Pareltje Van Anand

Avatar foto

DoorHerman Callens

jul 19, 2018 266 views

Vooraf nog proficiat aan Jan en Frank, die zich in Dresden kranig op het podium werkten. Knap!

En dan de aanleiding voor dit artikeltje, wat ik even moet inleiden. Vorige dinsdag, start van het zomertornooi, werkte een beperkte meute de eerste drie ronden af van dit blitze, rapide en klassieke zomerse evenement. In ronde drie, à 1 uur KO, zaten Daniël en Carlo tegenover elkaar, voor een Semi-Slavische partij of toch iets dat daar zwaar op leek. Na afloop werd er natuurlijk nog nagekaart en geanalyseerd en daarbij bracht Daniël een opmerkelijke partij ter sprake …_LEESMEER_

Het ging over een partij van Anand, met zwart tegen Aronian. “Weet je wat hij hier speelde?” vroeg Daniël, nadat hij de relevante stelling had opgezet. Er dreigde vanalles op h7: een paard op g5 en loper plus dame op de diagonaal b1-h7. Wij wisten het niet. Blijkbaar speelde Anand doodleuk Pg4 (om precies te zijn, eerst c5, waarna wit met het paard sloeg op h7, en dan Pg4, alsof de witte aanval er niet toe deed). Wat zich dan ontrolde, was nogal fenomenaal: bv. twee stukken die in staan, en er dan nog eentje bij doen. “Een goeie 20 zetten”, en Aronian lag op apegapen. Indrukwekkend.

Het leek mij een goed idee om die partij (“Van onlangs? Nee, paar jaar geleden.”) eens op te zoeken. Dat ging vlotter dan verwacht: het bleek te gaan om AronianAnand, Tata Steel 2013. De opening was Semi-Slavisch (aka Half-Slavisch), Meranervariant, ECO-code D47. En nu we toch partijen op de site kunnen zetten (zie bericht van Pascal: Partijen uploaden, 12 juli 2018) leek het mij een ideale gelegenheid om dat eens uit te proberen, bv. met deze partij.

Zogezegd, zogedaan, dus. U kunt de partij op de site vinden, bij de SKOG-partijen (al is het “strikt genomen” geen SKOG-partij, maar in die categorie had ik niet zo meteen iets bruikbaars). Doen en naspelen, verdorie! Het is één van de beste partijen uit 2013 (zoniet dé beste), en ze is links en rechts bestempeld als de Onsterfelijke van Anand. Wel, daar valt wat voor te zeggen, als u het mij vraagt. Ik zeg er wel bij: Daniëls uitleg en eens goed naspelen was wel nodig. Je gaat het pas zien als je het door hebt, zei Cruijff al.

Je kunt de partij ook naspelen via onderstaand filmpje (met analyse door/commentaar van de Onsterfelijke himself): https://www.youtube.com/watch?v=w5vSn9JhVnA

Genieten maar!

5 reactie op “Pareltje Van Anand”
  1. Dat is inderdaad één van de mooiste partijen die ik ken.
    Vooral 15. … Bc5! is een prachtige zet.

  2. Fischer zei jaren geleden al de computer gaat het schaken stuk maken ! Als je ziet hoe diep de spelers nu stellingen kennen van de computer dat is niet meer normaal . Uiteraard spreek ik hier over Anand en niet over Daniel of dacht je misschien dat Anand die allemaal verzon aan het bord . Nee hoor die heeft hij allemaal thuis op het bord gehad met de computer bekeken ! Vroeger had je echt nog man tegen man en werd er echt nagedacht aan het bord nu beginnen ze te denken vanaf zet 20 . Bv die 15 Lc5 is mooi maar het is weer een computer voorbereiding !

  3. @Alain: daar is zeker iets van. Ik kijk tegenwoordig met heimwee terug op de tijd dat partijen op de 40ste zet konden worden afgebroken. En dan maar thuis naar de beste zetten en plannen zoeken. Bijzonder veel bij geleerd, je kon ook niet anders dan het zelf uitzoeken.

  4. In de laatste Sinquefield Cup 2017, speelden MVL en Karjakin een Berlijns. Ik was toen de uitzending aan het volgen, en iedereen was machtig onder de indruk van MVL’s voorbereiding en de gevaren die Karjakin moest ondergaan.
    Achteraf zei Karjakin dat hij die ganse lijn 10 jaar geleden wel al eens had gezien, en dat hij vooral probeerde zich te herinneren hoe het allemaal in elkaar zat. Anand en Carlsen zeiden achteraf dat ze die ganse variant ook kenden.
    Dat zijn volledige partijen van meer dan 40 zetten die ze van buiten kennen en dat is uiteraard zonde.

    Je ziet dan ook dat Chess960 om die reden veel populairder aan het worden is.

    Maar ik geloof toch nog dat in de meeste partijen aan de top de spelers op een bepaald moment beiden zonder voorbereiding verder moeten. Dat is de moment waar voordelen verloren gaan, toreneindspelen verkeerd gespeeld worden en prachtige offers gemist worden.
    Het is nog niet allemaal kapot 😉

  5. Who cares ? Er wordt hier gepraat over de wereldtop, ja die zullen wel wat partijen in hun hoofd hebben, ’t zal wel nodig zijn zeker. De kiebitzers onder ons weten dat 90% van onze eigen partijen niet bepaald worden door een ijzersterk geheugen van de openingstheorie, maar door een vervlechting van al datgene wat ze ooit hebben opgedaan in die materie, te weten alertheid voor gevaar, scherpte voor het doel, basis principes omtrent overgangen tussen opening en middenspel, en tussen middenspel en eindspel, en vooral een tactische wendbaarheid die zelfs in moeilijke stellingen nog oog heeft voor razzia’s en counterplay. En als je tegenstander, die ook 1000 elo minder heeft dan MVL, of een andere tegenstander met 500 minder dan Anand, zondigen tegen een van die bovengenoemde criteria, dan zwiep je ze d’r af, en je schrijft een eentje bij in je tabellijst, verder niks meer te maken met varianten van buiten leren tot voorbij de 20e zet.
    Zaterdag naar Charleroi. Zal het daar ook zo simpel zijn ?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *