Met 3 – 1 verliezen is geen goed resultaat, maar achteraf beschouwd hadden we weinig kansen om te winnen tegen deze sterke jeugdploeg. Volle lof voor Tobias trouwens. Onze tegenstander komt op de 1e plaats (die zitten op “rozen”), SKOG III nog stevig op plaats 5.
Bord 1 : Roos Adrian (2027) – Viaene Jan (1823)
17 Jaar en al boven de 2000, geen makkelijke tegenstander dus. Nochtans ging Jan goed mee in de opening, maar hij deed een verkeerd pionoffer en dat maak je tegen zo’n speler niet meer goed.
1 – 0
Bord 2 : Verheyen Quinten (1746) – De Schampeleire Glen (1899)
Er ontwikkelde zich een boeiend en intensief gevecht om het initiatief en rond de 20ste zet had ik de indruk dat ik lichtjes beter stond. Probleem was : het had ons allebei veel tijd gekost (elk nog maar 20 minuten voor 20 zetten in een cruciale stelling). Waarschijnlijk daardoor begon wit teveel risico’s te nemen (2 onnodige pionoffers voor een flutaanval). Zwart strafte dit efficïent af wat zorgde voor een gewonnen eindspel.
0 – 1
Bord 3 : Roos David (1705) – Verhulst Nikolaas (1736)
De broer van Adrian Roos, 2 jaar jonger en 1700+. Nikolaas zei achteraf dat hij nooit echt kansen had, en dat zegt toch iets over het jeugdtalent van Zottegem. Wit had lang gerokeerd en bouwde een vrij solide stelling op terwijl zwart trachtte de damevleugel onder druk te zetten met de zware stukken. Maar de druk werd nooit echt concreet en de bijl viel voor Nikolaas zelfs vrij vlug.
1 – 0
Bord 4 : Verhulst Tobias (1723) – Peter Colpin (1614)
Commentaar door Tobias Verhulst
Een Weens gambiet met de zetvolgorde van de Aljechin-opening (1.e4 Pf6 2.Pc3 e5 3.f4). Zwart kende de opening niet goed en kwam tamelijk passief te staan. Wit kreeg een sterke aanval en zwart ging in de fout door een matdreiging te dekken met g6. Met een witte loper op h6 en pion op e5 werden de zwarte velden op de koningsvleugel dodelijk zwak. Om de daaropvolgende aanval van wit af te slaan offerde zwart zijn loper voor twee pionnen. Hij bleef echter passief staan en wit won vlot het eindspel