Isle of Man (2)

Avatar foto

DoorHerman Callens

okt 2, 2017 195 views

Correctie dus: Carlsen, de Noor. En laat ik het niet weer vergeten!

Op de plaatsen 4 t/m 12 een negental, van wie enkelen geen enkele keer verloren, m.n. Adams, Vidit, Rapport (met één bye) en de verrassende Swapnil, die tot op dat eigenste zondagsmoment bij alle gerstenatconsumenten (alsmede het voltallige management) in het geliefde thuiscafé (annex terras met volle bezetting) volslagen onbekend was. _LEESMEER_ Eljanov verloor alleen van Carlsen, Sutovsky van Nakamura en voormalig WK-kandidaat Shirov van Adams.

Blijven over Fabiano Caruana en Vladimir Kramnik, en hun lotgevallen volgen we natuurlijk met wat grotere interesse. Caruana speelde een sterk tornooi (won 4,6 ELO) en was bijna overal z’n beste zelf. Hij begon met een klapper door Kramnik – één van z’n twee rechtstreekse concurrenten voor de rating top 2 richting het kandidatentornooi – fraai in de vernieling te spelen. In de voorlaatste ronde kreeg hij Carlsen de Onvermijdelijke voor de kiezen. Hij zette de partij goed op maar verzuimde dan om consequent door te zetten. Meer moet je de Noor (jawel) niet geven: als je Magnus aan z’n fijne sloopwerk laat beginnen, kun je het wel schudden. Een teleurstellende nederlaag, met slap werk van Caruana, die Carlsen toch al wel een aantal keren verslagen heeft. Op deze manier belooft het niet veel, mocht hij het tot uitdager schoppen, terwijl hij toch één van degenen is die verwacht moeten worden.

Kramnik kon nauwelijks slechter beginnen aan het tornooi, al is van Caruana verliezen geen schande en nog de minste ramp: beter dan verliezen van bv. Tarjan (ELO 2412). Maar dat deed hij ook, in ronde 3, door één enkele zet en met de winst vrijwel voor het grijpen, en in ronde 5 gooide hij er nog een remise bovenop tegen Trent (ELO 2427). Op dat moment was Vladje vlotjes 17 ELO-punten kwijt, en dat terwijl hij alles op alles moest zetten om zijn ELO zo op te krikken dat hij So nog kon voorbijsteken. Vergeet het dan maar, denk je dan, maar natuurlijk staat de 42-jarige Kramnik niet voor niets al zo lang in de allerhoogste ELO-regionen. Z’n laatste 4 partijen werkt hij vaardig af, en met die 4-0 geraakt hij nog aan 6,5/9 en beperkt hij de ELO-schade tot -8,4. Of hij daarmee definitief is uitgeschakeld staat nog niet vast, maar zijn kansen zijn natuurlijk niet verbeterd.

Tot daar wat je de topplaatsen zou kunnen noemen. Van wie valt er verder nog wat te melden? Voor mij allereerst van Yifan Hou, die al diverse keren wereldkampioene is geweest, een heel eind voor de andere vrouwen uit schaakt en niet meer mee wenst te doen aan het vrouwen-WK, omdat dat alleen nog maar volgens de World Cup-formule wordt gespeeld. Hou wil per se in het mannenschaak meedoen, zoals de Polgarzussen voor haar, en zo sterkere tegenstanders ontmoeten. Kreeg ze in de eerste vier ronden telkens een vrouw tegen! Toeval, en het zou niet zo veel hebben betekend ware het niet dat iets dergelijks ook was gebeurd in Gibraltar eerder dit jaar, waar ze in 7 van de 9 ronden tegen een vrouw werd uitgeloot. Uit protest speelde ze op de laatste dag een compleet verknipt minipartijtje waarin ze na 5 zetten opgaf. Intussen is al lang en breed uitgemaakt dat er in Gibraltar niets onbetamelijks was gebeurd, maar de kennelijke herhaling in de eerste vier ronden hier, bracht de media meteen op temperatuur, alsof Hou elk moment met slaande deuren het Isle of Woman zou verlaten. Nee, ze nam enkel een bye’tje en kreeg vervolgens alleen nog maar mannen tegenover haar, die ze vakkundig vermaalde. Tot ze in de laatste ronde zelf (eervol) het onderspit moest delven tegen een grandioze Anand. Ook zij sloot positief af, met 6/9 en +2 ELO (live rating: 2680).

En ten slotte wonderkind Rameshbabu Praggnanandhaa (12 jaar, ELO 2503). Nog steeds op zoek naar z’n eerste GM-norm, die hij ook nu weer niet haalt, ondanks een mooie 5,5/9 en +6 ELO, en een overwinning tegen David Howell (2701). Hij heeft nu nog een maand of zes om het record van Karjakin, jongste grootmeester ooit, te breken. Maar dat is in feite bijzaak. Waar het om gaat, is of deze boy-prodigy het uiteindelijk zal maken. Want dát zal vonken geven!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *