Het is niet dat het tornooinieuws ons dezer dagen van alle kanten overspoelt, maar her dan wel der gebeurt er al eens wat. Zo was er de voorbije dagen de 3de editie van het Festival de Ajedrez Salamanca, of zoals wij zouden zeggen, het Schaakfestival van Salamanca. In normale tijden zouden we dit wellicht simpel overgeslagen hebben – dan is op het eigenste ogenblik namelijk Gibraltar bezig, en geef toe, dat is een ietsiepietsie topper toch – maar nu hebben we ruimte zat. Welaan dan, omdat Salamanca trouwens ook een dot van een stad is!  _LEESMEER_

Als ik het goed heb, is het festival er gekomen naar aanleiding van het 8ste eeuwfeest van de universiteit van Salamanca, één van de oudste van Europa, in 1218 gesticht door koning Alfonso IX van León. Die editie van 2018 werd gewonnen door Topalov, een jaar later was de Venezolaan Iturrizaga aan het feest. Vorig jaar was er, om begrijpelijke redenen, niets, en nu was men toe aan de 3de editie.

Het Masters-tornooi – er zijn er ook andere – wordt betwist door 8 deelnemers, en de organisatoren kiezen principieel voor evenveel mannen als vrouwen. Dit jaar waren dat oud FIDE-wereldkampioen Veselin Topalov (2735 ELO), achtvoudig Spaans kampioen David Antón Guijarro (2679), oud WK-kandidaat Alexei Shirov (2662) en Pan-Amerikaans kampioen Eduardo Iturrizaga (2607), en voor de dames, voormalig jeugdwereldkampioene (-18 en -20) Elisabeth Paehtz (2467), dito Europees kampioene Almira Skripchenko (2418), de 17-jarige Nurgyul Salimova (2397), jeugdwereldkampioene (-14) in 2015, en vijfvoudig Spaans kampioene Sabrina Vega (2392). Zij speelden een enkelvoudige round robin, oftewel 7 ronden, en dat met het enigszins aparte speeltempo van 40 minuten + 5 seconden increment vanaf zet 1.  

Als je die ELO-matige volgorde van opsomming bekijkt, zou je de vier dames onderaan verwachten en wint Topalov voor de 2de keer, voor z’n drie kompanen. Dat eerste bleek te kloppen, al deden de dames het niet helemaal in ELO-orde, maar het tornooi kreeg wel een nieuwe winnaar. Alexei Shirov stond enkel twee remises toe, tegen Antón Guijarro en Topalov, en finishte met een fraaie 6/7. Vorig winnaar Iturrizaga werd 2de (5,5/7) na verlies in de 1ste ronde tegen Shirov, en ondanks het feit dat hij verder even goed scoorde. Gelijk met hem maar qua scheidingscriteria met brons getooid was Anton Guijarro, die niet verloor maar drie keer remise speelde, o.a. tegen Paehtz. Topalov was pas 4de, met een vrij schamele 3,5/7, na nederlagen tegen Iturrizaga en Antón Guijarro, en remises tegen Vega, Shirov en Salimova. Hij bleef er net nog Paehtz mee voor, maar het kostte hem wel 18 ELO’tjes. Skripchenko eindigde ELO-verrassend laatste met een enkel halfje, na jeugdig geweld Salimova (2,5/7) en Vega (1,5/7), respectievelijk net boven en net onder hun ELO-waarde.

Uitsmijtertje. Ergens las ik dat Topalov en Shirov eigenlijk al als “salmantinos” (niet “sala-“, zoals je misschien zou verwachten) kunnen gelden, het Spaans voor inwoners van Salamanca. Tja, Topalov deed al voor de 3de keer mee, Shirov maar voor het eerst, maar die woont al een tijd in en speelt voor Spanje. Maar hoe zeg je dat in het Nederlands? Salmantijn(en)? Vooralsnog onvindbaar, maar het klinkt wel leuk.   

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *