Tata Steel 2019 (8)

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 21, 2019 120 views

Omdat er vandaag (maandag, 21-01) een rustdag is, kunnen we net zo goed nu al de laatste ontwikkelingen schetsen, i.c. ronde 8 bij de profs en ronde 3 bij de amateurs. _LEESMEER_ 

Bij de Masters gaat de witte remonte volop door: 4 stuks. Daardoor valt het leidersvijftal uit elkaar: terwijl Anand het haalt van Mamedyarov en Carlsen zich de beste toont tegen Rapport, spelen Nepomniachtchi en Ding onderling remise, en deelt Giri het punt met Vidit. Dat brengt Carlsen een stap dichter bij een eventuele 7de eindzege en zijn naaste concurrent ter zake, Anand, bij een mogelijke 6de. Overigens ligt de champ nu virtueel al 12 punten voor op Caruana (2840 vs 2828). Duda bezorgt Kramnik zijn 6de nul, of misschien doet Vladdie dat wel zelf, en Fedoseev geeft Shankland het nakijken.

Bij de Challengers neemt Chigaev alleen de leiding na winst op laagste ELO Kuipers (die nog maar twee halfjes heeft kunnen rapen), omdat co-leider (inmiddels ex-) Kovalev (met zwart) en zijn opponent Korobov in 31 zetten naar remise spurten. Met “voorbedachten rade”, wordt wel geopperd. Verder wint L’ami van Bareev en doen sommige jonkies haasje-over: Praggnanandhaa delft (in tijdnood) het onderspit tegen Esipenko, nu gedeeld 2de met Kovalev, terwijl Keymer weer op 50% komt met een zege tegen Saduakassova. Van Foreest haalt het ook van Paeht

Onze tienkampers kregen te, euh, kampen met weerbarstige tegenstanders: Kenneth meldde al dat hij en Frank beiden hun partij verloren en dat ze dus (voorlopig) blijven steken op 1,5/3. Jammer, maar het hoeft verder succes niet in de weg te staan, dus vanuit alle SKOG-kelen: hup, jongens, hup!

De andere Belgen ging het ook niet altijd voor de wind. Stefan Beukema (TOP) verloor en blijft op 0,5/3. Broer Jasper (1Z) haalde zijn eerste halfje: 0,5/3. Daria Vanduyfhuys (3C) speelde remise en komt op 2/3. Broer Igor (4A), in z’n loodzware reeks, blijft op zoek naar het eerste (halve of hele) puntje: 0/3. Christiaan Beukema (4D) beet voor het eerst in het zand en blijft op 1,5/3. Vincent Schepens (5A) behaalde zijn 2de overwinning en heeft 2,5/3. Nicolas Lucifora (5B) blijft winnen: 3/3. Dirk De Meyere (7C) doet dat voor het eerst, na 2 remises: 2/3, terwijl Michele D’elia (7D) haar  3de zege op rij behaalt: 3/3. Iets meer succes dus in de ‘lagere’ regionen, iets moeizamer bovenaan. Maar je hoort ons niet klagen, integendeel. Kom op, boys and girls, we are Belgium!

 

3 reactie op “Tata Steel 2019 (8)”
  1. Even een kleine rechtzetting: die rustdag geldt enkel voor de masters en de challengers. De tienkampers werkten gewoon hun reeksen verder af. Voor ronde 4 dus, helaas, weer een slechte score voor de skoggers. Beide kwamen we in goede stellingen, maar blijkbaar overspeelden we wederom onze hand en verloren we onze partijen. Zowel Frank als ik blijven steken op 1,5/4.

  2. Geen rustdag, dat dacht ik ook wel, hoor – jullie hebben later, op 24/01, een rustdag, volgens de site – maar ik heb het artikel geplaatst (lang) voor die 4de ronde afgelopen was. Jammer dat die geen succes bracht, maar we blijven natuurlijk keihard duimen!

  3. Update: vandaag dinsdag 22 januari stond reeds de 5e ronde op het programma. Frank berustte in een remise in een minor-pieces endgame. Een waarvan ik overtuigd was dat hij kon winnen. We hebben na de partij dit even bekeken, en mijn beredenering klopte. Op een totaalscore van 5 heeft Frank dus een schamele 2 punten. Ikzelf deed het vandaag net iets beter en won mijn partij. Daar er lange tijd weinig op het bord gebeurde, tot ik de stelling compleet openbrak, kon ik dus Frank zijn partij een beetje meer volgen. Vanaf de stelling opengebroken is, begon mijn tegenstander meer en meer te zweten. We kwamen in een stelling K+D+T+6p tegen K+D+T+6o. Echter stonden mijn stukken actiever in het centrum, terwijl zijn stukkn op zijn eerste rij stonden (ik hat zwart n.b) en mijn pionnen reeds dot de 5e rij opgerukt waren. Na nog enkele zetten en een ingesloten koning, gaf mijn tegenstander wijselijk op. Dit brengt mijn totaalscore op 2,5/5.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *