Yannick in Chicago

Avatar foto

DoorPascal De Kaey

jul 8, 2018 210 views

Yannick neemt momenteel deel aan The Potawotami Open in Chicago, USA, is blijkbaar in goede doen en bezorgde ons dit verslag.

The Potawotami Open

In een aula van de UIC, of University of Illinois Chicago, vond dit weekend the Potawotami Open plaats (dat blijkbaar geschreven kan worden met eender welke combinaties van o’s en a’s) tezamen met de Fort Dearborn Reserve (het zwakkere broertje waar de hoogst gerankte deelnemer ‘slechts’ een USCF heeft van 1750)._LEESMEER_
Ik zeg ‘slechts’ 1750 aangezien het er in de Potawotomi wel anders aan toegaat, van de 35 deelnemers zijn de vier hoogst gerankte spelers, in volgorde:
– GM Kannappan, Priyadharshan               uit India                     FIDE 2540
– GM Georgiev, Vladimir                              uit Macedonia           FIDE 2494
– GM Gurevich, Dmitry                                 uit de VS                     FIDE 2404
– IM Li, Zhaozi                                                          uit de VS                     FIDE 2393

Maar goed, het is ondertussen 9 AM, en de partijen zijn gepland te beginnen, misschien wat vroeg op de ochtend om de grijze hersencellen te storen met een schaakpartij maar deze cellen denken toch nog dat ze 7 uur voorstaan dus eigenlijk is het voor mij volop middag.

We wachten geduldig tot de toernooiorganisator zijn onhandige, aan charisma-ontbrekende, 20 minuten lang speech afmaakt, om vervolgens te luisteren naar de arbiter, die gelukkig iets summierder was.
En daar gaan we dan, met een klein half uur vertraging.

Ik werd al meteen gepaard aan een speler met 2214 ratingpunten en ongeveer evenveel medeklinkers in zijn naam.
We beginnen vol goede moed aan het toernooi, en het ziet er na de openingsfase niet slecht uit.
Met de witte speelstukken (en uiteraard een Engelse opening) slaagde ik erin, na een dameruil, een behoorlijke voorsprong te halen in ontwikkeling, daartegenover is het duidelijk dat mijn loper op g2 niet snel het daglicht zal zien (door de pionnen van mijn tegenspeler op e4 en f5).
Ach, je kan niet alles hebben tegen een 2200 denk ik dan.
Een vijftiental zetten later voelde mijn tegenstander nog steeds de druk van mijn beter ontwikkelde speelstukken en ziet hij een belangrijke tactische zet over het hoofd. f3! En ineens komt mijn witte loper in het spel zonder enige concessies in mijn pionstructuur.
Ik heb nu een duidelijk voordeel op het bord maar al dat gemanoeuvreer bracht mij ook al snel in tijdsnood, hoe kan het ook anders in de kortste tijdscontrole van de FIDE (90 min. + 30sec. increment).
Ik speel lange tijd, bijna op de increment, heel secuur verder maar de blunder stond al een tijdje ongeduldig te wachten: een toren en een koning op dezelfde diagonaal en een loper gaat met de partij lopen.
Beginnen met een nederlaag, hoewel geen schande tegen een 2200 speler, voelde toch wat onverdiend aan.

Als je dan in de eerste ronde ook GM Gurevich zag verliezen van een jeugdspeler, (maar toch nog op wonderlijke wijze een remise wist te houden,) dan begint het te dagen dat dit toernooi wel eens moeilijk kan worden.

Door mijn vorige nederlaag is mijn tweede partij gelukkig iets gemakkelijker. Ik zit met de zwarte stukken tegenover een jonge David Chen met een FIDE rating van 1610.
Na een onambitieuze opening van de witspeler, bekom ik een comfortabele stelling met sterke druk op de geïsoleerde damepion.
Ik volg de schaaksprincipes en wissel bijna alle speelstukken uit met uitzondering van zijn slechte loper en één paar torens. Ik win spoedig de geïsoleerde pion, wissel de torens uit en win vervolgens het eindspel.
Goed, we zijn terug op het juiste pad.

Maar er moest de eerste dag nog een derde partij gespeeld worden, en ondertussen zijn we al 7 PM, en volgens mijn koppige brein eigenlijk al 2 uur na middernacht.
Dat wordt dus zwoegen.
Ik word bovendien ook nog eens gepaard aan Matthew Pullin, met een rating van 2100.
Ik haal nog maar eens mijn beste Engels boven en na 1. c4 e5 2. g3 Nf6 3. Bg2 c6, bekomen we een stelling die ik dit jaar toch al een paar keer zag verschijnen, voornamelijk tegen mijn collega verslaggever Herman.
En die training miste het resultaat niet, ik kreeg een monsterlijk stelling met een pion op e5 die niet alleen een paard ondersteunde op d6 maar ook nog één op f6!
Mijn tegenstander wisselde één van deze paarden uit ten koste van een pion maar verloor enkele zetten later ook nog eens een kwaliteit aan mijn andere paard.
Gelukkig was hij zo vriendelijk om meteen de koning erbij neer te leggen, we waren tenslotte al voorbij 21 uur hetgeen voor mij wil zeggen dat we ongeveer 4 uur ‘s nachts zijn en dat begon te wegen.

2 op 3 na de eerste dag, ik mag content zijn van mijn schaakvorm en kan alleen maar hopen dat het straks in de laatste twee partijen evengoed gaat.
Wie weet, misschien kom ik wel een GM tegen?

 

13 reactie op “Yannick in Chicago”
  1. En zondag werden vervolgens de laatste twee partijen gespeeld.
    Mijn eerste partij was met de zwarte speelstukken tegen Shreyas Reddy, een jeugdspeler met een rating van 1977.
    We blijven lange tijd op theoretisch paden van het Siciliaans maar tegen het einde van de openingsstrijd verliest mijn tegenstander meer en meer het initiatief. Ik slaag erin de fel gegeerde d6-d5 te spelen en breek het ganse centrum open om de flankaanval van wit te neutraliseren. Enkele zetten later sta ik voor een moeilijke keuze: doe ik een kwaliteitsoffer of niet.
    Het engeltje op mijn rechterschouder zegt me dat dat niet nodig is en ik gewoon met een licht voordeel kan verder spelen, het duiveltje aan de linkerkant fluistert mij toe dat zoiets te mooi is om te laten liggen.
    Ik volg uiteraard het duiveltje en beklaag het mij vrijwel onmiddellijk. Ik verlies de partij en daarmee ook meteen de kans op de ratingprijs -2000, die bovendien gegaan is naar mijn tegenstander…

    In de laatste ronde van het toernooi speel ik tegen een 15 jarig meisje met een rating van 1740.
    Ik zet een stevige klamp op de witte vakken en vooral dan het d5 veld en zet vervolgens druk op de d6 pion die niet vooruit kan.
    d6 valt en mijn torens dringen binnen in het vijandelijk kamp, wanneer dat dan ook nog eens een loper oplevert, is de partij binnen.

    Initieel was ik 23ste qua rating maar ik eindig op een gedeelde 10de plek met 3/5, tussen drie 2200 spelers en twee jeugdspelers. Ik laat daarmee GM Georgiev achter mij, (die weliswaar 2 half-point byes nam maar nog steeds ondermaats presteerde).
    Met een half puntje meer had ik de -2000 ratingprijs gehad ($245), maar zoals ze hier zeggen: If ifs and buts were candies and nuts we’d all have a merry Christmas.
    Tot slot werd het toernooi overweldigend gewonnen door de Indische GM Kannappan met 5/5.
    Hij versloeg schijnbaar moeiteloos de ganse tegenstand en stond o.a. in de laatste ronde met een alapin in een tiental zetten los gewonnen tegen GM Gurevich.
    Impressionant!

  2. Leuk verslag en goed gespeeld daar in Chicago! Wie ginder dacht (op basis van wat hun spies & scouts hier zoal hadden gelezen) dat SKOG aan een ELO-malaise leed, zal nu wel beter weten: ELO-malaise, my ear, zoals wij dat zeggen. Yannick zet SKOG internationaal op de kaart! Well done!

  3. Die wedstrijdformule lijkt mij wel een raadsel. Ik heb ooit al tornooien gespeeld met 9 partijen op 5 dagen, met 7 partijen op 4 dagen, maar nog nooit een tornooi met 5 partijen op 2 dagen. Wordt dat een nieuwe trend ? Geen spek voor mijn bek, maar voor jongere mensen misschien goed doenbaar.

  4. 3 wedstrijden op 1 dag is zeker geen lachertje, maar als je op die manier een toernooi kan organiseren in een gewoon weekend is dat misschien wel de moeite.
    Bovendien kon men dus op voorhand 2 byes aanvragen, waarvoor je dus telkens een half punt krijgt, dat had ik nog nooit gehoord. Spelers die dus maar 2 partijen willen spelen per dag konden bv. de 3de ronde een bye aanvragen…

  5. “[C]harisma-ontbrekende”? :-O

    In fact, I find every comment I make an endless source of fascination to myself.

    Thanks for playing in Chicago!

  6. @ Bill Brock
    Very nice, thanks. I found even 4 photo’s with Yannick.

  7. @ Bill
    Thanks a lot for the pictures and the international status this website has just achieved!

    And I am sorry, I (obviously) did not want to insult you, you more than make up for it in kindness. And I will surely advertise your event to anyone of interest!

  8. On the first day of the tournament the players just want to start their games. For that reason i always keep my speeches short (3 mins maximum) and make sure the most important things are advertised on the website or in tournament hall. And in this way i also avoid remarks of “evil players” like Yannick :-).

    The tournament formula which was used, is not common in Belgium. It might be an alternative for our regional league championship. We can play more games in fewer days, which may attract certain players…

  9. On the first day of the tournament the players just want to start their games. For that reason i always keep my speeches short (3 mins maximum) and make sure the most important things are advertised on the website or in tournament hall. And in this way i also avoid remarks of “evil players” like Yannick :-).

    The tournament formula which was used, is not common in Belgium. It might be an alternative for our regional league championship. We can play more games in fewer days, which may attract certain players…

  10. Hi Yannick

    Of course, I was not offended. My only problem is that my wife agrees with you!

  11. Although the five-round format is popular in the USA, we at the Chicago Chess Center don’t like it. Most of our serious events are four rounds (2 games a day).

    We rent our space for US $500/day and we want to keep expenses low. Until we have a permanent home, this will be an issue.

    Five rounds IS fun when the players are of very different strength.

  12. And congratulations on a wonderful run in the World Cup!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *