Nakamura wint LCC & GCT

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 19, 2018 282 views

Oud nieuws, zult u zeggen, want we zijn intussen al enkele dagen verder, maar een stukje closure is nooit weg. De 2de helft van de London Chess Classic, de finale tussen Nakamura en Vachier-Lagrave en de troosting tussen Caruana en Aronian, duurde ook drie dagen en verliep dus ongeveer, en mutatis mutandis, op dezelfde manier. _LEESMEER_

In het klassieke gedeelte werd er alweer niet gewonnen, zodat de 3de dag en de play-offs de beslissing moesten brengen. Terloops mag/moet gezegd dat de twee finalisten erin geslaagd zijn om in de ganse GCT geen enkele klassieke partij te winnen. Dat levert een vreemde winnaar op: iemand die (klassiek) niet kon winnen.

Die winnaar, i.c. Hikaru Nakamura, won echter wel één partij in de finale: het laatste blitzspel, net voor de Armageddonfase, en toen er al twee rapids en drie blitzen op niets waren uitgelopen. Daarmee won hij niet enkel de London Chess Classic, maar werd hij ook eindwinnaar van de hele Grand Chess Tour. Onterecht of onverdiend kun je dat niet noemen: die laatste blitzpartij van de LCC won hij in stijl en in de GCT won hij drie van de vijf tornooien.

Voor de 3de plaats ging de strijd nog tussen Caruana en Aronian, die in de 2de klassieke partij duidelijk liet merken dat hij aan remise genoeg had: de arme Fabi zou het in het snelle schaak van de play-offs wel niet redden, toch? Daar had Fabi zo zijn eigen mening over. Hij won de 2de rapidpartij, en omdat rapid dubbel telde, moest Aronian al minstens twee blizpartijen winnen om weer gelijk te komen. Wat de Armeniër prompt deed. Maar toen won Caruana weer en in de laatste partij nog een keer, en zo ging de “zwakste” snelschaker dus toch met de 3de prijs naar huis.

Nog dit, maar u hoort er later nog wel meer over. De volgende Grand Chess Tour wordt wat uitgebreider. Er komen drie tornooien bij: twee rapid en blitz, resp. in Indië en Ivoorkust, en één klassiek in Kroatië. Er zullen minimum 10 vaste deelnemers zijn en de nummers 1, 2 en 3 van dit jaar zijn automatisch gekwalificeerd. Best druk, maar er is 2019 geen WK dus er is ruimte. Alvast benieuwd!

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *