The Final Countdown

Avatar foto

DoorHerman Callens

okt 18, 2018 133 views

Zo mogen we het wel gaan noemen. Vandaag was het de laatste ronde in de European ChessClub Cup en meteen ook de laatste (officiële klassieke) wedstrijd van wereldkampioen Carlsen voor de Moeder van alle WK’s met uitdager Caruana, straks in november. Het team van Carlsen verloor van Sint-Petersburg, de uiteindelijke winnaars, terwijl de champ zelf (met zwart) remise speelde tegen de ter plekke nogal getormenteerde Svidler, die 4 nederlagen op rij had mogen incasseren vooraleer hij ook eens een punt kon pakken. _LEESMEER_

Tegen de champ werd het remise, en dat betekent alleszins dat die als nummer 1 de WK-kamp in zal gaan, zij het met nog maar 2,4 ELO’tjes voorsprong. Beter kun je het niet hebben als aanloop naar het ultieme gevecht: de nummers 1 en 2 van de wereld die zowat even ELO-sterk zijn. Wie anders zou je een strijd om de wereldtitel kunnen gunnen?

In de marge van dat alles nog twee andere te vermelden dingen. We blijven het maar hebben over Ding, die vandaag even een tikkeltje minder stond maar dat zonder verpinken en succescol oploste door het volle punt te pakken. Zijn 94ste partij zonder nederlaag, dat is nog welgeteld eentje minder dan de tovenaar van Riga, Mikhail Tal, in 73-74 presteerde. Ik zei gisteren dat Tal niet altijd toptegenstanders had, maar hij won wel 46 keer en speelde 49 keer remise, terwijl Ding ‘slechts’ 28 keer won en 66 keer remiseerde. Nu ja, kwalitatieve vergelijkingen zijn bijzonder moelijk, laat het maar eerst kwantitatief houden: gaat dat record eraan of niet? Wat ELO’s betreft: Ding staat op amper 1,4 punten van nummer 3 Mamedyarov (en op minder dan 20 van Carlsen).

Tweede feit. Een Oezbeeks jochie dat luistert naar de naam Javokhir Sindarov (foto) heeft zopas zijn 3de GM-norm behaald, in concreto op de leeftijd van 12 jaar, 10 maanden en 8 dagen, net een week eerder dan de Indische wonderboy Praggnanandhaa, die in de ranglijst nu de de 3de jongste ooit wordt achter nummer 1 Karjakin en 2 Sindarov. Ik geloof niet dat ik het nog kan bijhouden, al dat nieuwe jonge supertalent! Onze Daniel Dardha zal niet moeten klagen van gebrek aan concurrenten …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *