Tata Steel 2019 (4-7)

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 20, 2019 138 views

In het Engels spreken ze dan van “long overdue”, m.a.w. het had er veel eerder moeten zijn of van komen, maar ik steek het maar gewoon op “het kwam er niet eerder van”. Eerst zou ik na de weekdagvierkampen een verslagje brengen, dan kwam er nog een rustdag bij – na de ronde (5) op verplaatsing, in Alkmaar – en een volgende ronde, en nog een … Uiteindelijk zitten we dan gewoon al aan ronde 7, halfweg (zelfs erover: de helft van 13 is 6,5 en de 6,5de ronde bestaat alleen in Harry Potter-verhalen), en dat is ook een goed moment voor een round-up. Bij deze! _LEESMEER_

Na 21 (klassieke) remises op rij brak Carlsen in ronde 5 dan eindelijk de ban, met winst tegen Van Foreest, die nochtans onvervaard in de Svesjnikov van het WK was gestapt, wat je dapper dan wel onverstandig kan noemen, en in de 6de ronde deed hij er eentje bovenop tegen Mamedyarov, die het eigenlijk aan zichzelf te danken had. Niettemin: er toch even bijvertellen dat Shak zo galant was om evenveel tijd te laten lopen als Carlsen te laat was aangekomen (naar verluidt om een irritante fotograaf te ontlopen). Daarmee zit Carlsen mee aan de kop en heeft hij zijn ELO-voorsprong op Caruana weer wat aangedikt, tot nagenoeg 10 volle punten, maar daar is na de remise tegen Fedoseev alweer 1,5 punt van af. Die remise kun je trouwens enigszins gevleid noemen: de Rus bleek beter voorbereid dan Carlsen, die een pion verloor en alle eindspelzeilen moest bijzetten om niet onderuit te gaan. Tekenend: hij wou geen interviews achteraf.   

In ronde 6 en 7 zagen we een soort restauratie: twee keer was wit net iets meer aan het feest dan zwart (telkens 2-1). Het neemt niet weg dat zwart opvallende successsen oplevert. Neem Giri, die in de 4de ronde wint van Rapport en in de 6de van Duda. Na een abominabele 1ste ronde heeft hij al 3 overwinningen op zak, en telkens met zwart, en dus staat hij mee op één. Ook Ding behaalt zijn hele punten met zwart, deze keer in ronde 5 tegen Shankland, en deelt de eerste stek. En ten slotte heeft ook Anand zich bij de koplopers gevoegd, en wel na z’n tweede overwinning – jawel, met zwart – in  ronde 7, een bizarre partij tegen Kramnik, die vooral “voor de fun” speelt en dus wilde dingen doet.  

Daarmee heeft u vier van de vijf leiders gehad. Ook Nepomniachtchi staat nog op één, maar die speelde nu 4 remises op rij. Vermeldenswaard zijn verder de overwinningen van Vidit tegen Van Foreest in ronde 4 en van Van Foreest tegen Fedoseev in ronde 6, waar de jonge Nederlander met nog een schamele minuut op de klok een zo briljante zet op tafel gooide dat hij nu al geldt als één van de kanshebbers op de prijs van de … briljantste zet van het jaar. Dat wachten we maar eens af, natuurlijk. Briljante zet of niet, de volgende rond ging de jongeman alweer tegen het canvas, tegen Shankland, terwijl Radjabov z’n eerste zege boekte, tegen Vidit, waardoor hij nu de eerste achtervolger is, een halfje achter het leidende vijftal en voor Vidit en Shankland. De rest is sub-50%, met Kramnik en Van Foreest op de laatste plaats (2/7). Edoch, eerstgenoemde heeft nog niet eens kunnen winnen, terwijl de andere dat al twee keer deed (en dus geen enkele remise speelde).  

Een supersnelle blik op de Challengers. Opvallend: in ronden 4-6 wint zwart van wit met 2-5, maar in ronde 7 gooit een witte pletwals (4 stuks) de zaken om en wordt het 6-5! Kovalev wint drie keer op rij (na 3 remises) en werkt zich daarmee mooi naar de kop. Chigaev komt (met twee stuks) ook op drie zeges en is medeleider. Respectievelijk 25 en 23 jaar, dus (jongvolwassen) jeugd aan de top. Zij worden gevolgd door de 16-jarige Esipenko, die in ronde 7 hoogstgerankte Korobov vloert. Van de snotneuzen doen ‘oudje’ Lucas Van Foreest en jongste Praggnanandhaa het voorlopig het best, met net 50% en een stevig positieve TPR. Beiden hebben slechts één nederlaag, vijf remises en één zege. In dit gezelschap, niet vanzelfsprekend. De twee dames, Paehtz en Saduakassova, staan met 2,5/7 en 2/7 weliswaar onderaan (net voor Kuipers, 1/7), maar met een TPR zowat volgens ELO.

Op naar de Belgen dan! Woensdag eindigden de weekdagvierkampen. Een overzicht van de resultaten van deze 2de (en kleinere groep) landgenoten.

Eerste plaatsen (het eerste duo met 2,5/3, het tweede met 2/3) waren er voor:

Robert Huysman (Sint-Pieters-Leeuw, 1439, 8A) en Yves Van De Kelder (Gent, 1544, 7T)

Roger Helsen (Vorselaar, 1474, 7W) en Rik Boudry (Lokeren, 1366, 8E)

Als tweede finishten, telkens met 2/3:

Lucien Deschuyteneer (Hellebecq, 1406, 8R) en Hugo Cassimon (Antwerpen, NC, 9D)

Een derde stek , met 1,5/3, ging naar:

Jan Londers (Dendermonde, 1709, 5N) 

Vierde werd, met 0/3:

Sofie Roels (Lovendegem, 1380, 8P)

Acht Belgen, dus, en weerom vinden we hen meestal vooraan. De helft eerste plaatsen, een kwart tweede plaatsen, één derde en één vierde plaats. Mooi werk alweer!

Ook de tienkampen zijn intussen begonnen, zoals u uit de berichten van Kenneth kon opmaken (zie rubriek ‘reacties’), die ons alvast op de hoogte houdt van zijn en Franks wedervaren. Later meer.

 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *