3 Skoggers in Frankrijk

Avatar foto

DoorPascal De Kaey

apr 15, 2013 108 views
6 reactie op “3 Skoggers in Frankrijk”
 1. Nacht, 0h23. Straks terug naar Rijsel. Tussenstandje produceren : alle 3 skoggers hebben 2 op 4, maar heel verschillend bijeengespaard : Jonathan speelde de 1e ronde niet mee, en won daarna 2 x waarna hij een keer verloor/ (Zwitsers gambiet heet dat geloof ik). Jan haalde anderhalf op drie tegen lagere elo’s en remiseerde dan vandaag tegen Dennis van Vliet. Een halve scalp ! Ik won eerst, verloor daarna twee keer (alles tegen hoge elo, en miste op een haar na een tweede winst) waarna ik vanavond mijn eerste lagere elotegenstrever geen schijn van een kans gaf. Deze Skoggers doen het goed vind ik, ook is er in de bar al enige ambiance rond blauwe Chimay en blonde Leffe die – het zal je maar overkomen enkele luttele kilometers buiten de vaderlands(ch)e grenzen en dito Gaverbeekse steekspelambianties – plotseling veel populairder verkocht worden dan voorzien.

 2. Een laatste update, woensdagnacht, do 18/4 en vr 19/4 komen de laatste werkdagen er aan. De skoggers hebben elk 3 p : CD (1731) 3/7 tpr 1852, dat lijkt best in orde, toch nog even afwachten, JV (1863) 3/7 tpr 1690, dat wordt natuurlijk nog een beresterke tweedaagse, en JG (Jonathan Gottfried 1540) 3/6 (1e partij niet deelgenomen) tpr 1582, hij speelde de 6e ronde een fantastische partij tegen iemand van een eind boven de 2000 elo maar verloor in extremis. Dat belooft voor het skog clubkampioenschap van volgend jaar in onze 3e afdeling ! Rijsel, dat zijn negen partijen op 7 dagen, erg vermoeiend allemaal maar ja om te suffen bij de kachel komen er nog jaren genoeg. Do avond 18/4 blijven Jan en ik in Rijsel overnachten, lekker ergens eten, beneden de 100 euro per man doen wij die kaart nog niet eens open, zo’n gevoel weet je wel. En dan moesten we straks nog eens gewonnen hebben, doe dan toch ook nog die halve kreeft er gelijk maar bij ! Ik noteer net dat ik straks tegen een kind met 1337 elo speel, een groot talent, 3 op 7 en nog bitter jong. Le-vens-ge-vaar-lijk ! Als ik verlies zal het een boterham met siroop zijn, niet het einde van de wereld hoor Jan, dan zit ik wel aan het tafeltje iets verderop naast je. Te lezen in mijn Judit boek, zoals de hele week al. Bedankt voor de goede raad Willem …….

 3. Onderweg naar Rijsel gisteren besprak ik met JV mijn taktiek om met zwart tegen dat jongetje te spelen. Wat wil zo’n knul immers vooral met wit na 1.e4 : hij droomt van 1..,e5 dan kan hij lekker koningsgambiet spelen, of schots gambiet of nog veel meer rare dingen. Dus besloot ik om voor het eerst in 30 jaar nog eens 1..,c6 te spelen, daardoor het kind te dwingen in een voor hem vast minder bekende opening waaruit ik dan met rustige vastheid de zaak naar mijn hand zou zetten. Het jongetje opende echter tot mijn verbijstering met 1.d4 ! Al ons geleuter voor niets. Er volgde 1..,Pf6 2.Pc3 ! Je ziet het al komen na d5 volgt e4 en Blackmar Diemer gambieten dagen op aan de horizon. En dus 2..,e6 3.e4 Lb4 Hier denkt hij 16′ na !! (een kind van 10 jaar !), en speelt dan 4.Pf3 ?! Hij moet en zal offeren. Ik neem op e4 en laat het mij bewijzen. Maar hij is net nog niet goed genoeg en op zet 56 staat hij mat.
  Jan had ook gewonnen, en dus moesten we goed gaan eten. Dat hebben we ook gedaan, maar we zeggen lekker niet wat precies. In elk geval niet op kosten van de club wat ik door sommige schandalige ruziezoekende onverlaten al meende gehoord te hebben ! Wel dat Jan zijn schone hemd besmeurde en dat ik het zeker niet aan zijn madame mocht vertellen, wat ik bij deze zeker niet zal doen.

  Vandaag won Jan opnieuw, helemaal zoals ik voorspeld had, en verloor ik een waanzinnig spannende partij tegen iemand met 2010 elo, die me na afloop zegde “que vous étiez gagnant”. De resultaten van de skoggers zijn :

  JV (1863) 5/9, met tpr 1732 Moest bijna altijd maar tegen lagere elo’s spelen, maar kan niet echt helemaal tevreden terugkijken.
  CD (1731) 4/9, met tpr 1795 Dat was dus een prima tornooi, met 1.5 op 6 tegen zeer hoge elo’s (en dat is meer dan 200 punten), en 2.5 op 3 tegen lagere elo’s. Tegen 2 van die verloren partijen tegen kleppers had ik dan nog winstkansen ook !
  JG (1540) 3/8 met tpr 1565. Een paar kansen gehad op een scalp, maar net niet. Jonathan vertelde dat hij zeer hoge aspiraties heeft op de eloladder, voorwaar een nobel streven, en waarom niet ook een vrome wens, die gezien zijn jeugdige enthousiasme nog kan waar gemaakt worden ook. Ook op minder triviale gebieden is hij al aktief : hij is zopas opgenomen in het bestuur van de Borgerhoutse, als secretaris, we zullen hem in ’t oog houden !

  Rijsel is een mooi tornooi, de omstandigheden zijn goed om er een week rond te hangen in de zaal, de bar en de stad. Veel goede schakers ook, het evenement werd gewonnen door Zhigalko. Maar mijn afstand tot zo iemand is als een maanafstand : 384.000 kilometer. Dit weekend eens kijken of er nog wat interessante (schaak)dingetjes te versieren zijn in een min of meer nabije toekomst !

 4. zonder bord/laptop met alleen maar het oefeningenboek ”critical moments in chess” had ik grote aspiraties voor het tornooi: namelijk winnen tegen 2000 plussers om een wedstrijd te kunnen spelen tegen een van de vele GM’s.

  Ik ben op zondag een uur voor de 2de ronde in Rijsel aangekomen. Met enkel een rugzak en stadsmap in een stad waar elke hoek een plakaat heeft staan met de straatnaam (van Vlaamse stad geen spoor dacht ik op dat moment) heb ik de speelzaal vrij snel gevonden zodat ik nog een klapke kon slaan met de lokale voorzitter, en nog vlug wat over accomodatie vragen. De voorzitter dumpte mij dan maar in een tehuis (op 2km v/d speelzaal) vol met studenten en Grootmeesters.

  daarvoor was het mij gelukt om mijn 1ste partij te winnen tegen een speler met een positieve schaakfilosofie; over het paard dat ik na 5 zetten had veroverd, zei hij het volgende ”une piece ne fait pas la difference” maar nog 2 pionnen en een toren na 25 zetten maakten zotezien wel een verschil.

  De volgende morgen (ma) besloot ik maar om een Oekraiense GM te begeleiden terwijl een Macedonische IM met 2520elo zich bij ons kwam bijscharen. Terwijl zij over andere spelers hun repertoire roddelden vroeg ik wie er getrouwd was en hoe dat ze daarmee omgingen. De Oekrainer vertelde over de deal met zijn vrouw van hetzelfe aantal dagen thuis zijn als op tournee. Terwijl de Macedonier vertelde over het advies die van oudere spelers had gekregen en dat hij die wss zou opvolgen;namelijk dat na het huwelijk zoveel mogelijk spelen om de problemen te voorkomen.

  De ochtendpartij won ik door mijn tegenstanders stukken naar de damevleugel te lokken met een gratis loper zodat ik zijn koning kon matten met een gepromoveerde pion. Die namiddag begon de miserie toen ik 2 stukken voorstond en het alarm van mijn GSM afging (een les dat men nooit mag opgeven, je weet nooit welke kansen er zich kunnen aanbieden;), het logische gevolg was dat ik een ronde langer moest wachten op een deftige tegenstander.

  na 3 wedstrijden tegen gem. 1400 elo had ik maar een 2/3 toch waren de spannende momenten op de topborden die ik van dichtbij meemaakte + de partijen die ik met mijn tehuisgenoten analyseerde leuke momenten. (ik werd een 1/2 de lesgelezen hoe ik mijn lopers volgens de kleur van waarop mijn pionnen stonden moest gebruiken)

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *