Jeugd-WK in Mumbai

Avatar foto

DoorHerman Callens

okt 4, 2019 292 views

In Mumbai (vroeger: Bombay), de grootste stad van India en de hoofdstad van de provincie Maharashtra zowat in het midwesten van het land, heeft dezer dagen het Jeugdwereldkampioenschap plaats in de categorieën U18, U16 en U14, telkens Open en Meisjes. De U staat voor under, dus bv. onder 18, of min 18, of -18, maar ik hou het erbij. Het is trouwens niet echt ‘onder’, maar meer ‘tot en met’. In al dat jeugdig geweld doen vijf Belgen mee, waarover zo dadelijk meer, en tal van onbekende buitenlanders, op een tweetal na. De formule is Zwitsers, en er wordt gespeeld van 2 t/m 12 oktober. _LEESMEER_

Van Belgische zijde wordt deelgenomen in vier categorieën (en drie leeftijden). In U18 Open figureert FM Jasper Beukema (SK Brasschaat, 2265, 36ste). Eén categorie jonger is Rune Liveyns (Meetjeslandse SV, 1773, 65ste ) onze vertegenwoordiger. In U14 Open zijn er twee: Constantijn Beukema (SK Brasschaat, 1864, 52ste) en Nils Heldenbergh (CRELEL, Luik), 1810, 58ste). In dezelfde leeftijdsgroep, maar dan bij de meisjes, vinden we onze enige participerende jongedame: Tyani De Rycke (LSV-Chesspirant, 1891, 19de). Mocht u het niet begrepen hebben, tussen haakjes staan club, ELO en startplaats. Intussen zijn we drie ronden ver, tijd voor een eerste overzicht.

Op de eerste dag was Jasper Beukema in U18 de enige die kon winnen, en wel tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Rune Liveyns, in U16,  verloor van een 459 ELO sterkere Fin. In U14 ten slotte konden ook Constantijn Beukema en Nils Heldenbergh hun duidelijk sterkere tegenstanders (resp. +469 en +470 ELO)  geen voetje lichten. Hetzelfde lot overkwam Tyani De Rycke in de meisjesgroep, zij het dat zij het onderspit moest delven tegen een Kirgizische die 419 ELO’s lager stond. Verrassend, zou je kunnen opperen, maar zeker op die leeftijd zeggen ELO’s niet alles.

Het eerstedagverlies in een Zwitsers tornooi is natuurlijk niet abnormaal en ook geen ramp: hoog speelt tegen laag en het ratingverschil is meestal bepalend. Op dag twee ligt het al wat anders, en ja, de tweede ronde leverde duidelijk meer op. Allleen voor Rune Liveyns (U16) wou het nog niet lukken. Hij verloor van een Georgiër met een plusrating van 265 ELO’s. Jasper Beukema (U18) voegde een remise toe, tegen een 15-jarige Indische IM met 169 ELO’s meer. Ook onze drie U14’s, Constantijn Beukema, Nils Heldenbergh en Tyani De Rycke wonnen, maar hadden deze keer telkens een duidelijk lager geplaatste opponent(e).

Naarmate het tornooi vordert, worden de resultaten soms minder voorspelbaar: bij ‘meer gelijke’ tegenstanders is alles mogelijk. Voor Jasper Beukema (U18) ging dat niet helemaal op: na z’n puike start met 1,5/2 tegen sterkere tegenstanders moest hij nu zijn meerdere erkennen in een opponent (alweer een Indische IM) die nog een trapje hoger stond. Rune Liveyns (U16) had deze keer een ELO-makkelijkere kandidaat, uit Namibië, en kon z’n eerste zege boeken. In U14 verloren Constantijn Beukema en Nils Heldenbergh van respectievelijk een Kazak en en een Amerikaan, beiden toch een respectabel stukje hoger gequoteerd, terwijl Tyani De Rycke een tweede keer op rij voluit scoorde. Haar slachtoffer was een Indische die op papier nagenoeg van gelijke sterkte was. Wisselend Belgisch succes, dus.

Er zijn natuurlijk niet enkel Belgen. Als ik echter ga zoeken naar bekende namen vind ik bijzonder weinig. Er is uiteraard Praggnanandhaa, in U18 nota bene, want wat kon hij nog gaan doen in U14 of U16? Daarnaast vind ik, bij de meisjes U18, ook Polina Shuvalova, 18 jaar, WIM, 2412, voor mij bekend (en u hebt haar naam toen kunnen zien passeren) van de Russische Superfinales onlangs in Votkinsk/Izjevsk. Beiden zijn trouwens gestart met 2,5/3. Al de anderen hebben niet enkel mij onbekende, maar vaak ook weer hele rare namen, wellicht nog moeilijker uit te spreken dan te schrijven. Goed, dat jong geweld dat straks in het volle licht van de schijnwerpers van het wereldschaak zal komen kun je niet allemaal nu al kennen, laat staan ook de vele anderen die het nooit echt gaan maken. Tja, wie excelleert of boven het maaiveld komt piepen, is snel genoeg bekend.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *