Tata Steel R9-10

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 26, 2022 512 views

Gisteren ronde 9, vandaag ronde 10 en morgen de laatste rustdag. Eerst R9. Interessant gegeven was dat Carlsen en Mamedyarov de leiding deelden na ronde 8, net voor de tweede rustdag, en meteen daarna elkaar in de ogen mochten zien. Laten we het erop houden dat Mamedyarov het eerst knipperde en meer had Carlsen niet nodig om opnieuw alleen leider te worden (6,5/9), terwijl zijn opponent naar 3 zakt (5,5/9). Intussen, nee, daarvoor nog, want hij was het eerst klaar, won Giri van Shankland, goed voor een solo 2de plaats, op een halfje van stek 1 (6/9). _LEESMEER_

Verder won Karjakin van Praggnanandhaa, en klaarde Caruana succesvol de klus tegen Grandelius. Met de remises van de overblijvenden erbij brengt het Vidit mee op 3 (5,5/9), terwijl Karjakin, Caruana en Rapport gedeeld 5de staan (5/9). Esipenko en Van Foreest hebben nog net 50% (4,5/9).

Bij de Challengers vielen, veeleer uitzonderlijk, maar 3 beslissingen, en dat de partij van Erigaisi erbij was, kan nog nauwelijks verrassen. Hij won van Zhu en heeft met 8/9 nu twee volle punten voor op zijn naaste achtervolgers. Tornooiwinst kan hem dus nog nauwelijks ontglippen. Verrassender waren de twee andere dagwinnaars. Dat Bjerre het haalde van Ganguly is dan nog niet al te opmerkelijk, dat Maurizzi ten koste van Van Foreest z’n eerste winstpunt scoorde, is dat des te meer. Daniel had een ELO-kwade klant aan L’Ami, maar was geen moment in moeilijkheden. De Nederlander met de Franse naam vertikte het echter om bijtijds het remisante van de strijd te willen inzien en solferde Daniel zijn 3de marathonpartij op. Onze champ werd er koud noch warm van en mocht op zet 94 het halve punt als verworven optekenen. Alweer een goed resultaat, L’Ami staat immers zo’n 90 ELO-punten hoger.   

Erigaisi dus comfortabel aan de leiding (8/9), voor Jumabayev en Nguyen (6/9), Bjerre (5,5/9) en Warmerdam en Murzin (5/9). Daniel heeft op plek 9 het gezelschap van Ganguly (4/9). Onderaan sluit Maurizzi aan bij Vogel en Zhu (2,5/9).

Vandaag dan R10, eerst de Masters. Dat Caruana het tornooi niet gaat winnen, is intussen duidelijk. De laatste tijd (uit de +2800 getuimeld en van 2 naar 4 op de wereldranglijst) lijkt hij niet meer in beste doen, en de partij met Rapport kwam dat nog even onderstrepen. Nu is dat geen makkelijke jongen, maar Caruana riep het wel over zich af. De heer Stokvis kleurde zijn laatste 9 zetten in alle gradaties van lichtroze tot vuurrood en dat was te veel gepruts achter elkaar.

Carlsen en Karjakin, oud-WK-opponenten, hielden het al na 16 zetten voor bekeken. Een kans voor Giri, denk je dan, maar die wist Duda niet te verschalken. Ook Mamedyarov sprokkelde een halfje, tegen Shankland. Opvallend, geen van die partijen leek of was uitgespeeld. Gelukkig gebeurde elders nog wat. Dubov, die geen te best tornooi speelt, ging lichtelijk tot zwaar knoeiend de boot in tegen Grandelius en Esipenko wrong Van Foreest op de knieën. In een alles behalve foutloze partij ten slotte zegevierde Praggnanandhaa over Vidit, al duurde dat wel 79 zetten.  

Vooraan verandert er niet zoveel. Carlsen (7/10) behoudt de leiding voor Giri (6,5/10) en Mamedyarov, die echter het gezelschap krijgt van Rapport (6/10). Esipenko, Karjakin en Vidit volgen (5,5/10). Ondanks zijn zege sluit Grandelius nog steeds de rij (3/10), want ook Praggnanandhaa won (3,5/10).

Bij de Challengers mocht Daniel het vandaag opnemen tegen één van beide nummers 2, m.n. de Tsjech (van Vietnamese origine) Nguyen. Het werd een miniatuurtje (17 zetten) dat eindigde in zetherhaling. Op zich niet slecht, maar een strijd werd het nooit. Veelbetekenend toch wel dat Nguyen, ook zowat 80 ELO’tjes meer dan Daniel, zich tevreden toonde met een snelle remise. Misschien had hij de steriele pogingen van L’Ami wel in gedachten, en vond hij dat geen voorbeeld dat navolging verdiende.  

Leider Erigaisi kon Shuvalova niet klein krijgen en berustte, met twee pionnen voor een loper (en een -0,78 van de digitale betweter) in remise. Eerste van twee achtervolgers Jumabayev legde het loodje tegen Bjerre en Ganguly versloeg Zhu. De overige partijen eindigden in remise, zodat het één van de minst productieve dagen was.  

Ondanks zijn remise houdt Erigaisi zijn voorsprong gaaf (8,5/10): de dichtste achtervolgers, nu Bjerre en Nguyen, staan nog steeds twee punten in het krijt (6,5/10). Jumabayev is 4de (6/10), Murzin en Warmerdam 5de (5,5/10). Daniel (4,5/10) “zakt” een plaatsje (van gedeeld 9de naar alleen 10de), en Zhu is nu alleen laatst (2,5/10), achter Maurizzi en Vogel (3/10), en Shuvalova (3,5/10).  

Morgen de laatste rustdag, en dan zonder onderbreking R11-13.

Als uitsmijter nog snel wat nieuws uit Gibraltar (Battle of the Sexes). Ook op dag 2 zegevierden de dames, met een droge 3-0 (Abdumalik, Mammadzada en Sundakar) bij 7 remises. Vandaag was het payback time: 4-0 voor de heren (Bellahcene, Rosen, Brunello en Krysa), bij 6 remises. Totaalstand: de dames leiden met 6-5. Individueel staat de Indonesische Sukandar alleen op kop met 2,5/3. Intussen zijn ook twee nieuwe spelers (m/v) opgedoken, Batshiashvili (v) en Melario Alarcon (m) – waarvoor weer geldt: de v ken ik, de m is nieuw – maar of die even inspringen dan wel definitief van iemand overnemen is mij (nog) niet duidelijk. 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *