De 5de ronde (aka 1/8ste finales) begint goed in de FWC, met 5 overwinningen en slechts 3 remises. Caruana–Duda, Vidit Gujrathi–Nepomniachtchi en Berkes–Praggnanandhaa eindigen onbeslist. Vijf anderen nemen dadelijk een optie op de kwalificatie, en smeren in één moeite hun opponenten een must-winsituatie aan. Eerstgenoemden telkens met wit: Carlsen haalt knap uit tegen Ivanchuk, Domínguez Perez speelt Sarana tureluurs, Wang delft het onderspit tegen Gukesh,die nu al 7de is in de live ratings, en door eindspelfouten gaat Grandelius de boot in tegen Erigaisi en wint Abasov van Salem.
Op één uitzondering na vallen alle beslissingen regulier. Op dag 2 consolideert men zijn eerste winst of wint men na een eerste remise. Carlsen (“Normaal gesproken sta ik niet bekend als barmhartig…”) slaat een remiseaanbod af van Ivanchuk, die het vervolgens niet al te lang meer wil rekken en enigszins voortijdig opgeeft. Een 2-0 dient ook thuisspeler (want in Bakoe geboren) Abasov, het op één na laagste ELO, tegenstander Salem toe, ook al niet echt een topfavoriet, die begeeft onder winstdwangdruk.
De anderen hebben aan één zege genoeg. Gukesh, nog altijd maar 17, schakelt Wang uit en mag nu Carlsen tegemoet zien. Caruana neemt de kleine kansjes te baat die Duda hem ongewild geeft, en beëindigt het tornooi van de Pool met een zwarte zege. Domínguez Perez heeft genoeg aan een remise om Sarana te elimineren. De twee Amerikanen treffen elkaar in de volgende ronde. Grandelius moet het afleggen tegen Erigaisi, die nu Praggnanandhaa op zijn pad zal vinden, die zich met een masterclass-zege plaatst ten koste van Berkes. Twee straffe jongelingen uit India, zodat er minstens één de halve finales haalt. Het kunnen er ook meer zijn: stel dat Gukesh het haalt van Carlsen en/of dat Vidit Gujrathi (goed, die is een ietsiepietsie minder jong) Caruana te grazen neemt.
Dan moet hij natuurlijk eerst nog voorbij Nepomniachtchi in de tiebreaks, want beide heren waren de enige uitzondering op de regel dat iedereen het regulier zou afmaken. Twee keer geen wederzijdse zwakheden en dus remise, m.a.w. over naar het snelcircus op dag 3. Dat levert in eerste instantie (2x 25+10) geen beslissing: ook nu kunnen de heren elkaar niet in de problemen spelen. Een rondje sneller (2x 10+10) loopt het anders: eerst blundert Nepo in het middenspel, herpakt zich nadien en blundert dan opnieuw: 0-1. Dat wordt winstdwang, dus. Vidit Gujrathi, nu met wit, behoudt de controle, in een van beide kanten niet geheel vlekkeloze partij, en trekt tot slot alweer het laken naar zich toe. De vierde Indiër in de kwartfinales! Op papier krijgt hij met Abasov de makkelijkste hap, maar die heeft hier al wel flink zijn tanden laten zien …
Met ronde 5 beginnen de dames al aan hun kwartfinales. Tan en Salimova nemen de beste start. De eerste legt Khotenashvili over de knie, de tweede velt Shuvalova, maar wel na een langdurig gevecht. De 20-jarige Bulgaarse Nurgyul Salimova ontpopt zich trouwens meer en meer als de verrassende outsider in het gezelschap. De eigenlijke ‘topwedstrijden’ (enfin, net iets meer dan de andere) eindigen na verbeten strijd op remise: wit noch zwart kan iets substantieels oogsten in Goryachkina–Harika of Muzychuk–Paehtz. De spanning blijft wel verzekerd.
Een beetje het omgekeerde verhaal van bij de heren: hier is er maar één duo dat niet naar de tiebreaks moet. Khotenashvili doet wel een lofwaardige poging om Tan onderuit te krijgen, maar die houdt stand, niet zonder een fortuinlijk moment in het middenspel, en is dus de eerste halve finaliste. Dan doet Shuvalova het beter tegen Salimova, want na een opzet vol chaos slaagt ze erin tegen te scoren en de stand op 1-1 te brengen, al heeft de Bulgaarse onderweg wel kansen op winst en remise laten liggen. Ook Harika en Goryachkina houden elkaar in evenwicht, via een tweede remise (met 99,7% nauwkeurigheid!). Een merkwaardig einde in Paehtz–Muzychuk: de partij stevent ogenschijnlijk op remise af, maar dan doet Paehtz een zonder meer verliezende zet. Een onverklaarbare blunder, luidt het commentaar. Edoch, Muzychuk vindt even later de winnende combinatie niet en laat haar opponente opnieuw de remisehaven binnenvaren. Dat was even rakelings langs de afgrond laveren, maar Paehtz ontsnapt en Muzychuk mist een unieke kans. Wie van de 6 resterende pretendentes (naast Tan) halen de halve finales?
Salimova als verrassende outsider, het leek na dag 2 wel van de baan, maar toch was Shuvalova eraan voor de moeite. Ze begint nochtans goed met zwart en komt in een winnende stelling terecht. Twee opeenvolgende blunders, de eerste om de winst te vergooien, de tweede om ook nog te verliezen, kosten haar het volle punt. Deze keer komt ze niet terug: ze laat haar koning strikken in het middenspel, moet een hopeloos eindspel zien te houden en gaat uiteindelijk opnieuw onderuit. Salimova naar de halve finales!
Goryachkina en Harika trekken het drie tiebreakbeurten lang. In de eerste neemt de Russische de leiding, maar ze verknoeit de 2de partij en laat Harika terugkomen. Twee remises (snelle tiebreak) volgen, al had Harika goede kansen in de tweede. De laatste beurt is blitz. Goryachkina begint met een zege en komt ook in de tweede partij op voordeel, terwijl Harika niet het minste tegenspel heeft. Maar Goryachkina dringt niet te fel aan: remise is genoeg, en dat wordt het ook. In de halve finales wacht Tan.
Ook de strijd Paehtz–Muzychuk is langdurig. In vier rapidpartijen, twee trage en twee snelle, is zwart elke keer aan het feest, wat twee keer 1-1 oplevert. De laatste van die partijen was nochtans een echt jojogeval: Paehtz is zegerijp, maar blundert zich verloren, waarna Muzychuk even zwaar terugblundert en alsnog verliest. In blitz kan de drievoudige oud-wereldkampioene (d.i. in die discipline) de zaak afwerken: ze wint de eerste partij en houdt in de tweede Paehtz op remise. Muzychuk kijkt in de halve finales Salimova in de ogen.