WK Rapid 2021

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 29, 2021 282 views

Zoals laatst aangekondigd vond in de voorbije drie dagen in het Poolse Warschau het WK Rapid 2021 plaats. Titelverdedigers in respectievelijk de Open categorie en bij de Dames waren Magnus Carlsen (of wat dacht u?) en Humpy Koneru. Er werd, even respectievelijk,  gespeeld naar 13 (5+4+4) en 11 (4+4+3) ronden. De bedenktijd per speler per partij was 15’ + 10”.  Het Open tornooi telde 176 spelers, de Dames waren met 103. Vanwege de pandemie deden de Chinezen (m/v) niet mee, wat vooral in het vrouwelijk segment te betreuren viel: geen Ju, Lei of Tan, om nog te zwijgen van Hou, alle vier in de top 6 van de wereld in deze discipline. _LEESMEER_      

Dag 1. In het Open tornooi startten thuisspeler Duda en Jobava met een perfecte 4/4, en toen moesten ze elkaar partij geven en deelden ze het 5de punt. Het gaf Carlsen – hij weer – de gelegenheid om mee aan te pikken op de gedeelde eerste stek. Een groep van 13, met (alfabetisch) o.m. Abdusattorov (die Caruana te grazen nam), Anton Guijarro, Fedoseev, Firouzja, Giri, Gelfand, Grischuk en Nepomniachtchi, zit het trio na.

Bij de Dames sloten twee speelsters de eerste dag af met het maximum (4/4): Gunina en Kosteniuk. Op een halfje volgt een viertal met Dzagnidza en Vaishali (zus van Praggnanandhaa) en twee minder bekende speelsters. Topfavorietes Lagno en Goryachkina lieten zich al een keer verschalken, maar de laatste speelde wel de partij van de dag tegen (en let nu op) Davaademberel Nomin-Erdene, een 21-jarige Mongoolse.  

Dag 2 begon met één van de scheidsrechters die zijn vriendin ten huwelijk vroeg en zijn bede ook dadelijk verhoord zag. In de partijen van de dag ging het er iets minder romantisch aan toe.                                                                                                                                                                                                               

Open. Van het leidende drietal na dag 1 wist alleen Carlsen te overleven. Hij deelde de punten met Jobava en Grischuk, maar won van Firouzja en Duda. De Pool moest trouwens ook de duimen leggen voor Nepo, die zijn WK-voorbereiding ten volle kon benutten. De jonge Abdusattorov (17 jaar, en nu ook winst tegen Aronian, Wojtaszek en Gelfand!) en de ervaren rotten Nepomniachtchi en Grischuk volgen op een half punt, en worden zelf op de hielen gezeten door een 9-tal grootheden van het kaliber Firouzja, Caruana, Duda, Nakamura, Jobava en Jorden van Foreest. Maar een Carlsen die leidt, geeft die leiding zelden af …

Dames. Na een 4/4 gisteren en een bijna perfecte 3,5/4 vandaag – de ene remise was op een haar na een nul – nam Kosteniuk een serieuze optie op de titel: ze leidt met anderhalf punt op een zestal, met o.m. Lagno, Koneru en Shuvalova als meest spraakmakende namen. Uiteraard is de buit nog niet binnen, maar met een buffer van 1,5 punt heeft ze sowieso goede kansen. Leuk detail: tegen de Kazakse Buksa liet ze zwart een 2de dame halen – de beste zet trouwens – om haar vervolgens vakkundig in te pakken.

Dag 3. Even beginnen met de Dames, waar de strijd met drie ronden te gaan nagenoeg gestreden leek. Kosteniuk begon goed, met een remise tegen regerend rapidwerelkampioene Koneru, al had die wel enkele kansjes gehad. Enkel de 17 lentes jonge Kazakse Assaubayeva wist een halfje in te lopen, na winst tegen haar twee jaar oudere landgenote Serikbay.

In de voorlaatste ronde deelden Kosteniuk en Assaubayeva het punt, in een partij waar geen van beiden een opening vond. Intussen grepen Lagno, Dzagnidze en Gunina, ten koste van respectievelijk Abdumalik, Mariya Muzychuk en Shuvalova, hun laatste kans om tot op één punt te naderen.

Een (nieuw) halfje volstond nu voor Kosteniuk en dat kwam er sneller dan verwacht. Eerst was er de consternatie van de commentatoren bij haar 7. … Ke7, al was er daar weinig aan de hand, en 19 zetten later bood opponente Lagno verrassend remise aan, met nog een ruim assortiment aan stukken op het bord, in een min of meer gelijke maar allesbehalve uitgespeelde stelling. Onderlinge verstandhouding, of zag Lagno de niet-kunnen-winnen-bui al hangen?

Daarmee is Alexandra KOSTENIUK, met 9/11 en na een ongeslagen parcours, de nieuwe wereldkampioene rapid. De jeugdige Assaubayeva pakt met 8,5/11, na een ultieme zege op Dzagnidze,  zilver en de altijd weerkerende Gunina brons (8/11, gelijk met Lagno, maar met een betere tiebreak).

De heren dan, excuus, het “Open” tornooi. Zei ik net nog dat de heer Carlsen zelden de leiding afgeeft als hij die één keer in handen heeft? Tss! Ik moet toch eens beter uitkijken met wat ik zoal poneer. De champ mocht eerst jongmens Abdusattorov partij geven, die hier al een hele keur van toppers in het zand had doen bijten, en de wereldkampioen langdurig te weer stond en zowaar onder druk zette. Het hoefde niet, een eeuwig schaak zat erin, maar Carlsen maakte een verkeerde keuze en verloor. Nemopniachtchi vloerde intussen Grischuk en schoof bij Abdusattorov aan op 1, Caruana hees zich tot bij Carlsen op 3.

De volgende ronde bracht de WK’ers van drie weken geleden tegen elkaar. Carlsen en Nepomniachtchi leverden een gave partij af, die onbeslist eindigde en naar verluidt voor een klassiek duel kon doorgaan. Abdusattorov zat herhaaldelijk in zwaar weer tegen Fedoseev, maar glipte toch weer, glad als een aal, de remisehaven binnen. Ook Caruana en Duda deelden de punten, in een hoogstaand gevecht. De top 2 bleef dus ongewijzigd, maar de 3de stek werd uitgebreid met Nakamura, Grischuk, Aronian en Gukesh.

Vervolgens vloerde Carlsen Aronian en Caruana Grischuk, wat de verliezers uit koers sloeg. Gukesh en Abdusattorov brachten een waar spektakelstuk, Nepomniachtchi en Nakamura hielden het risicoloos en saai, maar het was telkens remise. Gevolg: drummen met 4 op 1 (Abdusattorov, Nepomniachtchi, Carlsen en Caruana) en dat één ronde voor het einde. Merk op dat, op Firouzja na, die gedeeld 8ste staat op één punt, de hele top 4 van de wereld in dit rijtje staat.

Zoals het vaak gaat bij de elite-tegen-elkaar in een laatste ronde, speelden de topborden remise en slaagde niemand erin om de leiders bij te benen. Nakamura en Carlsen brachten een onberispelijk gevecht, voor beiden jammer genoeg onbeslist, al had Nakamura wel de verdienste dat hij het hele tornooi ongeslagen bleef, net als Nepomniachtchi trouwens, die zijn laatste punt deelde met Caruana.  Abdusattorov zat een tel of wat in moeilijkheden tegen Duda, maar diens voordeel verzwond even snel als het gekomen was. En dus bleven de eerste vier de eerste vier (met gelijk prijzengeld) en moest een play-off de eindwinnaar aanduiden.

Een controversiële zaak, want het reglement bepaalde dat enkel de eerste twee volgens de scheidingscriteria het finale robbertje mochten uitvechten, en dat was niet naar de zin van o.m. Carlsen, maar de organisatoren vonden niet dat ze de regels tijdens het tornooi konden veranderen en dus bleven Carlsen en Caruana, hoewel mee gedeeld eerste, achter met brons en niets, cf. hun volgorde volgens genoemde criteria. Nepomniachtchi, ongeslagen en deze keer heel solide tegen zijn kwelgeest van drie weken terug, en de toch eerder onverwachte Abdusattorov mochten in twee blitzpartijen (annex …) uitmaken wie van hen de nieuwe titelhouder zou worden.

De twee ‘finalisten’ hadden (officieel) een onderlinge blitzscore van 3-3 (2+, 2-, 2=), reden om van ‘aan elkaar gewaagd’ te gewagen. De eerste partij eindigde onbeslist, nadat Nepomniachtchi zijn paard gaf om zwarts laatste pionnen te elimineren. In de tweede partij trok Abdusattorov met overtuiging het laken naar zich toe en rondde, ondanks de ziedende (wederzijdse) tijdnood, een viertoreneindspel-met-pionnen knap af.

Vooraf zou niemand er veel op vergokt hebben, maar de 17-jarige Oezbeekse boy-wonder Nodirbek ABDUSATTOROV is de nieuwe wereldkampioen rapid! Hij verloor één keer, van Korobov, maar versloeg wel o.m. Carlsen, Caruana en Nepomniachtchi, alles goed voor circa 80 ratingpunten winst (rapid).  Enfin, een parcours en een prestatie om u tegen te zeggen. Hij is bovendien de jongste wereldkampioen (rapid) ooit. Firouzja, destijds 16 jaar, deed het hem in 2019 bijna voor, maar strandde uiteindelijk op de 2de plaats, op een punt van Carlsen. De nieuwe generatie is op komst, kun je zeggen, maar misschien is het veeleer: ze zijn er al!

Vandaag en morgen deel twee: het WK-Blitz 2021. Behouden Carlsen en Lagno hun titels?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *