Tatatata…

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 9, 2018 423 views

U kent (staalreus) Tata Steel vooral dan wel uitsluitend (als sponsor) van het jaarlijkse toptornooi in januari in Wijk aan Zee? Wel, in Kolkata (Calcutta) is er nu ook: Tata Steel India, wat op zich geen wonder mag heten, gelet op de origine van het bedrijf. In dit spiksplinternieuwe tornooi gaat men zo’n beetje op de Grand Prix-toer: het is een rapid-en-blitzgebeuren, net als Parijs, Leuven en Saint Louis, met het obligate topdeelnemersveld, in dit geval een selecte mix van internationaal/Indisch/pril Indisch schaaktalent. _LEESMEER_

Toevallig of niet, cf. de gelijktijdige WK-match, maar het is wel vandaag begonnen. Van dag 1-3 speelt men rapid (25+10),  enkelvoudige round robin, op dag 4-5 volgen de blitzpartijen (5+3), dubbele round robin. Respectievelijk dus 9 en 18 ronden, want u wist al dat er (telkens) 10 gegadigden zijn, en wel – even opfrissen – deze: Mamedyarov, Aronian, So, Nakamura, Karjakin, Anand, Harikrishna, Vidit, Ganguly, en als 10de Nihal (rapid) of Praggnanandhaa (blitz). Voor dat  jongste geweld is het natuurlijk leuk om eens in dit gezelschap mee te doen, maar wij moeten ons even niet miskijken op de zaak. Die jongetjes, 14 en 13 jaar, hebben respectievelijk al 2576 en 2530 ELO, gemiddeld ‘maar’ 165 en 211 minder dan de anderen, maar het gaat hier om rapid en blitz en dat scheelt een serieuze slok op de borrel wat ratingverschillen betreft. Nihal heeft, ocharm, dan maar 2127 (rapid), Praggu 2366 (blitz). De tegenstand zit meestal boven 2700 (Nakamura, rapid: 2844, blitz 2893). Op ELO-papier krijgen die jonge gasten dus kletsen dat het niet mooi meer is. Maar u weet hoe het zit met papier.

Whatever. In de 1ste ronde één winstpartij: Mamedyarov won van Vidit. De jonge Nihal dwong herhaling van zetten af tegen Karjakin (of die was er alvast tevreden mee). In ronde 2 speelde Nihal een scherpe en mooie partij tegen Aronian, maar het eindspel was er helaas te veel aan. Verder won Harikrishna knap van Mamedyarov, ondanks ferme tijdnood. In de 3de ronde ten slotte behaalde Nihal z’n 2de remise, tegen Vidit, terwijl Mamedyarov zijn nederlaag van daarnet doorspoelde met winst tegen Ganguly. Verder alleen remises.

Na één dag, of drie ronden, leiden Aronian, Mamedyarov en Harikrishna met 2/3, hebben Nakamura, So, Karjakin en Anand 50%, en sluiten Vidit, Ganguly en Nihal de rij met 1/3. Alles nog dicht bij elkaar, geen uitschieters naar boven/onder. U hoort nog wel wat over het vervolg, als Caruana en Carlsen, de WK-dames en de Shenzhen-helden het toelaten …

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *