Wat hebt u gemist?

Avatar foto

DoorHerman Callens

jul 19, 2021 173 views

Een update, long overdue (zwaar over tijd), want intussen zijn er twee GCT-luiken en één Meltwater-geval al eeuwen (beeldspraak) afgewerkt, en bovendien is de World Cup, heren én dames nota bene, al volop bezig. In flitstempo een verslagje van die voorbije tornooien, de World Cup komt later aan de beurt. _LEESMEER_

Om te beginnen, de Meltwater Champions Chess Tour (helemaal online), met deel 7 (van 10), de Goldmoney Asian Rapid, die ik op 17 juni al aankondigde. Voor het eerst was er een vrouw bij de 16 deelnemers, en wel ’s werelds nummer 1 Yifan Hou, maar ze heeft geen potten kunnen breken in dat serieus ELO-hogere gezelschap. Na de (round robin) voorronde, die gewonnen werd door Aronian, vielen 8 deelnemers af, onder wie Firouzja, de 15-jarige Gukesh (winnaar van de Gelfand Challenge) en Hou. De knock-outeindronde leidde tot een finale AronianArtemiev en een troosting CarlsenDing, waarin de eerstgenoemde telkens aan het langste eind trok, kortom: 1. Aronian, 2. Artemiev, 3. Carlsen en 4. Ding. In de totaalstand leidt Carlsen (291 ptn.) voor So (207), Radjabov (133), Aronian (131), Giri (123) en Nepomniachtchi (115).

De Grand Chess Tour 2021 was in de eerste helft van juni begonnen in Boekarest met de Superbet Chess Classic, één van de twee klassieke luiken en gewonnen door Mamedyarov, en werd op een drafje gevolgd door twee snelschaakluiken, eerst Paris Rapid & Blitz (16-23 juni) en vervolgens Croatia GCT Rapid & Blitz (Zagreb, 5-12 juli). U herinnert zich, van vorige GCT’s, dat dit soort tornooien uit twee delen bestaat: men begint met een round robin rapid, met dubbele punten, en sluit af met een dubbele round robin blitz, dat alles voor in totaal 18+18=36 punten. Leuk om weten is dat in Parijs Bacrot (rapid) team vormde met Kramnik (blitz), wat in Zagreb werd overgedaan door Saric (rapid) en Kasparov (blitz).

Het rapidluik in de Franse hoofdstad werd gewonnen door So, die een punt voorsprong pakte op Nepomniachtchi en twee op een verbazend goede Bacrot, die Kramnik alvast in een zetel(tje) zette voor de blitzfase. Ietwat verrassend bengelde Firouzja helemaal achteraan, terwijl snelschaak hem anders toch wel ligt. Hoezeer Nepo ook op So joeg in het blitzgedeelte, hij slaagde er niet in de Amerikaan met Filipijnse roots van de eindzege te houden. Ook dat tweede stuk werd gewonnen door So, nota bene voor Firouzja, die van een heuse werderopstanding blijk gaf en in de eindstand van 10 naar 4 opklom. Nepomniachtchi werd finaal tweede, Vachier-Lagrave derde. Kramnik sprokkelde maar 5,5/18 bij elkaar, zodat het team Bacrot/Kramnik van 3 naar 9 tuimelde.

In het Kroatische Zagreb, met een ten dele ander deelnemersveld, wist Nepomniachtchi nu wel het rapidgedeelte triomferend af te sluiten. Het drietal Vachier-Lagrave, Giri en Saric (Kasparov neemt over in blitz) volgde op één punt. Bij het blitzen haalde Vachier-Lagrave fors uit, althans een stuk forser dan de meeste concurrenten. Anand volgde nog op een punt, de rest op 2,5 en meer. De eindzege ging dan ook overtuigend naar de Fransman, voor Anand en Giri. Nepomniachtchi was weggedeemsterd naar een 4de (eind)stek, en het team Saric/Kasparov, na een bijzonder schamele 2,5/18 van de voormalige wereldkampioen, eindigde als voorlaatste. Sic transit gloria mundi, zeker?

Iets heel anders nog. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een vrouw zich gekwalificeerd voor de Open Russische Superfinales, zeg maar het sluitstuk van het Russische kampioenschap, wellicht een van de meest uitgebreide kampioenschappen ter wereld, gelet op de grootte van het grondgebied en de legendarische schaaksterkte (in hoogte en breedte) van het land. Aleksandra Goryachkina  vond het al enkele jaren redelijk nutteloos om in het damestornooi aan te treden: als je progressie wilt maken, moet je wat hoger gaan spelen, bv. in de Open sectie, waar het krioelt van sterke GM’s. En dat blijkt nu ook te renderen. In het kwalificatietornooi van dienst, het Russian Championship Higher League 2021, finishte ze als derde, ruim voldoende voor een ticket naar het allerhoogste, want top 5 volstond. Met dat resultaat breekt ze ook door de magische grens van 2600 ELO (live rating 2614), als 6de vrouw ooit, na Judit Polgár (2735), Yifan Hou (2686), Humpy Koneru (2623), Anna Muzychuk (2606) en Wenjun Ju (2604).  Dat mocht ik u niet onthouden!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *