WK Singapore 10-12

Avatar foto

DoorLucas De Clerck

dec 10, 2024 307 views

De spanning is om te snijden met nog maar 2 klassieke partijen te gaan. Zal Ding zijn titel succesvol verdedigen of wordt Gukesh de jongste wereldkampioen schaken ooit? Binnen exact vier dagen weten we het met zekerheid. Alles is nog mogelijk, of niet?

10de partij: Ding-Gukesh

Ik kan eerlijk gezegd niet veel over deze partij zeggen. Ding speelt het London System met wit maar al snel worden zowel de d als c-pionnen geruild. Bijna volledige symmetrie dus, je zou enkel kunnen zeggen dat de witte loper van Ding beter staat op c4 dan die van Gukesh op c8 maar ook dit wordt simpel opgelost: 16. …Ld7 17. Tac1 Le8. Alle stukken buiten deze lopers worden geruild en het wordt remise, de zevende remise op rij.

‘Most accurate world championship match ever’ werd geschreven over dit wk, en dit blijkt verrassend genoeg te kloppen. Niet moeilijk natuurlijk met een partij als deze die volgens Stockfish 99% accuraat is gespeeld door beiden. Hopelijk zijn de volgende partijen iets interessanter. (Spoiler: partij 11 en 12 zijn om van te smullen.)

11de partij: Gukesh-Ding

Het is aan Gukesh om ons, en hopelijk Ding ook, voor de voorlaatste keer met de witte stukken te verrassen. Hij kiest hiervoor de Reti-opening: 1. Pf3 d5 2. c4 d4 3. b4 c5. Alles onder controle tot nu toe voor zowel Gukesh als Ding, een beetje raar om dit al op zet 3 te zeggen… wacht maar : 4. e3 Pf6 5. a3 Lg4 en we hebben na vijf zetten een compleet nieuwe positie, nog nooit eerder door meesters gespeeld. “De Reversed Blumenfeld Gambit” noemt men dit blijkbaar, Gukesh aan het begin van zijn voorbereiding, Ding volledig op zichzelf.

De verbruikte tijd na deze vijfde zet:

Gukesh32 sec
Ding1 uur 2 min 35 sec

Op zet 4 en 5 heeft Ding dus in totaal meer dan de helft van zijn hele tijd, zonder increment dan nog, opgebruikt. Gukesh blitzt verder: … 6. exd4 cxd4 7. h3 Lxf3 8. Dxf3 Dc7 9. d3 a5 10 b5 Nd7

Maar alle grootmeester commentatoren fronsen en de engine bevestigt: -0.3. Gukesh heeft per ongeluk iets in zijn voorbereiding omgewisseld, in plaats van d3 was c5 de juiste zet, het hele punt van de opening voor wit is namelijk dat er geen super sterk paard op c5 mag belanden wat nu al onvermijdelijk is. Gukesh beseft dit ook plots en doet er 1 uur en 17 seconden over om 11. g3 te spelen! Tijd voor een gegarandeerde time-scramble dus.

Even later staat Ding comfortabel beter, volgens GM’s Nakamura en Giri zelfs praktisch winnend met het plan 15. … e6 16. … Ld6. De witte dame staat misplaatst en wit heeft moeite om te ontwikkelen:

Maar Ding kiest voor 15. … g6 met het plan later h5 en Lh6 te spelen, ook interessant maar dit geeft wit meer tijd om te ontwikkelen met a4 en La3. Al snel wordt duidelijk dat zwart zijn initiatief volledig kwijt is en dat Gukesh de bovenhand neemt: een pion offer b6! opent de b-lijn (of al zeker b5) voor de witte torens en u kan zelf bekijken hoe Gukesh de druk blijft opvoeren:

De laatste zet van Ding 28. …Qc8?? hoort thuis in het rijtje grootste blunders op een wk ooit. Alternatief Pb4 is maar+0.5 volgens de engine. Na welke zet van wit gooide de huidige wereldkampioen de handdoek in de ring? 1-0 , Gukesh leidt 6-5! (en team India is al aan het vieren)

12de partij: Ding-Gukesh

Het is alles of niets nu voor Ding, nog drie partijen om het tij te keren. Al heerst er sinds gisteren wel een gevoel van “tis gebeurd”. En wat Ding heeft laten zien van partij 2 tot en met 11 helpt ook niet: hij oogt onzeker, twijfelachtig en zelfs pessimistisch over zijn eigen kansen. Ook hoe hij fysiek aan het bord zit, vaak met de handen in het haar of nee-schuddend, voorspelt niet veel goeds.

Gukesh daarintegen moet vanaf nu spelen “om niet meer te verliezen”, wat totaal zijn stijl niet is en hij nog bijna nooit heeft moeten doen. Maar goed, zijn team zal hem wel goed voorbereiden tegen de waarschijnlijke openingszet c4 die iedereen van Ding verwacht.

Ding kiest inderdaad voor het Engels: 1.c4 e6 2. g3 d5 3. Lg2 Pf6 4. Pf3. Tot nu toe heel solide zoals verwacht. Maar Gukesh speelt 4. … d4. 5. O-O Pc6 6. e3 Le7. Magnus Carlsen noemt deze beslissing “Baffling” (verbijsterend) en ook Hikaru Nakamura snapt het niet “I just really don’t know what Gukesh was doing, it’s strange to me”. Gukesh kiest namelijk voor een heel onevenwichtige stelling met zwart, en ook al is hij goed voorbereid, dit is exact waar Ding op hoopte.

Even later wordt duidelijk dat zijn voorbereiding zelfs niet eens zo grondig was… een positie die makkelijker te spelen is voor wit, zonder enige pawn-breaks voor zwart, zelfs zonder enig duidelijk plan voor zwart; dat kan niet het masterplan van team Gukesh zijn geweest.

Na 13. …Tb8, de eerste ‘rare’ beslissing van Gukesh, blijft Ding zijn positie beetje bij beetje verbeteren. Torens naar d1 en e1, d4 op het juiste moment, allemaal terwijl Gukesh weinig kan aanvangen met zijn stukken. Nadat Gukesh één van zijn lopers moet ruilen voor een paard en Ding meesterlijk zijn stukken manoeuvreert, krijgen we de volgende hopeloze positie voor zwart: (gelijk materiaal en +3)

Ding is niet alleen chilling, hij is nu ook winning. U kan zelf zien hoe hij het afmaakt. Hij speelt een partij met 98% nauwkeurigheid, en nul fouten, blunders of imperfecties!

Carlsen voegt nog toe: “Dit lijkt niet op een partij tussen twee spelers die voor het wereldkampioenschap spelen. Het lijkt meer op de tweede of derde ronde van een open toernooi, waarbij je tegen iemand speelt die zijn openingen wel kent maar waarvan je daarna gewoon wint door klasse”

Conclusie: we hebben een gelijke match, 6-6, op twee rondes van het einde, dat had vooraf niemand gedacht en na de 11e partij al zeker niet. Ding blijft toch nog vechten en het is nu een echte 50% – 50%. Al geef ik Ding persoonlijk een licht voordeel in een mogelijke rapid-tiebreak 🙂

4 reactie op “WK Singapore 10-12”
  1. Elfde partij.Na zet 29.D x Pc6 lijkt mij zwart uitgeteld.Wit wint gewoon een stuk.Immers,na terugnemen met de D volgt L x c6.Als dan volgt …,b x c6,komt er T x Tb8.

  2. met nog DRIE klassieke partijen te gaan,nl.de tiende,de elfde en twaalfde partij.
    In partij 12 speelt wit op zet drie Lg2.

  3. Helemaal juist, Patrik, enorme blunder van Ding, maar gemakkelijk was het al zeker niet meer. De fout is aangepast, in totaal 14 partijen dus nu nog 2 te gaan.

  4. Goed verslag Lucas. Straffe 12e partij.
    Ding is/was ook bij mij licht favoriet, ondanks zijn (schijnbare) fragiliteit.
    Ik zie hem nog in staat om te pieken op de kritische momenten die nu gaan komen.
    Ook tegen Nepomnjasjtsjii was dat zo, in 2023.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *