WK Rapid, dag 2

Avatar foto

DoorHerman Callens

dec 27, 2017 128 views

Omdat het onbegonnen werk is om alle partijen te bespreken of de hele stand erdoor te jagen, is het altijd nuttig als er wat materiaal-in-de-marge is om je verslag mee te stofferen: een beetje bladvulling is nooit weg, toch zeker als je het met enige ‘flair’ verkoopt. En op deze tweede dag van het WK Rapid in Riyad, Saoedi-Arabië, mogen we ons ter zake alweer ‘gelukkig’ prijzen, zij het dat 1) dat woord hier een wat cynische ondertoon heeft en 2) ons bladvullend extra materiaal er eigenlijk gisteren ook al was en dus een beetje ‘oud’ nieuws, al waren we ons toen van geen kwaad bewust: je kunt maar vertellen wat je bronnen zeggen. _LEESMEER_

Vandaag blijkt onder meer dat, na Muzychuk, nog andere afwezigen niet zo toevallig afwezig zijn. Bij de Amerikanen ontbreken de grote drie, m.n. Caruana, So en Nakamura (afbeelding) de eerste twee omdat het tornooi hen “niet zo uitkwam” (wat dat ook moge betekenen), en de laatste om principiële redenen, zoals hij twitterend alvast liet weten (ik vertaal): “Een schaaktornooi organiseren in een land waar fundamentele mensenrechten niet ernstig worden genomen is vreselijk. Schaken is een spel waarbij allerlei mensen van waar ook vrij kunnen samenkomen, niet één waarbij mensen worden verdeeld op grond van godsdienst of land van herkomst.” Sprekende woorden van Nakamura, in het licht van het feit dat niet alleen de spelers uit Israël niet welkom waren, maar (mogelijk) ook die van aartsconcurrent (van de Saoedi’s) Iran (de enige gekwalificeerde speelster nam het risico op een afwijzing niet en vroeg niet eens een visum aan), terwijl die van (het zowat in ongenade gevallen) Qatar ei zo na ook niet binnenmochten. Wie kan daar inderdaad vrolijk van worden? Lekker hypocriet, dat FIDE-motto: “GENS UNA SUMUS” (‘Wij zijn één volk’), maar in het ongeurig rijke Saoedi-Arabië rinkelt de FIDE-kassa ongegeneerd en oorverdovend (20% van het prijzengeld per event).

Nu we het toch over money, money hebben … De prijzenpot kan nauwelijks indrukwekkender:  alleen de echte (klassieke) WK-matches gaan hoger. Het volledige prijzengeld bedraagt 2 miljoen dollar (ca. 1.682.000 euro), zowat 4 keer meer dan vorig jaar. In beide tornooien, Rapid én Blitz, gaat de winnaar (van de ‘Open’ groep, d.i. de facto het mannentornooi) naar huis met 250.000 dollar (ca. 211.00 euro) en de winnares (van het vrouwentornooi) met 80.000 dollar (ca. 67.500 euro). U legge er uw persoonlijke loonbriefje maar naast, dan bent u ter zake meteen wat wijzer. Laat ik eraan toevoegen dat Muzychuk (Anna, maar zus Marya boycot de boel net zo goed) haar afwezigheid verder duidde met de financiële uitsmijter: “… ook al kon ik er op vijf dagen tijd meer verdienen dan op twaalf andere toernooien samen”.

Genoeg ongein, er zijn tenslotte nettere dingen dan het “het slijk der aarde”. Wat viel er vandaag zoal op het schaakbord te beleven? Gedeeld leider Jobava startte met twee nullen, respectievelijk tegen medeleider Fedoseev en de eeuwige Svidler,  en zakte dus meteen stevig terug. Dat leverde halverwege (8ste ronde) aan  de top de interessante clashes SvidlerCarlsen (op kousenvoeten weer vooraan geslopen) en AnandFedoseev (met 6,5/7 ongeslagen – en een vol punt voor op de dichtste anderen) op. Intussen stond de 13-jarige Salman Al Mahmood (ELO 1412) uit Bahrein op de laatste plaats met het schamele halfje dat hij verworven had tegen thuisspeler Bakr Al Juhani (ELO 1695, 32 jaar). Het mag oook eens over de kleintjes gaan, toch? Hij zou er in ronde 8 trouwens een vol punt bijdoen, met een zege tegen Ahmed Al Omary, een Saoedi van 51 jaar en 1873 ELO. Hup, Salman, hup! Bij de dames startte wervelwind-van-gisteren Ju met twee remises, waardoor een groepje met o.m. Dronavalli en Goryachkina tot op een half punt naderde. Die twee zouden trouwens elkaar treffen in ronde 8. Tan viel terug na verlies tegen Guo, Lei klampte aan.

In de 8ste ronde werden vooraan voornamelijk punten gedeeld, zodat de tussenstand niet drastisch veranderde. Alleen (Hao) Wang wist te profiteren van die slappe gang van zaken door Onischuk een dreun te geven en zich vervolgens tussen leider Fedoseev en het viertal Svidler, Carlsen, Anand en de verrassende 15-jarige FM Esipenko te nestelen. Een heel eind verder bleven diverse grote namen onafgebroken timmeren aan de sukkelweg waarop ze op eigen kracht (?) waren verzeild, m.n. titelvoerder Ivanchuk, blitzkampioen Karjakin en toppers voor wie het vet kennelijk van de soep is zoals Aronian en MVL. Bij de vrouwen scoorde Ju haar derde remise op rij, zodat ze werd bijgebeend door Goryachkina en de Vietnamese IM Pham. Een vijftal anderen, waaronder Guo en Kosteniuk, volgen op een half punt.

De voorlaatste ronde van de dag ging niet sensatieloos voorbij. In zijn partij met Anand dacht Carlsen, nog niet bepaald in acute tijdnood, zowat anderhalve minuut na over zijn 33ste zet, om vervolgens een blunder te produceren om u tegen te zeggen. De Indiër, goed bezig hier,  liet de kans niet liggen en dwong de wereldkampioen in twee zetten tot opgave. Niet zo verrassend ging de jonge Esipenko onderuit tegen Svidler, ook sterk doende. Wang en Fedoseev gunden elkaar het halfje. In de stand schuiven Anand en Svidler aan bij Wang, op een half punt van de immer leidende Fedoseev. Nepomniachtchi is op kousenvoeten tot op een halfje van het drietal genaderd. De rest is bijwijlen zo erbarmelijk (Karjakin weer een nul) dat u het niet wilt weten, maar onderaan is onze Salman Al Mahmood aan een indrukwekkende klim bezig: na dat alleerste halfje van daarstraks is onze jonge vriend al twee enen en zes plaatsen gestegen. Die Mädchen dan. Bizar toch, Ju, die gisteren alles won, speelt nu elke keer remise. Daarmee voegt de Armeense Danielian zich nu als vierde bij de drie leidsters, terwijl o.m. Guo, Lei, Dronavalli en Kosteniuk  op een half punt volgen. Verder een heleboel ongetwijfeld schoon, maar nogal onbekend volk. Ik ontdek nog net: één ‘Belgische’ (met Oekraïense roots), Anna Zozulia, 2256 ELO, 3,5/9, 77ste plaats en voorlopig een ratingwinst van 16,4 stuks. Go, Anna, go! En ik ontdek nog meer: haar Oekraïens-Belgische echtgenoot, Vadim Malakhatko, ELO 2551, 4/9, 90ste plaats en hooguit een viertal puntjes ratingwinst, is nota bene de enige mannelijke Belg op het tornooi. Vade, vide, vince, Vadim!

Einde van dag twee, tweederde van het tornooi zit erop.  Vooraan delen Anand en Wang en Fedoseev en Svidler het punt. Fedoseev leidt dus nog steeds, voor de drie anderen. Carlsen schuift weer iets dichterbij door Nepo te vloeren. Hij krijgt het gezelschap van de Georgiër Pantsulaia, die MVL en Ding al in de touwen kreeg, de Chinees Yu en de Azeri’s Mamedov en Safarli. Achter hen ligt een peloton van 15 man klaar, op vinkenslag voor een allerlaatste kans op een sprong naar de top. In de onderste regionen legt junior Salman Al Mahmood zijn derde tegenstander op rij over de knie. Met nog 51 seconden (tegen liefst 13 minuten!) op de klok legt hij, op de onweerlegbare tonen van “Vluchten kan niet meer” een feilloos matnet klaar voor tegenstander Mohammed Alanazy, weer een Saoedi, 1700 ELO, 29 jaar. Onze ‘Belg’ Malakhatko ging onderuit tegen Naiditsch – allerminst een schande – en blijft op 4 punten staan (4/10). De Ladies’ Day wordt besloten met Ju’s eerste zege van de dag, tegen de Vietnamese Pham, waardoor ze weer alleen eerste wordt, met 8/10. De dichte en iets minder dichte concurrentes speelden  voornamelijk remise, zodat een iets gewijzigd drietal de 2de plaats deelt, op een half punt: Goryachkina, Danielian en de Georgische Dzagnidze, die Guo wist te verschalken. Met 7/10 volgen Pham, Lei, Paehtz, Kosteniuk en Dronavalli. Volk genoeg van wie je verwacht dat niemand zich er nog tussen wringt voor de hoogste eer. Onze ‘Belgische’ participante Zozulia blijft helaas op 3,5 na verlies tegen de Franse (met de on-Franse naam) Skripchenko.

Morgen einde Rapid, maar het verslag zal wegens familiale festiviteiten met enige vertraging komen.

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *