/9/Al tientallen jaren maken we het mee: competitievervalsers in de Interclub. Clubs die de ene keer met gemiddeld 1600 of 1850 Elo komen opdraven en dan plots 200 punten hoger. De KBSB heeft al gekkere regels ingevoerd om sommige wantoestanden de kop in te drukken in onze nationale competitie, maar hier schijnt ze haar tanden op stuk te bijten. Nochtans is het eenvoudig: leg van bij de start aan clubs een gemiddelde op met een maximum en een minimum aantal punten waarbinnen elk team moet blijven en de zaak is opgelost. Of bedenk nog iets creatievers.

Dit bij wijze van inleiding: na vier rondes te zijn opgekomen met een ‘flutploeg’ stond Temse er ineens met een veel sterker team. Niet toevallig tegen Oude-God? Tja, het is niet voor het eerst dat Temse zich tegenover onze club weinig sportief opstelt. Velen herinneren zich ongetwijfeld nog de periode waarin de Waaslanders spelers bij ons wegkocht, waaronder zelfs een veelbelovende jeugdspeler. Wij dachten dat de sportiviteit was teruggekeerd ‘over het water’, maar die illusie zullen we maar opbergen. Benieuwd met welke ploeg ze hun volgende ontmoetingen gaan spelen…

Maar goed, uiteindelijk werd het 3-3 en hebben we het vooral aan onszelf te danken dat we deze match niet hebben gewonnen. Met 9/10 hebben we er bovendien een uitstekende heenronde op zitten. Kampioensambities hebben we niet echt, maar degradatiegevaar zit er dit jaar zeker niet in. Na enkele moeilijke jaren in derde is dat wel een echte verademing!

Bord 1 Alain speelde een salonremise na 4 zetten: 1.b3 f5 2.Lb2 Pf6 3.e3 d6 4.f4 remise
Bord 2 Nikolaas kwam zoals gewoonlijk krom uit de opening. Zijn tegenstander speelde Engels (1.c4). Nikolaas speelde een opstelling met e5 d6 Pc6 Le6 Dd7 maar na Pf3 van wit vergat hij h6 te spelen; na Pg5 en later Pxe6 kreeg wit een zeer sterk loperpaar. Het moment voor zwart om in troebel water te vissen en net zoals eerdere partijen creëerde Nikolaas tegenspel en won uiteindelijk met een koningsaanval .

Bord 3 Jan speelde de opening niet zoals het hoort, maar zwart haalde daar geen voordeel uit. Het was in tegendeel wit die het initiatief nam, ruimte won en uiteindelijk zelfs een winststelling bereikte. Maar zoals het dit seizoen al eerder gebeurde, wist wit de concentratie niet vol te houden. In plaats van voluit te kiezen voor pionwinst op de damevleugel (waar hij een vrijpion had), ging hij een koningspion dekken. Na een tweede fout in het eindspel L tegen P kon hij zelfs opgeven.

Bord 4 Stijn met zwart kreeg het Morragambiet tegen en stond dus heel lang zijn pion voor. Met een combinatie won hij zelfs nog een pion, maar in de tijdnoodfase speelde hij een verkeerd plan, waardoor wit zijn pion terug won en de stelling in remise vezandde.

5 Bart (met wit) kreeg het Hollands tegen en koos hier voor 2.Lg5. Al gauw bleek dat de zwartspeler de variant niet kende en hij werd prompt onder de voet gelopen.

6 Bij Dries kwam een Philidor in de voorhand op het bord, iets wat zijn tegenstander al een tijdje speelt, zowel met wit als zwart. De variant kom op het bord via 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3. d3. De partij ging lang gelijk op, waarbij Dries tactisch probeerde te winnen, maar in tijdnood blunderde hij plots materiaal weg. Zijn tegenstandster had weinig moeite om het torendeindspel met twee pluspionnen af te werken.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *