Tata Steel Chess 5-8

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 24, 2021 473 views

Het tweede blok van het tornooi in Wijk aan Zee brengt ons net over de helft. 

Ronde 5. Dat Grandelius zichzelf weer op de ongedeelde eerste stek zou hijsen, en dat nog wel door Vachier-Lagrave in diens geliefde Siciliaan, nota bene de aloude Vergiftigde Pion-variant, een flinke opdoffer te verkopen, was niet meteen verwacht, en verder ook te danken aan het feit dat alle anderen niet verder geraakten dan remise. _LEESMEER_

Donchenko en Esipenko hielden knap stand tegen de nummers 1 en 2 van de wereld, Carlsen en Caruana. Ook het Pools onderonsje van Wojtasezk en Duda eindigde vreedzaam, net zoals het jongerenduel Firouzja*-Van Foreest, en het iets minder jonge GiriHarikrishna. Tot slot gaven Anton Guijarro en Tari  elkaar geregeld winstkansen, die ze ruiterlijk negeerden.

Ronde 6. Twee winnaars in deze ronde, wat het aantal achtervolgers op een half dozijn brengt.  Firouzja mocht van Donchenko de Noteboomvariant spelen, die hem wel ligt. Dat verliep niet zonder wederzijdse missers, m.n. onder tijdsdruk, maar de Iraniër vond meer goede zetten en maakte het vaardig af. Hollandse belofte Van Foreest kwam leuk uit de (Spaanse) opening, maar Anton Guijarro weet meestal wel raad in dat soort stellingen. Niet deze keer, want hij vergaloppeerde zich op zet 21 en wit liet de kans niet liggen om het voordeel in winst om te zetten.

Even zag het ernaar uit dat Caruana haasje-over zou doen met Grandelius, en dus alleen leider worden, maar de Zweed hield na urenlang verdedigen toch stand. Carlsen, met zwart tegen Duda, verkwanselde een goede kans door overhaast spel. Ook Giri (tegen Esipenko) en Harikrishna (tegen Wojtaszek) moesten zich tevreden stellen met remise. Vachier-Lagrave en Tari, wat verderop in de stand, deelden eveneens het punt.

Ronde 7. Wie dan toch het aantal beslissende partijen al bij al wat magertjes bleef vinden, ondanks het feit dat de andere partijen ruimschoots hoogstaand vechtschaak lieten zien, werd op zijn wenken bediend: liefst vijf keer op zeven ging de koning om. Uiteraard had dat zijn impact op de stand: vier leiders nu, en evenveel naaste achtervolgers, plus een kloof(je) met de rest van het veld. Net over halfweg lijkt de winnaar uit die groep van “de helft plus één” te gaan komen en lijken de zes anderen het te mogen gaan schudden. Met nadruk op het werkwoord “lijken”…

Leider Grandelius, een ronde eerder onder druk maar boven water gebleven, viel ten prooi aan thuisspeler Giri – een blunder op het einde in een al precaire stelling – en verhuist naar de achtervolgende groep, terwijl de Nederlander opklimt naar de (viervoudig gedeelde) eerste stek. Caruana diende Najdorf-expert Vachier-Lagrave een nieuwe opdoffer toe in diens Vergiftigde Pion-variant, comme  Grandelius l’avait fait in de 5de ronde. Jongmens Firouzja vierde zijn tweede zege op rij, nu tegen Duda, en heeft daarmee zijn beginverlies tegen Carlsen ruimschoots goedgemaakt. En – wat een oranje weelde! – ook Jorden Van Foreest sloeg toe, omdat slachtoffer Tari meer dan eens mistastte. Kortom, naast Caruana en Firouzja twee Nederlanders aan de leiding, Giri en Van Foreest, zodat een Nederlandse eindzege – jáááren geleden (Timman in 1985) – plots een stuk minder denkbeeldig is dan in moderne tijden gebruikelijk. Je zou ze het zelfs gunnen.

Achtervolgend, en wel in naaste zin, zijn Carlsen en Harikrishna, die elkaar in bedwang hielden, Esipenko, die Wojtaszek in verwarring bracht en Grandelius. Anton Guijarro en Donchenko, en dan zitten we in de groep van de zes onderaan, op 1,5 en meer punten achter de leiders, tekenden voor de tweede remise van de dag.

Ronde 8. Eerst liepen Donchenko-Tari en Vachier-LagraveVan Foreest uit op remise, in beide gevallen zonder dat het evenwicht ergens noemenswaardig verbroken was. Intussen voltrok zich een waar drama in EsipenkoCarlsen, waar de champ algauw in de mindere stelling terechtkwam en vervolgens meer fletse zetten produceerde dan hij anders in jaren doet. Na vier blunders op rij, gaande van -10 tot ruim over -20, had hij nog een zet of wat nodig om op te geven. Ontluisterend, toch wel, maar mogelijk is er een reden die we (nog) niet kennen. Beter verging het co-leiders Caruana en Giri, die elkaar in evenwicht hielden tot herhaling van zetten de meest voor de hand liggende uitkomst was.

Bijzonder spannend verliep nu HarikrishnaFirouzja, spannend sowieso al, omdat de Iraanse jongeling na veel wroeten zich alweer in de betere stelling had geworsteld, maar ook omdat hij, als hij de zaak kon afmaken, de ongedeelde eerste plaats zou pakken. Stel je voor: je bent 17, verliest je eerste partij tegen de wereldkampioen, maar een half tornooi verder staat die op 1,5 punt en ben je ook de rest van het veld voorbij. En ja hoor, ook al miste hij wel eens een beste zet, dat deed Harikrishna ook, vooral toen de klok zwaar ging meetellen. Derde zege op rij voor Firouzja, en de leidersplaats. Verder nog twee remises: DudaAnton Guijarro en GrandeliusWojtaszek.

Even recapituleren:

1 Firouzja (5,5/8)

2-5 Giri, Caruana, Esipenko, Van Foreest (5)

6 Grandelius (4,5)

7-8 Harikrishna, Carlsen (4)

9 Wojtaszek (3,5)

10-13 Anton Guijarro, Vachier-Lagrave, Tari, Duda (3)

14 Donchenko (2,5)

Acht gespeeld, nog vijf te gaan: benieuwd waar dit naartoe gaat! Maandag wordt weer gerust, dan volgen ronden 9 en 10, dan weer een rustdag en ten slotte de drie laatste ronden.

* Alirea Firouzja, World Blitz Championship 2018. Disclaimer: Photo by Leonid Fleischman, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *