Tata Steel, dag 3

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 16, 2018 238 views

Eerst dit: morgen schaakavond (Hup, Zilveren Skoggers!), dus wellicht geen verslag. Wat gebeurde er vandaag?

CarlsenWei wordt een gesloten Catalaan, waarin Carlsen 6. Qc2 speelt en Wei 8. … Pa6. Eén bron laat Wei het nieuwtje 16. … a6 spelen, maar dat is onzin: het kwam al voor in ArtemievLysyj, Sotchi 2016. Wei wijkt pas de volgende zet af met 17. … h6 (i.p.v. 17. Tfa8). Het blijft gelijkopgaand tot en met _LEESMEER_de herhaling van zetten: remise.

Mamedyarov en Matlakov spelen het Damegambiet en vinden 25 zetten voldoende om de partij af te ronden, terwijl de dames nog volop op het bord staan te blinken: remise.

So en Karjakin duiken in de Ragozin, met het nieuwtje 13. Nd4 (i.p.v. 13. Lg3, Aronian-Wojtaszek, Iraklion, 2017). Het eindigt met ongelijke lopers en telkens twee opponerende isolani’s: remise.

Kramnik en Hou hebben respectievelijk één en twee wonden te likken en ambiëren dat middels de Mikenas-Carlsvariant (aka Flohr-Mikenas of Mikenassysteem) van het Engels. Aan beide kanten wordt niet altijd optimaal voortgezet, maar meer dan een vederlicht voordeel voor Kramnik, dat hij niet vasthoudt, zit er niet in. Remise, en eerste halfje voor Hou.

Svidler mag leider Giri partij geven. Er komt Spaans op het bord, met overgang naar de vier paardjes en m.b. het Rubinsteinsysteem. Heel even lijkt de Rus een miniem voordeel te zullen hebben, maar ook geen tel langer. Een zet of 21, meer moet dat niet zijn: remise.

Er zijn (gelukkig) ook twee overwinningen. Tegen Anand kiest Caruana voor het Russisch met 6. … Ld6. Op de 12de zet volgt een nieuwtje, 12. … Nc7 (i.p.v. 12. … f6), maar dat lijkt geen verbetering. Anand komt iets beter te staan en Caruana slaagt er niet in om dat weg te werken. Onnauwkeurig spel van de Amerikaan geeft de Indiër de vrije hand en hij maakt het mooi af: 1-0.

Verrassend, op papier, maar Jones heeft, na twee halve punten, nu ook een vol punt beet. Best aardig in dit gezelschap. Tegenstander Adhiban zit in het omgekeerde geval: zo goed het vorig jaar ging, zo plat is het nu. Na een Frans begin, Tarrasch, Eliskasesvariant (4. exd5), maakt Adhiban in het middenspel enkele fouten en Jones laat het voordeel niet glippen: 1-0.

In de stand krijgt Giri Anand als co-leider en Hou Adhiban als co-rode lataarn. Daartussen staat het hele pak, met Jones (2/3) fraai op een gedeelde 3-5de plaats en Caruana (1/3) niet met een gedeelde 10-12de plaats.

Bij de Challengers was er vooraan winst voor Vidit (tegen Amin) en Korobov (tegen Bok), en achteraan voor Blübaum (tegen Jorden van Foreest). De overige partijen eindigden in remise.

Vidit en Korobov leiden het pak, Gordievsky is enige derde. Er zijn liefst 5 rode lantaarns, met 1/3: Tari, Bok, Blübaum, Amin en Krasenkow.  

Ook de weekvierkampen zijn begonnen, u hoort nog van ons …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *