Tata Steel R12-13

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 31, 2022 175 views

Zo, de boel zit erop. Spannend was het niet echt meer: één ronde voor het einde waren de winnaars bekend, er kon hooguit nog gestreden worden voor een ereplaats of een waardig slot aan een al dan niet succesvolle tornooiprestatie. Alsof dat niet eerzaam zou zijn! Ook al  valt er niets wezenlijks meer te rapen, je hoeft je er niet salonmatig van af te maken, toch? _LEESMEER_

Masters, R12. Het abrupte wegvallen van Dubov (die intussen een volgende PCR-test heeft gehad, negatief nota bene, maar niet opnieuw mocht instappen) na R10, waardoor o.m. Carlsen in de laatste ronde zonder spelen het hele punt zou oogsten, deed de kansen van de naaste achtervolger(s) geen goed. De champ verzilverde meteen zijn eindzege door in een boeiend gevecht Caruana te verslaan, zodat niemand hem nog zou kunnen bijbenen.  

Shankland, die had laten weten dat zijn salonremise met Duda toch niet zo lekker voelde, speelde alweer een snelle partij, maar dan wel van een voorbeeldiger orde: Karjakin werd in stijl van het bord gekieperd.  Er was, nadat Vidit blunderde in de betere stelling, ook winst voor Mamedyarov, die zo Rapport op 2 te pakken kreeg. Tot slot: Praggnanandhaa won met forfait van Dubov.

Challengers, R12. Erigaisi was nog nauwelijks in te halen, en na zijn remise tegen Nguyen helemaal niet meer, ook omdat die andere 2de, Bjerre, niet verder kwam dan een puntendeling met Zhu. Jumabayev won nog van Shuvalova en Daniel moest helaas de duimen leggen tegen Van Foreest.

Masters, R13. Carlsen hoefde dus niet, door de forfaitzege tegen Dubov, maar was wel present voor zijn trofee: 8ste eindwinst in Wijk aan Zee, alleen Nadal doet beter, so to speak. RapportGiri en MamedyarovCaruana stelden niets voor: voor hen hoefde het ook niet meer, maar in een andere betekenis dan daarnet. Karjakin had ook wel willen tekenen voor een remise, tot op het moment dat Vidit wat minder nauwkeurig ging spelen. Schrap die remise, we gaan voor winst. Van Foreest eindigde in schoonheid door Shankland te verslaan, in een lange partij die voortdurend op remise leek uit te zullen lopen. Een opvallende zege was er ook van Praggnanandhaa tegen Esipenko, een beetje de clash van piep tegen jong. Pragg doet op 16 daarmee een punt beter dan Carlsen, die in 2007 4,5/13 scoorde (maar die had toen wel geen forfaitpunt gekregen).

Eindstand. Carlsen wint (9,5/13) voor Mamedyarov en Rapport (8/13). Giri pakt net naast het eremetaal (7,5/13), nog altijd fraai, maar voor de winst in “zijn” tornooi deed hij deze keer niet echt mee. Karjakin en Van Foreest (de vorige winnaar, herinner u de spectaculaire en dramatische eindstrijd met Giri) zijn gedeeld 5de (7/13). Het resultaat van de 16-jarige Praggnanandhaa, debuterend in de topgroep, mag gezien worden: 4+ (waarvan 1 forfait), 3= en 6-, goed voor 5,5/13 en een tornooiprestatie van 2692 (ELO: 2612). Doe het maar in zo’n gezelschap ….

Challengers, R13. Erigaisi finishte in stijl, met een 8ste zege, ten koste van benjamin Maurizzi. Achtervolgers Nguyen en Bjerre kwamen niet verder dan remise (resp. tegen Ganguly en Shuvalova), waardoor ze weer een halfje prijsgeven. L’Ami versloeg Jumabayev, Murzin klopte Zhu en, tot ons aller jolijt, Daniel won zowaar van Warmerdam, al had die lange tijd de betere kansen. Toen de partij kantelde, was het ook uit voor de Nederlandse kampioen. Toch nog een mooi slot voor Daniel, na een verdienstelijk tornooi waar het soms ook een tikkeltje tegenzat.

Eindstand. Erigaisi wint met een straat (2 punten) voorsprong en een indrukwekkende 10,5/13. Als winnaar verwerft hij het recht op promotie naar de Tata Steel Masters van 2023. Gelet op zijn leeftijd (18), gaat hij nog van zich laten spreken. Nguyen en Bjerre delen de 2de plaats (8,5/13), Jumabayev en L’Ami de 4de (7,5/13). ‘Onze’ Daniel wordt 10de (5,5/13). Iets hoger had gekund, en met een beetje geluk was dat ook gebeurd.

Hoe gaat het verder nog in de Batlle of the Sexes op Gibraltar? Wel, in R6 toverden de heren hun kleine achterstand om in een twee keer zo grote voorsprong: ze wonnen met 5-2 (bij 3 remises), totaalstand (dames-heren) 12-14. Brunello (van Brescia, by the way, niet van Montalcino) en Csonka zijn de beste heren (4/6), Mariya Muzychuk, Sebag, Efroimski en Girya voeren de dames aan (3,5/6).  

Vandaag in R7 bouwden de heren hun voorsprong uit. Er werd 3 keer gewonnen, tegen 2 keer verloren (en 5 remises). De nieuwe stand (dames-heren), remises niet meegeteld: 14-17. Met nog 3 ronden te gaan, is dat een optie op de eindwinst. Csonka (5/7) is nu alleen de beste bij de heren, Muzychuk en Girya excelleren bij de dames (4,5/7).

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *