar in extremis knokte Ding (2799) zich nog terug op die plek. Niet bepaald spectaculair, want ze waren al 3 en 4, en het live-haasje-over was erg tijdelijk. Ook verder verschuift er weinig in de bovenste regionen, en dus laat ik die voor wat ze zijn en ga ik over op the real issue.

Het gevoel is zo’n beetje dat van “O, is het al zo laat? Wat vliegt de tijd!”, m.a.w. misschien is dit allemaal minder nieuw dan ik dacht, maar dat maakt het niet minder opmerkelijk. Toen ik laatst had gekeken, zat hij net in de top 100, maar in de recentste juniorenlijst (1 mei) is “onze” Daniel Dardha (2503) nummer 46 (zesenveertig). Pruttelaars zullen zeggen: “Nou én, er zijn nog 45 wachtenden vóór u”, maar dat waren er zo-even nog bijna 100. De snelste check levert 87ste op, en dat was in september laatstleden. Een 40-tal plaatsen winst dus op een halfjaar, waarin nota bene niet geweldig veel speelgelegenheid was …

U weet ondertussen dat ik het daar niet bij laat. Op die prille leeftijd is een jaar verschil heel significant, het loont dus de moeite om eens te kijken naar zijn leeftijdsgenoten (°2005). Toen ik dat deed, sloeg ik enigszins steil (maar met stijl) achterover: nummer 5 (vijf) van de wereld. En welke illustere namen (+land, ELO, plaats in de juniorlijst) gaan hem voor? Wonderkids Praggnanandhaa (IND, 2608, 8ste), Raunak Sadhwani (IND, 2555, 23ste), Javokhir Sindarov (OEZ, 2544, 26ste) en Aydin Suleymanli (AZE, 2535, 31ste). Neem er nog die twee van een jaar jonger (°2006) bij, die mogelijk nog meer in hun mars hebben, allereerst Gukesh (IND, 2578 en al 17de!) en Leon Luke Mendonca (IND, 2550, en al 24ste). Dan is Daniel nummer 7. Mocht u zeggen, “Ja, maar ik ken al die namen niet, dus wat zegt dat?” Wel, het zegt iets over u, want het zijn de grootste aankomende talenten van de wereld en ze zijn hier als zodanig al meermaals gepasseerd. Het IS om achterover van te vallen, in dat gezelschap vertoeven.

Uiteraard, er zijn ook de talloze talenten van net iets ouder (en voorlopig sterker) – enfin, toch zeker een 40-tal – die ook meetellen en waartegen je je moet waarmaken als het leeftijdsverschil er niet meer zo toe doet. Met Firouzja, (amper) twee jaar ouder, als het meest spraakmakende voorbeeld. De wereldtitel is dus nog hééééél ver, maar meedoen op het hoogste niveau? Dat doet Daniel in wezen nu al. Keep it up, kid, there are wonderful days ahead!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *