World Cup, R3

Avatar foto

DoorHerman Callens

aug 7, 2023 484 views

In twee ronden werd, in beide tornooien, bijna 70% van de deelnemers naar huis gespeeld. De anderen zijn hoe langer hoe meer aan elkaar gewaagd. In de FWC resten er nog 4 (van 64) spelers van -2600, in de FWWC zijn er nog 5 (van 32) van -2400. Het is een andere manier om te zeggen dat de beteren meer en meer tegen de beteren uitkomen. Het leidt tot almaar interessantere confrontaties en toenemende spanning: wie schakelt wie uit, aangezien iedereen nu steviger weerwerk mag verwachten.

In de FWC trekken 10 gelukkigen het laken van de eerste partij naar zich toe, en vanwege o.m. Carlsen, Keymer, Domínguez Perez en Praggnanandhaa is dat knap werk én geen volslagen verrassing. Maar er zijn ook 3 onverwachte ongelukkigen: Dubov (2716)gooit het zomaar weg tegen Vocaturo (2609), Wojtaszek (2676)verknoeit een gewonnen eindspel tegen Schitco (2507) en, iets minder sensationeel, Jorden van Foreest (2693) verliest van Svidler (2688). Bij de anderen zijn de remises geregeld op het randje, met spectaculaire missers annex reddingen, maar voor hen kan alles nog, terwijl er toch al 10 spelers met winstdwang naar partij twee moeten.

Aardig wat remises daar, waarvan sommige vooraf spectaculair jojo gingen, en bijgevolg tiebreaktoestanden: Caruana, Nepomniachtchi, Giri, So, Radjabov, Le, Duda, Wei, Vidit, Yu, Vitiugov, Vallejo Pons en Wang, om alleen maar de +2700’ers te noemen, kunnen vooralsnog de verwachtingen niet waarmaken, of rekenen misschien liever op hun snelschaakkansen. Zij krijgen nog het gezelschap van degenen die hun eerste verlies konden goedmaken (Van Foreest tegen Svidler, Wojtaszek tegen Schitco) of hun winstvoordeel uit handen gaven (Salem tegen Daneshvar).

Sommigen maken het natuurlijk gewoon regulier af, al gebeurt dat niet altijd met brio. Carlsen, Keymer, Gukesh, Domínguez Perez, Erigaisi, Praggnanandhaa en Nakamura breien een remise aan een zege of winnen na een remise. Hier vallen ook twee sensationele uitslagen: Dubov (2716) kan zijn onfortuinlijke nederlaag tegen Vocaturo (2609) niet uitwissen, en Vachier-Lagrave (2739) gaat met wit de boot in tegen Sindarov (2659). Dat heet dan: regulier afgemaakt worden. Volledigheidshalve: ook Svane, Robson, Maghsoodloo en Sarana weten zich zonder tiebreaks te plaatsen. Al bij al zijn er slechts 13 spelers in dat geval, de 38 anderen moeten nog even voort bakkeleien.

In de eerste tiebreakmatch (2x 25+10) vallen meteen beslissingen. Korobov (2667) krijgt toch wat onverwacht een 2-0 aan de broek van Sanal (2585), en ook Vallejo Pons (2706) gaat er zo uit tegen (nog) jong geweld Esipenko (2683). Logischer zijn de 2-0-zeges van Caruana en Wojtaszek versus Yilmaz en Schitco.

Het kan ook met één zege en een remise (of omgekeerd), zie Nepomniachtchi tegen Mamedov of Duda tegen Cheparinov. Toch wel licht dan wel stevig verrassend: de immer kranige Ivanchuk (2667) neemt Wei (2726) te grazen, Bacrot (2662) verschalkt Yu (2735), Santos Latasa (2656) haalt het van Radjabov (2747) en Berkes (2615) kegelt Vitiugov (2720) naar huis. In mindere mate of helemaal niet afwijkend van de ELO-verwachtingen verslaat Wang (2709) Howell (2677), telt Svidler (2688) nu definitief Jorden Van Foreest (2693) uit, maakt Salem (2661) een einde aan het sprookje van Daneshvar (2577), zet Nihal (2688) Deac (2693) opzij en wint Grandelius (2684) van Amin (2694). Enkele van die afvallers hadden niet misstaan in de volgende ronde.

Vier duo’s proberen in de tweede fase (2x 10+10) te doen wat hen tot dan nog niet is gelukt. Dat So (2769) het haalt van Moussard (2654) is minder verrassend dan dat het zo lang heeft geduurd, maar nog verrassender wellicht is de winst van Ponomariov (2664) tegen Le (2728), ook al is eerstgenoemde ooit nog wereldkampioen geweest (2002-2004, toen FIDE en PCA elk hun eigen kampioen hadden).

Alsof het niet lang genoeg kan duren, zijn twee stelletjes schuivers dan nog niet klaar. De eeuwige Giri (2775) – hij rijgt wel eens meer remises aan elkaar – kan Abasov (2632) maar niet de baas. In wat uiteindelijk al de achtste partij is, is het dan ook Abasov die Giri de baas is. Exit de Nederlander. Nog straffer doen Bluebaum (2672)en Vidit (2719) het, al minstens wat aantal partijen betreft: 9 stuks (de setjes waren achter de rug). Ze wisselen ook wel iets meer overwinningen uit, maar ten slotte is het toch Vidit die aan het langste eind trekt. De rustdag is welgekomen.

Nog slechts 16 confrontaties in de FWCC en bijna de helft daarvan beginnen met een zege. Laten we maar eerst de 5de overwinning op rij noteren van Eline Roebers, nota bene deelnemend met een wild card, want niemand in beide tornooien doet beter (Carlsen en Domínguez Perez hebben ook nog het maximum, maar dat is slechts een 3/3, want ze waren bye de eerste ronde). Tegen Dzagnidze-killer Kulon (die wel een 90-tal ELO’tjes minder heeft) zet ze een hyperscherpe stelling op, geeft een pion voor aanval, doet die eenvoudig doorslaan en vindt achteraf dat ze “niet heel geweldig” heeft gespeeld. Nou, moe!

Logische zeges zijn er voor o.m. Goryachkina en Mariya Muzychuk, en ook Khotenashvili en Batsiashvili winnen, tegen nagenoeg gelijkwaardige tegenstanders. Merkwaardig is wel dat van groten als Ju, Kosteniuk, Humpy, Tan en Harika niemand meer dan een puntendeling weet te bereiken. Ook Anna Muzychuk moet het daarmee stellen, maar dat heeft ze te danken aan de eindspelblunders van opponente Ushenina (oud-wereldkampioene, zoals u zich herinnert, nee?), die de hele tijd gewonnen spel lijkt te hebben, maar de winst in tijdnood helemaal uit handen geeft.

De tweede partij, met 7 dames in een must-winsituatie. Harika en Javakhishvili zijn de eersten om regulier niet te kunnen beslissen: 1-1 na twee remises. En Aulia en Bivol, die in ronde 1 nog Khadem en Mammadzada huiswaarts hadden  gestuurd, zijn de eersten om het wel te doen: Aulia gaat door, na winst en remise. Even later volgt Anna Muzychuk, nadat ze een dag eerder ei zo na uit het tornooi lag. Vandaag rekent ze genadeloos af met Ushenina, die zich haar gemiste kans van de vorige partij flink zal betreuren.

Globaal vallen er 8 zeges (op 16) in die tweede partij, maar geen enkele daarvan is voor rekening van de dames met winstdwang. Naast de twee al genoemde kwalificantes maken ook Ju (al stond die op een zucht van eliminatie), Paehtz, Mariya Muzychuk, Shuvalova, Salimova, Humpy, Khotenashvili, Batsiashvili en Goryachkina winst- of remisegewijs het werk af (ten koste van o.m. Assaubayeva, Vaishali, Krush, Zhao …). Niet iedereen is nu al geslaagd. Kosteniuk, Harika en Zhu kunnen geen aftstand nemen en Tan komt met de schrik vrij.

Nederlands kampioene Eline Roebers hebben we voor het laatst bewaard. Uiteraard wil opponente Kulon een alles-of-nietsgevecht op het bord brengen, maar prille Eline vertikt het om veilig-ga-weg op remise te spelen en gaat voluit mee in wat heel snel een ongemeen wilde strijd wordt. Daarin is het de Poolse die de eerste fout maakt en vervolgens verzilvert Eline heel secuur haar 6de zege op rij. Zij is nu de enige in beide tornooien met het maximum van de punten. Toegegeven, tegenover haar 2419 ELO stelden haar tegenstandsters, op papier althans, van veel tot net iets minder voor.  Wat doet ze straks, tegen ofwel Harika (2500), ofwel Javakhishvili (2439)?

Die laatste twee houden er de spanning in, met twee remises bovenop in de 25+10 tiebreakset. Ook Narva en Tan zijn nog niet klaar: de Chinese wint met zwart, maar verliest dan met wit. Het kwam tot nu toe heel weinig voor dat de dames meer dan één tiebreakset nodig hadden, maar hier is het 2/4 keer raak. Dat betekent dat op de andere borden wel een beslissing viel. Niet buitengewoon verrassend weet Zhu de Oekraïense Osmak nu wel opzij te schuiven, met een dubbele zege. Dezelfde triomf is, geheel onverwacht, weggelegd voor de Servische Teodora Injac (2415), die nota bene Kosteniuk (2532) uit het tornooi wipt. Alweer een topper die onderuit gaat.  

Een ronde later (2x 10+10) slaagt Tan erin om Narva een dubbele opdoffer te bezorgen. Lastige klus geklaard! Harika en Javakhishvili maken er een marathon van: winst en tegenwinst in 10+10, twee keer remise in 5+3 en dan de 1x 3+2 tot er iemand wint. De tweede keer (de 10de partij in totaal) is het raak: Harika wint het pleit en treft in de 1/8ste finales Eline Roebers. Brengt ze de jeugdige Nederlandse kampioene tot staan of gaat die simpelweg door op haar elan? De paringen zijn trouwens een beetje ongelukkig: de Muzychuk-zusjes moeten tegen elkaar, net zoals het Chinese duo Tan en Zhu. Beetje eigen volk liquideren. Mocht het kunnen, doe je dat liever helemaal op het laatst …

Woensdag begint ronde 4: 1/16de finales in de FWC en 1/8ste finales in de FWWC.  

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *