WORLD CUP, R4

Avatar foto

DoorHerman Callens

jul 24, 2021 181 views

Drie van resp. acht en zeven ronden gedaan, het koren al stevig van kaf ontdaan, het wordt snel bloedserieus.

OPEN, 1/16de finales

De helft van het pak klaart de klus regulier, d.i. in de twee klasssieke partijen. Onder de slachtoffers bevinden zich o.m. Sindarov (-Piorun: 0,5-1,5) en Praggnanandhaa (-Vachier-Lagrave: 0,5-1,5), de laatste twee 15-jarigen, maar vooral Harikrishna (-Tabatabaei: 0,5-1,5). Ponkratov (-Bacrot) en Abdusattorov, de laatste 16-jarige, (-Durarbayli) redden beiden hun hachje door hun  winstdwang ook te converteren, de anderen, ook Carlsen (-Wojtaszek), houden het op of komen niet verder dan twee remises. _LEESMEER_

De tiebreakdag moet de beslissing brengen. Daarin (2x rapid 25’) wordt meteen 5 keer gescoord, wat Durabayli, Andreikin, Karjakin, Korobov en Vitiugov met de neus op de winstdwangfeiten drukt. Andreikin (t.v.v. Ivic), Korobov (Grischuk) en Vitiugov (Svidler) redden het niet, Durarbayli (Abdusattorov) en Karjakin (Artemiev) slaan wel terug. Tegelijk elimineren Carlsen en Bacrot resp. Wojtaszek en  Ponkratov, terwijl Esipenko en Dubov geen afstand kunnen nemen.

In de tweede rapidronde (2×10’) draait Durarbayli de rollen om: hij solfert Abdusattorov winstdwang op. Even later doet Esipenko dat ook met Dubov en Karjakin met Artemiev. Geen van de drie kan het deficit goedmaken, exit Abdusattorov,  Dubov en Artemiev.

Samenvattend, met een kritische persoonlijke noot erachteraan. Carlsen, Shankland, Fedoseev, Durarbayli, Grischuk, Martirosyan, Vachier-Lagrave, Piorun, Bacrot, Karjakin, Tabatabaei, Duda, Vidit, Ivic, Svidler en Esipenko bekeren verder. Voelt u ’m komen? Naast Carlsen, die we niet moeten tellen, slechts twee top 10’ers uit nota bene de startorde. De anderen zie je toch veelal niet als kandidatenmateriaal? Kortom, er is enig risico dat één of twee mindere goden met een ticket gaan lopen, naast Radjabov, die qua sterkte misschien niet misstaat, maar zijn ticket stomweg cadeau heeft gekregen. Dat is wat je krijgt als je meer kansen schept voor – hoe verdienstelijk ook – lucky winners. En dan moet de Grand Swiss nog komen …    

DAMES, 1/8ste finales.

Twee dames weten hun 1ste partij te winnen, vier andere moeten het stellen met remise. Stefanova, oud-wereldkampioene van toen je dat nog werd door simpelweg een World Cup te winnen, gaat verrassend met het punt lopen tegen Goryachkina, nadat die zowaar een huizenhoge blunder uit de nochtans talentvolle mouw schudt.  En Shuvalova, nummer 1 bij de -20 (meisjes), zet Dzagnidze meteen op achterstand, wat die de vorige ronde ook al meemaakte, maar toen wist te herstellen. 

Orde op zaken op dag twee: zowel Goryachkina als Dzagnidze brengen de bordjes in evenwicht. Intussen verzekeren vier dames zich van een plaats in de kwartfinales: oud-wereldkampioene Tan verslaat Khademalsharieh, Gunina wipt Batsiashvili, oud-wereldkampioene Mariya Muzychuk moet de duimen leggen tegen oud-wereldkampioene Kosteniuk en zus Anna rekent af met Paehtz. De overige vier, Lagno tegen Assaubayeva en Saduakassova tegen Kashlinskaya, geven mekaar nog niets toe.

Vier confrontaties nog op tiebreakdag. Goryachkina laat het zich geen twee keer welgevallen en wint beide 25’-partijen. Exit Stefanova. Lagno doet het met het kleinste verschil – winst met zwart, remise met wit – en stuurt ook Assaubayeva huiswaarts. De anderen doen er wat langer over: na zeges en tegenzeges in het 2×25’-blok, valt de beslissing in dat van 2×10’. Dzagnidze en Saduakassova winnen de eerste partij, opponentes Shuvalova en Kashlinskaya kunnen hun achterstand niet meer wegwerken (resp. remise en verlies). Voor de laatste wil het wel lukken (niet de winst weliswaar): ze mag samen met echtgenoot Wojtaszek (vandaag uitgeschakeld door Carlsen) naar huis. Dat is wel zo leuk, natuurlijk.

Een heel ander beeld dan bij de heren: zes van de acht overleefsters behoren tot de top 10 volgens startorde en vijf tot de top 10 tout court. Er zijn ook nog twee oud-wereldkampioenes in de running, en twee oud-uitdaagsters. Het kruim is goed vertegenwoordigd, kortom. Wat de reden ook moge zijn, het is alleszins beter met het oog op een zo sterk mogelijk kandidatestornooi. 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *