Jeugd-WK in Mumbai: slot

Avatar foto

DoorHerman Callens

okt 12, 2019 469 views

Het laatste verslag bracht ons tot en met ronde 5, maar ondertussen zijn er nog zes ronden gevolgd en tussenin ook een rustdag. Tijd dus om, in (vooral) relatief kort bestek, de tweede tornooihelft te overlopen en vooral een eindbalansje op te maken. Dat geeft een gevarieerd beeld, want het is allerminst eenvoudig om in die tempel van het wereldschaak op pril niveau overeind te blijven, laat staan in de prijzen te gaan vallen. _LEESMEER_

Die 5de ronde was een hele goeie voor het Belgische vijftal, dus dat het daarna wat moeilijker zou worden lag voor de hand. Nu, die weerbots was ongenadig: in ronde 6 wist enkel Tyani De Rycke wat te sprokkelen, een schamel halfje om de Belgische eer te redden. Een ronde later zou haar iets opmerkelijk akekdotisch overkomen. Dat ze de partij verloor, was naar ELO-begripppen niet onlogisch, maar had wellicht niet gehoeven. Op een cruciaal moment speelt ze haar dame naar d6 i.p.v. d4 (de heer Stokvis vond het eerste niet te best en het tweede licht winnend). Tegenpartij Allahverdiyeva (2160) uit Azerbeidzjan speelt haar loper naar c8 en geeft aldus “schaak aan de dame”, met haar eigen koninklijke madam op d8. Tyani trekt haar dame terug naar e5, maar overziet daarbij de zwarte toren op e8. Ik geloof mijn ogen niet – mijn eerste reflex was: “Ik zal wel wat gemist hebben”, maar de digitale weetal sprong wel in één keer naar –17, dus …  – en des te meer als Allahverdiyeva haar loper weer naar d7 brengt en de zwarte toren gewoon op z’n plek blijft. Dat zie je niet vaak, zo’n gevalletje van beiderzijdse blindheid, maar het is met opperste sympathie gezegd, indachtig het wijze: wie zonder blunders is, werpe de eerste steen.

In de volgende drie ronden (7-9) bleef het Belgische vijftal telkens onder 50%. In de 7de ronde kon alleen Jasper Beukema (U18) winnen, broer Constantijn en Nils Heldenbergh (U14) deelden beiden het punt en Tyani De Rycke (U14, Meisjes) en Rune Liveyns (U16, foto) verloren. Nog minder goed verging het hen in ronde 8. Nu was Tyani de enige die kon winnen, en enkel Rune kon er nog een halfje bijdoen. Ronde 9 ten slotte was bijna een kopie van ronde 7: alleen wisselden Nils en Tyani van resultaat (resp. verlies en remise nu).

De laatste twee ronden verliepen iets gunstiger, met 3/5 en 3,5/5. Eerst triomfeerden Constantijn, Nils en Rune (Tyani en Jasper verloren) en in de ultieme ronde zorgden Nils, Tyani en Jasper opnieuw voor drie Belgische zeges, terwijl Rune er nog een halfje bovenop deed.

Belgische slotsom, met in het achterhoofd dat cijfers niet alles zeggen of zelfs een verkeerd beeld kunnen geven: van hieruit zag het er best aardig en/of kranig uit.

In U14 eindigt Constantijn met 4/11 op de 76ste plaats, 24 eenheden lager dan zijn startpositie, en met een ELO-klets van goed 133 punten. Een toch wel zwaar verdict, omdat hij een aantal keren verloor van, twee keer remise speelde tegen en drie keer won van “zwakkere” tegenstanders. Dat kost natuurlijk. Ach, het is maar ELO, en op die leeftijd is dat nog een jojo-zaak. Het komt wel weer goed, en mogelijk sneller dan verwacht.

Mede-U14’er Nils behaalde 5/11 en werd 59ste, één luttel plaatsje lager dan hij het tornooi was ingegaan. Hij presteert iets beter dan zijn ELO aankondigde en wint zowat 17 punten bij. Het lijkt er dus sterk op dat dit een degelijk resultaat is, met o.m. twee remises en één zege tegen beduidend “sterkere” tegenstanders.

Zelfde leeftijd, maar dan in de meisjesgroep: puur cijfermatig behaalde Tyani uiteindelijk het beste Belgische resultaat, met 6,5/11. Daarmee werd ze 23ste, 4 plaatsen onder haar startpositie, een bijna verwaarloosbaar verschil. De tegenstand, en ik heb zo’n vermoeden dat de ELO’s bij de meisjes nog grilliger kunnen zijn dan bij de jongens, maakt wel dat ze een goede 21 punten verliest, maar ook daar moet je niet van wakker liggen. Het is vooral de eerste partij, verlies van een speelster met ruim 400 ELO minder, die daarin doorweegt. Daarnaast is vijf keer winnen en drie keer remise spelen bepaald niet zwakjes.

In U16 was Rune (foto 6de ronde) matig begonnen (1/3) en kon hij dat naderhand niet goedmaken. Er volgde nog een 1/4 en een 2/4, weliswaar met een bye. Hij finshte met 4/11, goed voor een 68ste plaats, zeer dicht toch wel bij zijn startpositie (65), wat ook iets zegt over de sterkte van de groep. Het neemt niet weg dat hij zo’n 58 punten moet inleveren, en z’n nederlaag in de 9de ronde tegen een lage Indiër (laag qua ELO uiteraard) heeft daar zeker een belangrijk aandeel in. Verder is de ELO-logica wel gerespecteerd, met winst tegen de “zwakkeren” en verlies van de “sterkeren”. Globaal dus best oké.

Ouderdomsdeken Jasper Beukema in U18 was als 36ste gestart maar eindigde met 6/11 op een fraaie 27ste stek en zowat pal op z’n rating. Ook dat is dus best oké, maar opmerkelijk is verder wel dat hij enkel de duimen moet leggen tegen ELO’s van +2300 en +2400, en tussendoor ook enkele halfjes weet te behalen tegen soortgelijke kanjers, terwijl elke ietwat lagere ELO systematisch voor de bijl gaat. Aardig wat sterkte en regelmaat, dus, en van hieruit zag dat er best indrukwekkend uit.

Kortom, onze jongens en meisje hebben zich goed verweerd in Mumbai, waar tenslotte de prille wereldtop aanwezig is en de concurrentie bikkelhard. En van wereldtop gesproken: in U18 stond er weinig maat op wonderkind (van nog maar 14) Praggnanandhaa. Hij sloot af met 9/11 én de wereldtitel en schuift een aardig stukje op richting 2600 (+/-2585). Bij de meisjes won eerstgeplaatste Shuvalova ook al niet onverwacht, maar met een halfje minder en zonder veel ELO-winst. In de andere categorieën zijn het vooralsnog allemaal namen die u en mij weinig zeggen en die ik dan maar onvermeld laat. Geen nood, we zullen ze snel genoeg (leren) kennen als ze bevestigen en doorbreken!

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *